StoryEditorOCM
DubrovnikOd 18. do 24. rujna

Obilježavaju 33 godine predanog rada: U Tjednu Caritasa Dubrovačke biskupije u središtu su osobe s invaliditetom i deseta obljetnica Posudionice medicinskih pomagala

Piše DV
17. rujna 2023. - 10:46

Tjedan Caritasa Dubrovačke biskupije bit će obilježen nizom događaja u tjednu od 18. do 24. rujna, a glavni događaj održat će na samu obljetnicu utemeljenja u nedjelju 24. rujna.

U središtu ovogodišnjeg tjedna bit će osobe s invaliditetom i  deseta godina Caritasove Posudionice medicinskih pomagala.

Dio događanja bit će namijenjen isključivo korisnicima, dio stručnjacima u skrbi osoba s invaliditetom, a dio cjelokupnoj javnosti.

U ponedjeljak 18. rujna za desetak osoba s invaliditetom u pratnji Caritasovih volontera i djevojaka kandidatica Sestara franjevki s Danača omogućit će se odlazak u  kupovinu i druženje uz kavu u trgovinama na području Župe dubrovačke.

U utorak 19. rujna održat će se likovna radionica te druženje s korisnicima Centra za rehabilitaciju Josipovac, gdje će osobe s invaliditetom uz likovne umjetnike koji će ih tog jutra mentorirati, naslikati radove koji će se u nedjelju prodavati ispred dubrovačke katedrale. Sav prikupljeni iznos bit će namijenjen Caritasovoj Posudionici medicinskih pomagala.

U srijedu  20. rujna djelatnici i volonteri Caritasa te Obiteljskog savjetovališta u jutarnjim satima susrest će se s djecom i roditeljima Osnovne škole Marina Držića s posebnim programom na Ilijinoj glavici te u tom susretu podijeliti iskustva i savjete.

Istog dana navečer u 19 sati u Dvorani Visia bit će izvedena predstava ‘’Ženici’’ kazališne družine “Ritam igre” iz Splita.

U četvrtak 21. rujna upriličit će se susret – okrugli stol pružatelja usluga posudionice medicinskih pomagala s područja Dubrovačke biskupije, a na njemu će sudjelovati: Palijativni tim Doma zdravlja, Liga protiv raka Pelješac – Lastovo – Korčula – Mljet, Crveni križ, Općina Župa dubrovačka,  Župa sv. Mihajlo – Lapad  i Caritas Dubrovačke biskupije.

U nedjelju 24. rujna u 18 sati slavit će se misa u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike. Nakon mise upriličit će se druženje uz tombolu i prodajnu izložbu ispred katedrale, a sav prihod bit će namijenjen za Posudionicu medicinskih pomagala.

Ovim tjednom Caritas Dubrovačke biskupije obilježit će 33 godine registriranog postojanja i djelovanja u službi bližnjih u potrebi. Iako je praksa pomaganja Crkve potrebitima stara koliko i sama Crkva, radi kvalitetnijeg djelovanja i pomaganja posljednjih stotinu i trideset godina osnivaju se Caritasi na svim njezinim razinama. U Dubrovačkoj biskupiji Caritas je utemeljen 24. rujna 1990. godine, a njegova zaštitnica je bl. Marija Propetog Isusa Petković koja je cijeli svoj život posvetila služenju najpotrebitijima.

02. svibanj 2024 07:34