StoryEditorOCM
DubrovnikTRAJNI SPOMEN NA POGINULE CIVILE I DJECU U RATU

Oni su naši pravi uzori: Bruna Stojanović, Filip Bašica i Josip Đurović dobitnici državnog priznanja ‘Imperial‘

Piše Bruno Lucić
20. studenog 2021. - 12:13
Dobitnici godišnje nagrade Imperial su učenik IV. razreda Gimnazije Dubrovnik, Filip Bašica, učenik VIII. razreda OŠ Mokošica Josip Đurović, učenica VIII. razreda OŠ Montovjerna Bruna StojanovićBožo Radić/Cropix

U Hotelu Hilton Imperial održana je danas svečana dodjela državnog godišnjeg priznanja Imperial. Priznanje, koje služi kao trajni spomen na poginulu djecu, civilne žrtve Domovinskog rata ustanovile su majke poginule djece i civilnih žrtava u suradnji s Denisom Pavelom, dobitnikom državne nagrade za promicanje prava djeteta, a dodjela je održana na Svjetski dan djece.

image
S dodjele priznanja ?Imperial' u istoimenom dubrovačkom hotelu
Božo Radić/Cropix

Predsjednica Udruge hrvatskih stradalnika Domovinskog rata DNŽ Marija Lukšić pozdravila je okupljene. 

- Ovo je vrijeme posebno teško nama koji smo izgubili svoju djecu u ratu, ali utjeha ste nam vi, draga djeco, vi ste nada, vi ste svjetlo. Živite njihov san, budite pošteni i odgovorni, slobodni i odgovorni. Vi ste ponos ovog grada, ponos ove Županije, vi ste najveće blago Lijepe naše, poručila je Lukšić.

Dobitnici godišnje nagrade "Imperial" su učenik IV. razreda Gimnazije Dubrovnik, Filip Bašica, učenik VIII. razreda Osnovne škole Mokošica Josip Đurović, učenica VIII. razreda Osnovne škole Montovjerna Bruna Stojanović. Likovno rješenje je izradila dubrovačka umjetnica Petra Farac, a original je uručen Mariji Lukšić. 

image
Božo Radić/Cropix

Na svečanosti su prisustvovali izaslanik Ministarstva branitelja, državni tajnik Darko Nekić, dubrovački gradonačelnik Mato Franković i njegova zamjenica Jelka Tepšić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marko Potrebica, ali i predstavnici braniteljskih udruga i drugi predstavnici javnog života. 

Obratio se okupljenjima dubrovački gradonačelnik.

- Citirat ću zapovjednika obrane Dubrovnika Nojka Marinovića: "Pamćenje je alat, a mržnja golemi teret". Upravo je Dubrovnik grad koji je dao dječje živote, nema većeg doprinosa slobodi od onog dječjih života. Riječi utjehe tada kako danas znače malo, ali trajni uspjeh značio bi puno, nikad ne smijemo zaboraviti žrtvu koju je ovaj grad dao, a to su dani dječji životi, kazao je Franković te najavio raspisivanje natječaja za spomenik poginuloj djeci do kraja godine.

Državni tajnik Nekić rekao je kako su jesen i zima najtužnije razdoblje u godini, posebno zbog činjenice da se obilježava 30. obljetnica od početka Domovinskog rata. Podcrtao je da je, kad je riječ o djeci, Dubrovnik imao najveće žrtve. 

image
S dodjele priznanja ?Imperial' u istoimenom dubrovačkom hotelu
Božo Radić/Cropix

- Ovo je jedan pogled u budućnost koji rijetko vidim u Republici Hrvatskoj, naveo je Nekić. 

Vidno dirnut, Pavela je rekao kako se dugo razmišljalo kako napraviti trajni spomen na djecu koji su tijekom Domovinskog rata izgubila živote, a kazao je kako je priznanje dobilo ime "Imperial" jer je ispred Hotela Imperial tijekom rata poginuo dječak Luka, a tvrđava Imperijal na Srđu simbol je pobjede i zajedništva. Želja mu je da se priznanje dodjeljuje svake godine na Svjetski dan djece. Na kraju je čestitao nagrađenima. 

Glazbeno su dodjelu uveličali Miho Bošković i Jelena Erić. 

25. lipanj 2024 20:18