StoryEditorOCM
DubrovnikŠkolsko zvono uz novi soj korone

Nakon što su posjete u dubrovačkoj bolnici zabranjene, provjerili smo hoće li biti posebnih mjera u školama

Piše Maja Rilović Koprivec
1. rujna 2023. - 19:45

Početak nove školske godine i koronavirus? Svjetska zdravstvena proglasila je kraj pandemije netom prije ljetnog školskog raspusta, a nakon što je ovih dana Opća bolnica u Dubrovniku zatvorila vrata za posjete zbog sve češćih slučajeva koronavirusa, roditelji se pitaju  kako će postupati s djecom ‘pokupe‘ li negdje virus COVID-a? Tretira li se sada korona kao obična viroza? Kako će u školu pozitivni učenici i profesori bez simptoma, trebaju li i kako potonji otvarati bolovanja? Sve su to pitanja koja muče roditelje pred početak školske godine.

Pravila ista za sve

S obzirom na to da virus SARS-CoV-2 i dalje cirkulira intenzivno u stanovništvu, zadnje preporuke državnog Zavoda za javno zdravstvo o ukidanju obaveza izolacije za oboljele i testiranja, donose tek preporuke za više opreza  za osobe teško narušenog zdravlja i starije životne i one koji rade u ustanovama koje o njima brinu.

image

Ravnatelj Županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić

Cropix/Cropix

- Za sve ostale pa i za školsku djecu vrijede preporuke koje su vrijedile i na kraju prošle školske godine, nema posebnih mjera niti izolacije – objašnjava dr. Mato Lakić, ravnatelj Županijskog zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko neretvanske županije.

 - Preporuča se testiranje svakoga u slučaju pojave simptoma, a roditelji mogu uzeti bolovanje zbog bolesti djeteta kao i kod drugih zaraznih bolesti. Bilo bi dobro da svatko tko osjeti simptome ostane doma, a pozitivni učitelji u dogovoru sa svojim liječnikom otvore bolovanje što je bez obzira na proglašeni kraj pandemije,  moguće u sustavu obzirom da netko može razviti i teži oblik COVID-a – kaže dr. Lakić.

Podsjetimo kako su Ministarstvo znanosti i obrazovanja i HZJZ lani početkom travnja ukinuli sve mjere i preporuke za sve odgojno-obrazovne ustanove od predškolskog uzrasta do visokog obrazovanja uključujući učeničke i studentske domove.

image

Vedrana Elez, ravnateljica OŠ Ivana Gundulića

Tonći Plazibat/cropix/Tonći Plazibat/cropix

I dubrovački školski  ravnatelji pripremaju se za ponedjeljak i početak nastave bez epidemijskih mjera. Ravnateljica OŠ Ivana Gundulića Vedrana Elez,  kaže kako se nada da nikakvih mjera niti preporuka neće niti biti cijele školske godine.vorni

Roditelji su odgovorni

- Roditelji su i prošle školske godine možda malo više pazili na to jesu li djeca prehlađena, jer nas je pandemija ipak  naučila da budemo oprezniji. Naši su roditelji općenito vrlo brižni  i pažljivi, pogotovo nakon COVID-a  pa su se i lani u skladu s time ponašali i nisu dovodili u školu  bolesnu djecu i stalno su bili u komunikaciji s razrednicima.  U našoj školi inače nije niti bilo većeg broja pozitivnih na COVID, a nadam  se da će tako biti i ove godine. Samo da se ne vrate maske za djecu, to im je, mislim,  bilo najgore - govori Vedrana Elez ravnateljica gruške škole.

I njena kolegica iz OŠ Lapad Nikolina Soko kaže kako je prošle školske godine svaki roditelj bio u kontaktu sa  svojim liječnikom i odlučivao o tome hoće li dijete dan, dva ostati kod kuće  bez obzira ima li simptome prehlade, uhobolje, probavne smetnje ili COVID.  -  Puno smo prošle godine u razgovoru s djecom, razrednici i stručne razvojne službe škole vodili računa  mentalnom zdravlju djece u okolnostima pandemije.

image

Ravnateljica Osnovne škole Lapad Nikolina Soko

Božo Radić/Cropix

U školi Lapad  nismo srećom imali slučajeva  psihičkih problema kod djece  vezano za COVID ili nošenje maski.  Imali smo puno radionica  o mentalnom zdravlju uz naše redovite teme prevencije ovisnosti i slično, pa ćemo tako nastaviti i ove godine. A jesu li djeca nekad koristila pandemiju za izostanak iz škole, pa toga je bilo uvijek i kada smo mi išli u školu pred veće testove smo se znali iznenada razboljeti, no ništa posebno - govori ravnateljica Soko.

 Iako je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila kraj pandemije, službena mrežna stranica Vladina Stožera koronavirus.hr još je aktivna i tamo se navodi podatak kako je zadnjeg dana kolovoza u Dubrovačko neretvanskoj županiji bilo 14 zaraženih osoba i 8  novozaraženih, a od početka pandemije ukupno  44.433 slučajeva koronavirusa. U našoj je Županiji s COVID-om umrlo 338  građana.

26. lipanj 2024 16:06