StoryEditorOCM
DubrovnikIznajmljuje se gradski prostor bivšeg Fuega

Koliki će tek biti zakup kad je početna cijena gotovo sto tisuća kuna mjesečno? Evo što kažu iz Obrtničke komore Dubrovnik na cijene zakupa javnih prostora i površina iz 2019.

Piše Maja Rilović Koprivec
20. svibnja 2022. - 20:24
Grad Dubrovnik raspisao je natječaj za nekoliko poslovnih prostora u svom vlasništvu. Među četiri ponuđena prostora pažnju plijeni poslovni prostor u na Brsaljama u kojem je nekad bio noćni klub Fuego, odnosno Sky bar.Božo Radić Cropix/

Grad Dubrovnik raspisao je natječaj za nekoliko poslovnih prostora u svom  vlasništvu. Među četiri ponuđena prostora pažnju plijeni poslovni prostor u na Brsaljama u kojem je  nekad bio noćni klub Fuego, odnosno Sky bar. Prema natječaju,  riječ je o prostoru od ukupno 277 četvorih metara, na pet različitih čestica, od 40, 41, 90, 22 i 60 četvorni metar, a sve ispod zemlje te također s pripadnim ulazom s platoa Pila.  Iz gradske uprave potvrdili su kako je riječ  o dijelu prostora u kojem je bio nekadašnji Sky bar i to dio koji je u gradskom vlasništvu. 

Prostor se daje u najam na pet godina do 1. lipnja 2027. godine, a početna mjesečna cijena zakupa na natječaju iznosi gotovo 80.000 kuna bez PDV-a. Jamčevina natječaja iznosi gotovo tristo tisuća kuna! Prostor je sada prazan, no namjena je ugostiteljstvo pa će bez sumnje biti dovoljno interesenata za njegov zakup i cijena će sigurno nadmašiti traženi novac. Mada će budući zakupac morati odvagati  činjenicu kako je to prostor koji je zatvoren, a namjena implicira okupljanje većeg broja ljudi o čemu u kontekstu pandemije budući zakupac treba voditi računa. O ulaganjima ne treba posebno govoriti.  

  Koliko namjena prostora utječe na visinu najma u Dubrovniku pokazuje isti natječaj  u kojem se također oglašava prostor u Gružu veličine 41 četvorni metar, no kako nije namijenjen ugostiteljstvu  početna je cijena mjesečnog zakupa znatno niža i iznosi 6.214 kune plus PDV.  Prostor od 21 četvorni metar za urede udruge u Ulici braće Andrijića  izdaje se na dvije godine za početnu cijenu mjesečnog zakupa od 213 kuna bez PDV-a i jamčevinu od 799 kuna.  Gotovo se može reći kako skladište u Gradu više vrijedi od poslovnoga prostora koji nije ugostiteljski izvan grada na primjeru skladišta u Ulici od Domina gdje se za manje od 15 četvorih metara skladišta traži početna cijena od tri tisuće kuna plus PDV.

image

Grad Dubrovnik raspisao je natječaj za nekoliko poslovnih prostora u svom vlasništvu. Među četiri ponuđena prostora pažnju plijeni poslovni prostor u na Brsaljama u kojem je nekad bio noćni klub Fuego, odnosno Sky bar.

Božo Radić Cropix/

Izvjesno je kako će ponovno ugostitelji biti oni koji će platiti toliki najam skladišta u Gradu, a oni osim skladišta i prostora lokala najčešće  trebaju platiti i javne površine koje su u stvarnosti one na kojima se zarađuje. Tu su cijene vraćene na one prije pandemije.  Je li sezona već takva da  može 'pokriti' cijene najmova kakvi su bili 2019. pitamo Nikolinu Farčić, predsjednicu Obrtničke komore Dubrovnik. Kada je pitanje je li početna visina najma za prostor bivšeg Fuega, previsoka kaže da treba pričekati ponude, odnosno  što će tržište pokazati.

 

- Pri ožujka vratili smo se na početne postavke što znači da su se cijene  najma javnih površina vratile na 2019. godinu. Bez obzira na to nam je Grad izašao ususret prvo s neplaćanjem, a onda s smanjenjem plaćanja, no za tri mjeseca sezone prošle godine se nisu mogle generirati tolika sredstva da bi  ispunili svoje obveze pa je realna cijena najmova je u stvari pola. To je sada realna cijena i trebali smo tek nakon ove sezone, ako ona bude na razini 2019., razgovarati o  vraćanju na cijene zakupa iz 2019.  Ovako su unaprijed vraćene  bez da smo akumulirali neka sredstva za to – kaže Farčić.

Jasno je kako Grad Dubrovnik treba što prije napuniti gradsku kasu kako bi plaćao kredit za kupnju nekretnine bivše  tvornice TUP-a za očekivati je  da će uskoro biti još više ovakvih oglasa za zakup gradskih  nekretnina. To je i razlog što je doznajemo,  Grad krenuo u prodaju i nekih suvlasničkih dijelova na zemljišnim česticama  gdje je Grad Dubrovnik upisan i na svega nekoliko 'kvadrata'.   

01. svibanj 2024 21:52