StoryEditorOCM
DubrovnikNA OTOKU ŠIPANU

Obnavlja se utvrđena crkva u kojoj se Bogu molila Ivana Orleanska i napuljski kralj Renatus d‘Anjou

Piše Ahmet Kalajdžić
18. siječnja 2024. - 19:58

Nakon što su prošle godine nastavljeni radovi na obnovi crkve–tvrđave sv.Duha na otoku Šipanu, vodstvo Društva prijatelja dubrovačke starine (DPDS) očekuje kako će tijekom ove godine predviđeni radovi biti završeni. Riječ je o crkvi koja je na poticaj Bratstva sv.Marije od Pakljene izgrađena na jugoistočnom dijelu otoka i raskrižju putova prema Suđurđu, Šipanskoj luci, Sutuliji i crkvi sv.Ivana u Šilovom Selu. Objekt je dovršen 1577. godine, a slično kao crkva sv.Marije od Milosrđa u Vrbovskoj na Hvaru, riječ je o utvrđenoj crkvi kakve se na području Dalmacije podižu u 16. stoljeću i koje zbog osmanskih i gusarskih napada, uz sakralnu, imaju i obrambenu funkciju.

image

Konstruktivna sanacija crkve-tvrđave sv.Duh

Ahmet Kalajdžić/

-Društvo prijatelja dubrovačke starine je u dogovoru sa Dubrovačkom Biskupijom 2015. godine krenulo u proces obnove crkve-tvrđave sv.Duh na otoku Šipanu. Najvažniji zadatak je bilo spriječiti daljnji prodor vode u konstrukciju građevine. Napravljene su istražne sonde na krovu koje su rezultirale izradom projekta obnove prve faze. Izrada projekta je povjerena tvrtki Arhita d.o.o. a glavna projektantica je dipl.ing.arh. Zvjezdana Tolja. Projektna je dokumentacija prve faze obuhvaćala konstruktivnu sanaciju krova i pročelja crkve te istražne arheološke, konzervatorske i restauratorske radove u unutrašnjosti crkve, kao i planiranu uspostavu muzejskog prostora u prostorijama za stražu prvog i drugog kata kako bi se nakon toga mogao napraviti projekt obnove druge faze koji bi uključivao unutrašnje uređenje crkve- ističe tehnički tajnik DPDS-a Lukša Hanza i dodaje da je Ministarstvo kulture RH, odnosno dubrovački Konzervatorski odjel prihvatilo predloženi projekt obnove 1. faze te se početkom 2016. godine krenulo u realizaciju:- Radovi vrijedni 670 tisuća eura povjereni su tvrtki Vodopija d.o.o., a kao glavni nadzorni inženjer je izabran Ured ovlaštenog inženjera građevinarstva dipl.ing.građ. Ivana Mucića.

image

Konstruktivna sanacija crkve-tvrđave sv.Duh

Ahmet Kalajdžić/

Kako naglašavaju iz DPDS-a, tijekom izvođenja radova na krovu, a nakon uklanjanja svih slojeva poda uočene su pukotine koje su sanirane injekcionom masom i nakon toga se prema naputcima Konzervatorskog odjela u Dubrovniku krenulo s radovima hidroizolacije krova i vraćanja svih slojeva. Također, injektiranje zidova se moralo obavljati iznimno pažljivo jer je postojala mogućnost da se dijelovi štukatura odvoje. Usporedo s radovima konstruktivne sanacije obavljeni su i istražni arheološki, konzervatorski i restauratorski radovi, temeljem čega je napravljen projekt obnove druge faze koji je obuhvatio projekt unutrašnjeg uređenja crkve te uspostavu muzejskog prostora i suvenirnice te sanitarija u stražnjem dijelu crkve-tvrđave. Ministarstvo kulture RH, Konzervatorski odjel u Dubrovniku je početkom 2019. prihvatio projekt obnove 2.faze crkve-tvrđave sv. Duh na otoku Šipanu, a s izvođačem radova je sredinom 2019. potpisan i dodatak ugovora na iznos od 340.000 €. Nažalost, kad su se početkom 2020. godine radovi zahuktali stigla je pandemija COVID-a i prisilno zaustavila sve radove koje je obnavljalo Društvo, pa tako i radove na crkvi-tvrđavi sv. Duh na otoku Šipanu. Nakon toga je, uslijed velike razlike u prvotnim i troškovima koji su nastali tijekom i nakon pandemije trebalo korigirati troškovnike te je koncem 2023. izvođač nastavio s radovima na obnovi vrijedne kulturno-povijesne baštine koji će se, valja se nadati, konačno završiti ove godine.

image

Konstruktivna sanacija crkve-tvrđave sv.Duh

Ahmet Kalajdžić/

Vice Stjepović Skočibuha i dinastija d‘Anjou

Prema riječima donedavne vlasnice dvorca Skočibuha u Suđurđu Gordana Rotim-Marušić najveća duhovna dimenzija otoka Šipana jest brojnost sakralnih objekata koje su posebno građene u razdoblju uzleta duhovnosti od 10. do 16. stoljeća. U teškim i opasnim vremenima vjera pruža utjehu i nadu. Ona je tu za sve, bez obzira na podrijetlo i imovinsko stanje. I ljudi su je prigrlili srcem i dušom. Upravo odraz toga je gradnja crkava – biti Bogu bliži, zahvaliti mu na milosti i izmoliti blagoslov".

Jedan od inicijatora izgradnje tog sakralnog objekta je kapetan, brodovlasnik i trgovac Vice Stjepović Skočibuha. U neposrednoj blizini crkve je posjed Renatovo, nekad vlasništvo napuljskog kralja Renatusa d‘Anjoua (Renea Anžuvinca) koji je pod zaštitom Dubrovačke republike tu proveo dvije godine. Prema legendi, tu je s njim kao štićenica bila vidovita djevojka Ivana Orleanska čije je vizije d‘Anjou bilježio u obliku arkadijskih romansi punih simbolike te upravo po njima dobiva naziv Kralja pravednoga, a ne "Kralja po pravu". O kraljevu boravku svjedoči i kamena ploča s natpisom "Renatus kralj pravedni". Navodno je kao vrlo obrazovana osoba kralj upravo tu, na Šipanu, napisao mistične alegorije i turnirska pravila. No, ploču su izvadili Englezi i odnijeli u Britaniju, ali je poslije ipak vraćena i sada se može vidjeti u Suđurđu gdje je ugrađena u fasadu obiteljske kuće Liban. Posjed na kojem je nedaleko crkve-tvrđave sv.Duha boravio d‘Anjou i danas se zove Renatovo a pretpostavlja se da je, možda upravo zbog posjeda na kojem je boravio kralj, lokacija crkve-tvrđave izabrana nedaleko Renatova.

image

Konstruktivna sanacija crkve-tvrđave sv.Duh

Ahmet Kalajdžić/
image

Konstruktivna sanacija crkve-tvrđave sv.Duh

Ahmet Kalajdžić/
image

Konstruktivna sanacija crkve-tvrđave sv.Duh

Ahmet Kalajdžić/
image

Konstruktivna sanacija crkve-tvrđave sv.Duh

Ahmet Kalajdžić/
28. travanj 2024 14:18