StoryEditorOCM
DubrovnikSRĐEVCI O JUTROŠNJOJ AKCIJI IGORA LEGAZA

‘Omogućili smo građanima da mogu legalno šegati! Gdje su svo ovo vrijeme Grad, Županija, pročelnici, sudovi i odvjetništvo?‘

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
23. kolovoza 2023. - 14:10

Igor Legaz je jutros prepilao ogradu i srušio dio zida kod Ville Elite koji je priječio građanima doći do pomorskog dobra i svog kupališta.

image

Igor Legaz u akciji oslobađanja pristupa pomorskom dobru ispod Vile Elite

Mihael Barisic/Cropix

U toj akciji imao je podršku građana, koji su mu pomogli u radovima i donijeli dio opreme potrebne za rušenje dijela ograde i zida. Viđeni su i predstavnici dviju političkih stranaka koje participiraju u Gradskom vijeću, ali ne i vijećnici stranke Srđ je Grad, iako nisu žalili vremena ni truda u kampanji ‘Nije dobro za pomorsko dobro‘, kojom su, kako sami ističu, uspjeli spriječiti monetizaciju hrvatske obale.

Pa gdje su bili jutros?

- Bilo je ljudi koji su članovi stranke i došli su kao građani, a mi vijećnici smo na radnom mjestu - rekao je Đuro Capor, profesor, gradski vijećnik i član stranke Srđ je Grad.

JASNO JE IZ AVIONA

- Na primjer, ja sam čuvao učenike na drugom roku državne mature, kolega Selmani je na svom radnom mjestu u Arhivu. Ono što meni tu smeta jest da su tu konfrotirani građani i zaštitari, kao da država ne postoji, kao da ne postoje inspekcija, sudovi... Kao da ne postoje Županija, pročelnici koji za to dobivaju plaće. Novinari su bili i policija je bila da se tamo što ne dogodi nekome od građana od strane zaštitara - naglasio je Capor.

- Dosad u svim ovim situacijama i Legaz je dobivao prekršajne prijave, isto kao ovi koji su priječili put do pomorskog dobra - dodao je.

- Jasno je iz aviona da je taj pristup do pomorskog dobra godinama uzurpiran. Što rade oni koji primaju plaću? Legaz i građani se sami konfrotiraju sa zaštitarima, kompanijom i odvjetnicima koji ga ganjaju, a nerijetko su i policija i državno odvjetništvo na kontrastrani. Nitko ne postavlja pitanja što radi župan, Županija, što radi Grad? - zapitao se Capor pa rezimirao:

- Srđ je Grad je jasno i nebrojeno puta komunicirao svoje stavove u svim sferama zaštite javnog dobra. Svjesne i aktivne građane u obrani javnog dobra  poput Igora Legaza  podržavamo, a od odgovornih u Gradu i Županiji tražimo objašnjenja zašto ne reagiraju, ne provode zakon  i dopuštaju ugrozu sigurnosti građana. Ovim zapravo prepuštaju građane i javno dobro samovolji zaštitara koji su u službi otimača javnog dobra.

- Zašto ništa nije poduzeto u vezi nezakonito podignutih ograda? U političkom kontekstu ne možemo podržati činjenicu da institucije države ne obavljaju svoje dužnosti i ne provode zakon i pravomoćne presude. Županijske i gradske vlasti se ponašaju kao da se ovo njih ne tiče i kao da nisu dužni osigurati pristup pomorskom dobru. Molimo i medije da ustraju u pitanjima prema odgovornima što su gradonačelnik i župan sa svojim službama oko ovog problema poduzeli - istaknuo je Đuro Capor.

ON NA JEDAN NAČIN, MI NA DRUGI

Za komentar i eventualnu buduću podršku na terenu Igoru Legazu pitali smo i vijećnika u Županijskoj skupštini Dubrovačko-neretvanske županije Marka Giljaču (Srđ je Grad):

- Kruna višegodišnje borbe za javno pomorsko dobro su konačne u novom Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama. U cijelom procesu i prije samog donošenja, kroz javnu raspravu i brojne tribine, te pritisak koji smo skupa s javnosti napravili kroz kampanju ‘Nije dobro za pomorsko dobro‘ uspjeli smo se izboriti za zakon koji konačno kaže ‘nema ograđivanja pomorskog dobra‘ - istaknuo je.

- Posljedica izglasavanja tog zakona je mogućnost da Igor Legaz kao dugogodišnji borac za prolaze na pomorskom dobru može legalno šegati. Mi smo svoju dionicu kvalitetno odradili u borbi za zakon koji sad omogućuje ovakve akcije diljem obale - istaknuo je Giljača.

Zašto mu niste i fizički pružili podršku?

- Igor Legaz ima svu našu podršku, ali on radi jednu stvar, a mi drugu. Mi smo se institucionalno borili da se to može legalno napraviti i izborili smo se za to. A i radio sam jutros - odgovorio je Marko Giljača.

- Ja mislim da smo mi svojim radom i borbom za zakon stvorili institucionalni okvir u kojem je moguće provoditi dalje ovakve akcije i pozivam sve građane da prouče zakon i vide koja su njihova prava, te da ih mogu sami ostvariti. Tamo gdje budem htio pristupiti, tu ću sigurno proći. Igor je htio pristupiti Eliti i na taj način je prošao - zaključio je Giljača.

05. svibanj 2024 17:10