StoryEditorOCM
DubrovnikDOBRODOŠLICA BISKUPU

Nadbiskup Uzinić: ‘Zahvaljujem novom biskupu što je rekao svoj ‘evo me‘ i odlučio napustiti svoju biskupiju‘

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
30. studenog 2021. - 13:32

Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj objavila je danas u podne da je papa Franjo imenovao dubrovačkim biskupom don Roka Glasnovića, svećenika Šibenske biskupije. Vijest o imenovanju objavljena je istodobno u Vatikanu i u Hrvatskoj.

Dobrodošlicu mu je poželio nadbiskup koadjutor Riječke nadbiskupije i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije msgr. Mate Uzinić:

- Novi je biskup vrlo mlad, ima godina otprilike koliko sam ja imao kad sam došao u Dubrovačku biskupiju. Očekujemo da će pred njim biti dug put u zajedništvu s vama kojima će vršiti službu pastira ove naše Dubrovačke biskupije. Kao što su radosno odzvonila zvona, ja vas molim da radosno odzvoni vaš pljesak kojim ćemo pozdraviti novog dubrovačkog biskupa msgr. Roka Glasnovića – rekao je nadbiskup Uzinić.

- Zahvaljujem prije svega Gospodinu, Tebe Boga hvalimo, zahvaljujem Svetom Ocu papi Franji koji je vodio brigu da se Dubrovačkoj biskupiji, koja je godinu dana bila bez pastira, providi novoga pastira u osobi msgr. Roka Glasnovića; htio bih zahvaliti i Šibenskoj biskupiji koja ostaje bez jednog vrijednog svećenika koji je pokrivao mnoge službe u toj biskupiji. Želim zahvaliti i msgr. Roku Glasnoviću što je prihvatio ovaj poziv. Nije lako biti biskup i nije lako se odazvati. Ja mu se zahvaljujem što baš zato što to nije lako, što je rekao svoj 'evo me' i odlučio napustiti svoju biskupiju i svoje ljude s kojima je dosad dijelio svakodnevnicu i koji su mu bili povjereni da bi na neki način poput Abrahama otišao u nepoznato, došao ovdje i u Dubrovačkoj biskupiji bio biskup. Njemu, u ime cijele Dubrovačke biskupije i u svoje osobno ime, želim srdačnu dobrodošlicu u grad Dubrovnik i Dubrovačku biskupiju koji su od sada njegova biskupija i njegov grad. Izražavam u ime svih vas i u svoje osobno izraze dobrodošlice i želim mu uputiti nekoliko iskrenih želja vezanih uz dan koji je izabrao da bude proglašenje ove vijesti, kao i uz vrijeme i godinu u kojoj se nalazimo u našoj Dubrovačkoj biskupiji – rekao je u svom pozdravnom govoru nadbiskup Uzinić.

- Danas je sveti Andrija, brat Šimuna Petra, prema Ivanovom evanđelju prvi Isusov učenik koji je, nakon to je čuo za Isusa, krenuo za Njim. Pitao ga je 'što tražiš?', a on je odgovorio 'Gospodine, gdje stanuješ'. I stanovao je sa Gospodinom taj dan, ali nije ostao s Njim nego se odvažio iz tog susreta poći u susret svom bratu i omogućiti svom bratu da susretne Gospodina i bude njegov učenik. To je prva želja msgr. Roku, da kao pastir ove biskupije doista prije svega sam vidi gdje stanuje Gospodin, da bude u molitvi za ovu crkvu i za sve vas. I da tu ne ostane, nego kao pravi pastir pođe vama u susret, bez obzira gdje se nalazili.

- Druga je želja povezana s činjenicom da se nalazimo u godini u kojoj obilježavamo 1050. obljetnicu Feste svetog Vlaha, naše lijepe i važne tradicije koja je znak naše kulture i našeg kršćanskog identiteta. Kroz nju se možemo prepoznati i mi, djelovanje svih nas koji smo kroz prošlost davali pečat ovoj biskupiji. Želim da se prije svega, baš zbog te bogate tradicije, sve ono što je dobro nastavi. Neka nam to doda onaj svoj pečat, ono svoje, otvorenosti Duhu svetom i njegovim nadahnućima, kako bi ono što je primio bilo obogaćeno njegovim doprinosom, a to svi od njega s pravom očeujemo. – Treća želja se odnosi na sinodalni proces koji se vrlo živo već odvija u našoj Dubrovačkoj biskupiji, a to je proces za sinodalnu crkvu. Želimo da u svojoj službi doista izgrađuje sinodalnu crkvu, i da svi vi, braćo svećenici, poštovani redovnici i redovnice, dragi članovi biskupskog ordnarijata, i vi draga braćo i sestre vjernici, da osjetite to zajedništvo i prihvaćenost, i da svi sudjelujete u tom sinodalnom procesu koji se treba odvijati ne samo u ovoj godini, nego u životu crkve općenito. Tako ova crkva i biskupija može ispuniti poslanje koje Bog ima za vas.

– Želim msgr. Roku Glasnoviću, vašem novom biskupu, koji je otpočetka svog svećeničkog djelovanja uključen u obiteljski pastoral i član je Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj, da pomogne svim obiteljima u Dubrovačkoj biskupiji da postanu crkve kako bi doista svaka obitelj mogla biti radost ljubavi. Želim da uz pomoć svih vas dubrovačka crkva njime predvođena postane više obitelj kako bi se za ovu biskupiju moglo reći da je radost ljubavi. Dragi Roko, iskrena dobrodošlica i neka Bog kojemu si rekao svoj 'da' primi taj tvoj 'da' i blagolovi sve tvoje korake i projekte i sve što ćeš činiti u zajedništvu sa svima kojima si povjeren i koji su tebi povjereni. Bog te blagoslovio i svih vas, izražavam vam srdačnu čestitku zbog vašeg novog biskupa – rekao je nadbiskup Mate Uzinić.

Don Roko Glasnović rođen je 2. srpnja 1978. godine u Šibeniku, od oca Nikole i majke Marije rođene Pavić. Osnovnu školu pohađao je u Janjevu i u Šibeniku. Srednju Tehničku školu pohađao je u Šibeniku, te odslužio vojni rok. Pohađao je bogoslovno sjemenište i studirao teologiju u Splitu.

Za đakona je zaređen 5. prosinca 2004., a za svećenika 2. srpnja 2005. u Šibeniku. Na Papinskom lateranskom sveučilištu u Rimu 2008. magistrirao je iz pastoralne teologije. U Šibenskoj biskupiji obnašao je nekoliko službi. Među ostalim, bio je osobni biskupov tajnik, biskupijski ekonom te član biskupijskog svećeničkog vijeća i biskupijskog zbora savjetnika. Također je član Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj.

25. travanj 2024 12:57