StoryEditorOCM
DubrovnikHPD SNIJEŽNICA

Markiraju staze, spuštaju se u duboke jame ili samo uživaju u izletima u snježnoj idili; evo zašto je super biti član planinarskog društva!

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
2. veljače 2023. - 11:09

Hrvatsko planinarsko društvo Sniježnica ove će godine obilježiti 15-tu obljetnicu od svog osnutka, a njihov entuzijazam svih ovih godina nije nimalo splasnuo.

Prošle nedjelje, 29. siječnja, Marija Urđević ih je provela prekrasnim stazama po njenom Šipanu. Bio je to prvi izlet za školarce Opće planinarske škole, javljaju iz društva.

- Postirom smo stigli u Suđurađ odakle smo krenuli hodati do crkve Presvetog Trojstva, a zatim kroz Šipansko polje do Kneževa dvora. Obišli smo vojne tunele i nastavili do najvišeg vrha Velji vrh, gdje se nalazi tvrđava još iz Austrougarske na kojoj smo napravili dužu pauzu i iskoristili je za odmor, marendu i fotografiranje. Na izletu je sudjelovao 50 članova društva, a bilo nam je toliko lijepo da nismo ni osjetili prehodanih 16 kilometara. Kao što je rekao Ivica - nek’ nam svaki izlet bude ovakav - poručila je predsjednica društva Marija Dadić.

Prethodne nedjelje, 22. siječnja, pridružili su se Planinarskom klubu Subra na predivnoj turi oko Radoštaka na Orjenu i uživali u pravoj sniježnoj idili.

- Snijeg je padao cijelim putem, pa smo pauzu imali u zaklonu kod Žlijepske jame. Tu smo zapalili vatricu, presvukli se i ugrijali, a zatim učili kako napraviti bivak u snijegu - objavili su, uz zahvalu Planinarskom klubu Subra na odličnoj organizaciji i divno provedenom danu.

image

Na zanimljivoj turi oko Radoštaka na Orjenu uživali su u pravoj snježnoj idili

Hpd Sniježnica/

Kako stoji na web stranici HPD Sniježnica, planinarstvo je vrlo širok pojam koji obuhvaća gotovo sve čovjekove djelatnosti izravno i neizravno vezane uz vlastonožno kretanje u planinskim predjelima. To nije besciljno lutanje brdima i osvajanje vrhova s kojih će ionako kad-tad morati sići, već način i stil života, čitav niz dobrovoljnih aktivnosti koje suvremenom gradskom čovjeku život čine ugodnijim, zanimljivijim, zdravijim i nadasve ljepšim. Bavljenje planinarenjem razvija brojne dobre osobine kao što su snalažljivost, hrabrost, požrtvovnost, fizičku izdržljivost i društvenost.

Planinarsko društvo Sniježnica je osnovano u prosincu 2008. godine, te otada aktivno djeluje na dubrovačkom području.

- Osnivanjem udruge, postavili smo si određene ciljeve. Prije svega, radi se o približavanju i poticanju ljudi na susret s prirodom. Organiziranje opće planinarske, zimske planinarske, sportsko penjačke i speleološke škole predstavlja temelj druženja i aktivnosti u prirodi te nastojanje za potaknuti ‘uspavanog planinara‘ kod novih članova. Jedan od najvažnijih krajnjih ciljeva jest i edukacija djece. Raznim teorijskim predavanjima i praktičnim radom u prirodi pokušaj je postizanja približavanja vrijednosti prirodnih bogatstava najmlađima u svrhu njihovog boljeg odnosa prema prirodi u budućnosti.

image

Na zanimljivoj turi oko Radoštaka na Orjenu uživali su u pravoj snježnoj idili

Hpd Sniježnica/

- Od osnivanja društva članovi aktivno sudjeluju u svim aktivnostima koji se mogu odvijati u planini. Ponajviše se radi o planinarenju, te odlazak na  manje, jednodnevne kraće izlete u županiji i okolici (često Crna Gora i BiH zbog blizine), a organiziraju se i veći planinarski izleti kao: Olimp 2917m (Grčka), Triglav 2864m (Slovenija), Maglić 2396m (Bosna i Hercegovina), Prokletije (Crna Gora), Atlas 4167 (Maroko), via ferrata na Dolomitima, Grossglokner 3798m (Austrija), Kilimanjaro 5895m (Afrika), Aconcaqua 6960m (Južna Amerika) te još mnogo drugih izleta.

Kako postati planinar

- Član društva možete postati ako ispunite online obrazac na našoj internet stranici te uplatite članarinu za tekuću godinu - ističe predsjednica Marija Dadić i savjetuje:

- Za početak je najbolje upisati opću planinarsku školu kako bi dobili osnovno znanje za sigurno kretanje po planinama. Jedna takva škola upravo je u tijeku. Redovito organiziramo izlete za naše članove po Hrvatskoj, ali i susjednim zemljama, BIH i CG. Tako smo nedavno bili na zimskom usponu na Orjenu. U 10. mjesecu posjetili smo Durmitor, a vikend iza i Volujak (BIH). Prošli vikend bili smo na Šipanu, a sljedeći vikend idemo na dvodnevni izlet autobusom, spavat ćemo u planinarskom domu na Mosoru, a planinariti stazama na Mosoru i Kozjaku - najavljuje.

U ožujku, točnije 11. ožujka, t će organiziran tradicionalni izlet ‘100 žena na Sniježnici‘.  

 - Članovi Sportsko-penjačkog odsjeka tijekom cijele godine organizirali su, većinom jednodnevne ili dvodnevne, penjačke izlete na okolna penjališta. Najčešće na Biokovo ili u Crnu Goru, na Orjen. Također se redovito penje na našim lokalnim penjalištima u Konavlima i na Brgatu. Penjališta se održavaju, te se izrađuju novi penjački smjerovi - naglasila je Marija Dadić.

image

Planinari kod crkve Presvetog Trojstva na Šipanu

Hpd Sniježnica/

Njihov vrlo aktivan Speleološki odsjek u prošloj je godini ostvario iznimne rezultate: Ukupan broj istraženih speleoloških objekata bio je 45, ukupna duljina 1215 metara, ukupna dubina 641 metar. Speleološki objekti se istražuju te se topografski snimaju kako bi se izradili nacrti objekta.

- Članovi sudjeluju na istraživačkim ekspedicijama širom Hrvatske i u susjednim zemljama, a ove godine bili smo organizatori speleološke ekspedicije na Sniježnici. U sklopu projekta ‘Čisto podzemlje‘ očišćena je Bačeva jama u Pločicama (Konavle). Područje kontinentalnog dijela Dubrovačko-neretvanske županije obiluje velikim brojem speleoloških objekata koji se ističu svojom ljepotom, veličinom, arheološkim i paleontološkim nalazima, rijetkim špiljskim staništima i špiljskom faunom. Upravo zahvaljujući geomorfologiji područja koje nam daje nepresušnu osnovu speleološkog istraživanja, 2009. godine osnovan je speleološki odsjek planinarskog društva Sniježnica. Osnovni ciljevi odsjeka usmjereni su istraživanju i zaštiti speleoloških objekata Hrvatske i šire. Spelološki odsjek aktivna je članica Komisije za speleologiju hrvatskog planinarskog saveza i uz speleološko istraživanje, odsjek provodi i druge aktivnosti poput promocije speleologije i edukacije novih članova kroz organizirane speleološke škole u Dubrovniku. Ove godine održat će se speleološka škola, koja počinje u ožujku - istaknula je predsjednica HPD-a, pod kojim djeluje i Markacistički odsjek.

image

Prelijepe vizure planine pod snijegom

Hpd Sniježnica/

- Markacisti su planinari koji obilježavaju i održavaju planinarske putove. U prošloj godini vrijedno se radilo na održavanju staza diljem županije, te su na više mjesta postavljeni novi planinarski putokazi. Neke od staza su Neprobić, Mali Zaton-Modrić kamen-Mohovo, Jasenice-Velji do - dodala je Marija Dadić.

Dojmljiva planina

Sniježnica Konavoska ili dubrovačka Sniježnica je najjužniji gorski greben Dinarskog gorja u Hrvatskoj. Gorski greben sadašnje Sniježnice povrh antičkog grada Epidauruma (Cavtata) bio je u ono doba poznat pod imenom Mons Cadmeus. S najvišeg vrha Sniježnice pruža se pogled na Konavosko polje, zračnu luku u Čilipima, Elafite, Mljet, Korčulu, Lastovo i poluotok Pelješac, na bosanske i hercegovačke visoke planine Čvrsnicu, Prenj, Velež, Zelengoru i druge, pa na crnogorske planine Durmitor, Orjen, Subru i Lovćen te na jugoistok do Komova i Prokletija.

Padine Sniježnice pokrivene se rijetkim sredozemnim ljekovitim biljem i raslinjem, pelinom, vrijeskom, smrijekom i makijom. Na Sniježnici raste i zagonetna biljka mandragora, čiji se korijen od davnina povezuje s magičnim i ljekovitim svojstvima.

Na najvećem vrhu Dubrovačko – neretvanske županije, sv.Ilija na Sniježnici (1234m) se nalazi i kontrolna točka Hrvatske planinarske obilaznice. Metalni žig uzidan je na vanjskom zidu kapele, desno od ulaznih vrata.

06. svibanj 2024 18:46