StoryEditorOCM
DubrovnikZIMSKI FESTIVAL |

MATO FRANKOVIĆ Kućica zasad neće biti, a ako okolnosti dozvole postavit ćemo ih za pet dana

Piše DML
24. studenog 2020. - 12:39
Dubrovački zimski festival će se održati, ali bez kućica. Cilj nam je održati zdravstvenu sigurnost građana, rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković u utorak na konferenciji za novinare naglasivši kako je ova odluka donesena nakon savjetovanja sa Nacionalnim stožerom CZ. 

- Čekamo cjepivo s nestrpljenjem, onda će biti i turističke sezone, a sada nema razloga da organiziramo događanja koja mogu ugroziti zdravstveni sustav. Ako epidemiološka situcaija bude dopustila, bit će i dočeka Nove godine, a ne smijemo svojim neodgovornim ponašanjem izazvati 'požar'. Isto tako se i u kućice mogu postaviti u roku pet dana. Svjedoci ste da diljem Hrvatske čitamo kako je bolnički sustav pred kolapsom i kako je veliki dio kreveta zauzet. Svjedoci ste i da, zbog dobre organizacije Opće bolnice Dubrovnik, ima dovoljno respiratornih uređaja, kapaciteti su zadovoljavajući. Aktivirali smo i 'bolnicu 2', sve smo pripremili,“ izjavio je Franković naglasivši kako će Grad i Javna ustanova Rezervat Lokrum financirati kupnju posebnih uređaja koji će poslužiti kao respiratori.

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić kazala je kako je okosnica ovogodišnjeg festivala Advent u gradu kolendara. -Bendovi, klape i predstavnici kulturnih ustanova će izvoditi kolendu i ostale napjeve po gradskim kotarevima . To će bitikoncerti na otvorenome koji neće biti posebno najavljivani kako ne bi dolazilo do značajnijih okupljanja.- pojasnila je Tepšić koja je pozvala sugrađane, zborove, bendove, orkestre i soliste da otpjevaju kolendu, snime se, a videozapise pošalju jer će oni biti objavljeni na stranicama Festivala što će biti odlična promocija manifestacije, a izvođači će se simbolično na graditi. - Za ovogodišnji se pripremiti će se i   posebni suveniri; dekice, kikare, burse s otiskom kolende, majice, bojice, a ugostitelji će dobiti određeni kontingent kikara, dekica i bojica te će ih moći pokloniti gostima. Osim toga, planira se postaviti i dva photo pointa, od čega će jedan biti u Luži koji će za javnost biti otvoren petkom i subotom poslijepodne te nedjeljom ujutro s organiziranim ulascima, poštujući pri tom sve epidemiološke mjere - najavila je zamjenica gradonačelnika ve godine obilovati dekoracijama pa će se postaviti 30 božićnih drvca, a jedan dio će biti i na taracama ugostiteljskih objekata te istaknula kako će se grad ukrastiti sa 1000 različitih elemenata,  a kilometar dekorativne lovorike postavit će se na  pročelja. Također,  kao i prethodnih i ove ove godine će se, u suradnji s Domom Marina Držića, osnovnim školama i dječjim vrtićima tradicionalno urediti izlozi, a od  subote će početi voziti blagdanski vlakić, a bit će tu i medo koji je maskota festivala kao i brojne dekoracije od kojih je dio već postavljen.

Na konferenciji za novinare također je itaknuto kako Grad ulaže velike napore da bi se u sječnju 2021. godine počela događati turistička sezona uplovljavanjem prvog kruzera na ruti prema Hrvatskoj.
29. travanj 2024 02:50