StoryEditorOCM
DubrovnikUVIJEK POSTOJI OTPOR |

JESMO LI I DALJE ‘ANTIVAKSERSKA MEKA‘ Provjerili smo što liječnici i roditelji misle o cijepljenju djece protiv ospica, zaušnjaka...

Piše Silvia Rudinović
7. ožujka 2021. - 09:41

Do vijesti o nestašici i licitiranju postotaka u kojima cjepivo štiti od bolesti COVID-19, malo tko je znao da je učinkovitost cjepiva protiv gripe obično između 40 i 60 posto, a ponekad i značajno manje od te donje granice. Prije izbijanja pandemije, dubrovačko je područje slovilo kao hrvatska 'antivakserska meka'. Strah i nepovjerenje roditelja prema cijepljenju djece, osobito MMR ili Mo-Pa-Ru cjepivom, Dubrovnik je dovela na začelje procijepljenosti.

Pitali smo liječnike, jesu li se s pojavom koronavirusa i sveprisutnom provakcinacijskom politikom promijenili trendovi?

image
Luka Gerlanc/Cropix

Svakodnevna borba

- Još uvijek postoji otpor roditelja prema cijepljenju djece. To je borba koju svakodnevno vodimo u ambulanti. Majka mi kaže kako tata ne dopušta cijepljenje djeteta. I dođe mi taj tata s djetetom i popričamo se o koroni. U razgovoru mi on izjavi: A, Bogu hvala, sad će i cjepivo! Sebe će cijepiti da bi mogao preko granice, a svoje dijete neće. Kako to objasniti, zbog čega je u Dubrovniku takvo stanje, ne mogu shvatiti. To je tema za širu analizu, ako hoćete i psihološku. Dolazim iz sredine u kojoj su se djeca redovito cijepila. Na prste jedne ruke mogla sam izbrojiti one koji nisu dali cijepiti djecu, i na prste druge ruke one kojima je to bila medicinska indikacija. Voljela bih da nemam pravo, ali mislim da će ova djeca jednoga dana platiti cijenu necijepljenja – kaže dr. Vjera Žuvela, pedijatrica koja je iz Blata na Korčuli, prije nešto više od dvije godine, prešla u ambulantu na Pločama.

Čim se pojave veće brojke zaraženih virusom SARS-CoV-2, iz opreza, u Školskoj medicini Zavoda za javno zdravstvo DNŽ pomiču termine cijepljenja. Dr. Matija Čale Mratović, specijalist školske medicine, kaže kako su roditelji posljednjih mjeseci možda nešto malo skloniji cijepljenju svoje djece nego ranije, ali da je riječ o gotovo beznačajnom povećanju.

- Imate primjer iz SAD-a gdje su jedva spasili život djetetu koje je dobilo tetanus, pa su roditelji čak i nakon toga odbili cijepiti svoje dijete – komentira dr. Čale Mratović. I dr. Gordana Mićunović, pedijatrica u ambulanti u DOC-u, kaže kako među svojim pacijentima osjeća blagi porast zanimanja za cijepljenje djece, ali još uvijek nedovoljan.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- Promicatelj sam cjepiva, a otkako radim u privatnoj poliklinici susrećem se samo s roditeljima koji žele cijepiti svoju djecu. Primarna zdravstvena zaštita najbolje može svjedočiti o raspoloženju prema cjepivima. Roditeljima pokušavam objasniti što se od cjepiva očekuje, koje su nuspojave, a morate poznavati djecu kako biste donijeli odluku o cijepljenju. Što se tiče učinkovitosti tih cjepiva, ona se najbolje vidi u činjenici da nemamo proboj infekcija u smislu većih epidemija i da je većina tih bolesti iskorijenjeno. Roditelji nekad misle da su te bolesti same od sebe nestale, ali smo prije dvije, tri godine svjedočili kako se one ipak pojave kad procijepljenost padne ispod odgovarajućeg postotka – kaže dubrovačka pedijatrica dr. Mirela Čurlin.

Radilo se o pojavi ospica na dubrovačkom području 2018. godine.

Ma, kakav standard!

Svjetska neprofitna organizacija koja objavljuje pregledne članke s najnovijim i pouzdanim istraživanjima u zdravstvu, Cochrane, objavio je kako je učinkovitost cjepiva protiv ospica 96 posto, a protiv zaušnjaka 86 posto nakon druge doze.

image
Ante Cizmic/Cropix

- Cjepiva protiv dječjih bolesti su uglavnom visoke učinkovitosti. U populaciji imate nereaktore, ali cijepimo čitavu populaciju koja onda štiti i osobe koje ne razviju imunitet. Tako više nemamo dječju paralizu, tetanus, koji se pojavi među starijima u malom broju, difteriju… Imali smo svega nekoliko slučajeva u Europi, uvezenih iz Rusije, a nisu se širili zbog visoke procijepljenosti stanovništva – kaže dr. Čale Mratović.

Otkako je medicine, cjepivo je najučinkovitija javnozdravstvena mjera, kaže dr. Žuvela.

- Povijest nam pokazuje da nema izravnije povezanosti od procijepljenosti i pada incidencije i morbiditeta kod pojedinih bolesti nekoliko godina od uvođenja cjepiva. Nitko me ne može uvjeriti da je to posljedica boljeg standarda ili higijenskih mjera. Samo cjepivo! – poručuje dr. Žuvela.

02. svibanj 2024 20:54