StoryEditorOCM
DubrovnikUOČI IZBORA

Političare na krajnjem jugu čeka težak posao: treba napuniti izbornu listu sa 14 imena poznatih biračima

Piše Anton Hauswitschka
7. ožujka 2024. - 07:31
HDZ će imati najmanje problema u sastavljanju izborne liste:Gradonačelnik i predsjednik dubrovačkog HDZ-a  Mato Franković i predsjednik ŽO HDZ  Blaž PezoTonči Vlašić/

Nakon što je premijer Andrej Plenković najavio kako će se Sabor raspustiti krajem ovog mjeseca nakon čega će biti raspisani parlamentarni izbori, krenule su kalkulacije čija će se imena naći na stranačkim i koalicijskim listama. Što se tiče HDZ-a već ja poznato tko će liste nositi, pa je tako Plenković kao predsjednik HDZ-a objavio kako će među ostalim, listu u 10. izbornoj jedinici nositi aktualni potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Korčulanin Branko Bačić. Sasvim sigurno predstojeći parlamentarni izbori koji bi se, prema nekim procjenama trebali održati zadnju nedjelju travnja, ili prvu u svibnju, biti će glavna tema Izvještajnog sabora HDDZ-a koji bi se trebao održati uoči raspuštanja Sabora, 17. ožujka u Lisinskom.

image

.

Tonći Plazibat/Cropix

Kako 10. izbornu jedinici ‘dijele‘ Dubrovačko-neretvanska i Splitsko-dalmatinska županija, neupitno je da će, barem što se HDZ-a tiče biti podugačka ‘lista čekanja ‘ svih onih koji bi željeli da se njihovo ime nađe na izbornom listiću. No, obzirom na probleme koje HDZ-a ima u Dalmaciji, posebice u Splitu gdje im nikako ne polazi za rukom da povrate vlast u drugom po veličini hrvatskom gadu, za očekivati je da će bolji rejting imati kandidati iz Dubrovačko-neretvanske županije u kojoj je HDZ na vlasti u velikoj većini gradova, prije svih administrativnom središtu krajnjeg juga, Dubrovniku i općina kao i u samoj Županiji.

Tko bi se mogao naći na HDZ-ovoj listi iz najjužnije hrvatske županije pokušali smo saznati od predsjednika stranačke Županijske organizacije Blaža Peza, no on nam poručuje kako je o imenima dosta prerano govoriti. - Doista je prerano govoriti o kandidatima sa našeg područja koji će se naći na listi HDZ-a za predstojeće ŽO HDZ DNŽ prema stranačkom Statutu poslat će Predsjedništvu svoje prijedloge kandidata. Tko će se od njih naći na listi, ovisiti će i o kandidatima koje će predložiti ŽO HDZ-a Splitsko Dalmatinske županije obzirom da smo u istoj, 10. izbornoj jedinci – kratko nam je poručio predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije Blaž Pezo. Sličan odgovor dobili smo i od dubrovačkog gradonačelnika i saborskog zastupnika Mata Frankovića koji poručuju da bi sada govoriti o imenima bilo jako neozbiljno.

image

Božo Lasić

Tonci Plazibat/Cropix

Iako, barem službeno, u HDZ-u još uvijek ne znaju tko koga će Dubrovačko-neretvanske županije ponuditi biračima na svojoj listi, krenule su šuškanja po kuloarima. Među HDZ-ovcima čija se imena najviše spominju, svakako je gradonačelnik Mato Franković koji suvereno vlada Dubrovnikom već dva gradonačelnička mandata, a tu je i njegov kolega, gradonačelnik Metkovića, Dalibor Ivan. Obojica iz sebe imaju konkretne rezultate pa ne bi čudilo da se nađu u vrhu izborne liste u 10. izbornoj jedinici. Kao kandidat čije bi se ime također moglo na pri vrhu HDZ-ove liste za parlamentarne izbore, u proteklih par dana sve češće se spominje aktualni načelnik Općine Konavle, Božo Lasić. Osim što kao načelnik najjužnije hrvatske općine ima dobre rezultate, ne treba zaboraviti da je Lasić član Predsjedništva HDZ-a te predsjednik Hrvatske zajednice općina. u Kuloarima se ‘vrti‘ i ime Ivana Maslaća, komercijalnog direktora Zračne luke ‘Ruđer Bošković‘, inače brata supruge Andreja Plenkovića, ali i Marka Potrebice, predsjednika Gradskog vijeća Dubrovnika.

image

Zrinka Raguž

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

No. najveći problem HDZ-a na jugu je nedostatak politički uspješnih žena. Trenutno su, aktualna potpredsjednica Europske komisije, bivša gradonačelnica Dubrovnika i nekadašnja saborska zastupnica Dubravka Šuica, ministrica poljoprivrede Marija Vučković te državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, Zrinka Raguž jedine istaknute političarke sa iskaznicom HDZ-a. naravno tu je u Hrvatskoj i neupitno utjecajna aktualna ministrica kulture, Dubrovkinja Nina Obuljen Koržinek, no ona ima zagrebačku adresu. Barem kako se može čuti u kuloarima, najveću šansu da se nađe na listi u 10. izbornoj jedinci ima Zrinka Raguž dok Mariji Vučković upućeni daju male šanse obzirom na sve što se događalo oko poljoprivrede ali i činjenice da se njezino ime, iako na marginama, pojavljivalo u kontekstu nekih afera. Od Dubravke Šuice pak, HDZ bi, procjenjuje se u kuloarima, imao veće koristi na izborima za Europski parlament koji će se održati početkom lipnja, nego da se njezino ime nađe na listi za Hrvatski sabor.U svakom slučaju, HDZ u sastavljanu liste za 10. izbornu jedinicu, barem što se tiče Dubrovačko-neretvanske županije neće imati problema kao što će je imati oporba.

image

Mišo Krstičević

Ivo Ravlic/Cropix

Naime, prije svih, SDP već niz godina ima kadrovskih problema. Stranka koja je imala prvog ‘crvenog‘ župana u Hrvatskoj i to u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, danas je na krajnjem jugu tek sjena onog što je bio u vrijeme pokojnog župana Ivana Šprlje. Puno bolja situacija nije ni u Splitsko – dalmatinskoj županiji, pa ne čudi da se najistaknutiji esedepovac na krajnjem jugu, gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević spominje kao nositelj liste u 10. izbornoj jedinici. Naime, Krstičević je kirurg u KBC Split pa je njegovo ime dobro poznato i biračima sa splitskog područja ove izborne jedinice, a ujedno je i predsjednik stranačke županijske organizacije u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Jesu li informacije o nositelji liste istinite, zapitali smo pločanskog gradonačelnika. - Još uvijek ne možemo govoriti o imenima na listi, kao ni o tome da ću ja nositi listu u 10. izbornoj jedinici. O tome se do sada uopće nije razgovaralo. Uostalom postoje i unutar političkih stranaka demokratski standardi, postoje Statuti i pravilnici, a ja osobno smatram da je to jedini put kojim u pripremama za izbore trebaju ići sve političke stranke, pa i SDP – kaže Krstičević. Zanimalo nas je zbog čega Možemo i druge stranke sa ljevice neće zajedno na izbore sa SDP-om u 10. izbornoj jedinci. - Samo su dva razloga za to. Prvi, da su procijenili da je to za njih bolje, a drugi da su procijenili kako će oporbene stranke dobiti više zastupničkih mandata u ovoj izbornoj jedinici ukoliko na izbore izađu svaka sa svojom listom – ističe Mišo Krstičević. Druga oporbena stranka koja želi HDZ-u ‘pomrsiti‘ račune je Most koji se, barem što se tiče lokalne razine ‘ rodio i umro‘ u Metkoviću. No unatoč neuspješnoj epizodi u Metkoviću u kojem je Most na čelu sa Božom Petrovom vladao samo četiri godine, Most je svoju političku nišu našao na nacionalnoj razini te je uz podršku desnice još uvijek respektabilna parlamentarna stranka. Svoj uspjeh na predstojećim parlamentarnim izborima Most će potražiti u koaliciji sa Suverenistima, a Mostov čelnik, Božo Petrov trebao bi nositi listu u 10. izbornoj jedinici.

image

Marko Giljača i članovi Možemo

Damjan Tadic/Cropix

Stranku Možemo na političkoj sceni Dubrovačko-neretvanske županije ‘zastupa‘ njihov službeni strateški partner, politička stranka ‘Srđ je Grad‘ koja svoje vijećnike ima u Gradskom vijeću Dubrovnika i županijskoj Skupštini. Tko će se od ‘srđevaca‘ naći na izbornoj listi u 10. izbornoj jedinici znat će se nakon što se o kandidatima glasa unutar stranke. Naime, njihova praksa uoči izbora je da kandidate koji će ih zastupati glasuju svi članovi. No prema kuloarima gotovo je sigurno da će se na listi za predstojeće parlamentarne izbore naći Marko Giljača, inače vijećnik u županijskoj Skupštini te troje dubrovačkih gradskih vijećnika Petra Marčinko, Đuro Capor i Nikša Selmani.- Smatramo da smo najjača oporbena stranka u Dubrovniku i najaktivnija u Dubrovačko-neretvanskoj županiji te da bi sa našim partnerima, prije svih Možemo te drugim u Dubrovačko-neretvanskoj županiji mogli biti veliko iznenađenje u 10. izbornoj jedinici na ovim parlamentarnim izborima.- kaže nam Marko Giljača kojem smo postavili isto pitanje kao i Krstičeviću - zašto ne idu na izbore kao ujedinjena ljevica? - Ne možemo nuditi biračima sa novim politikama i novim programima uz ista imena koja su na političkoj scenu u raznim kombinacijama već 20 godina. To možemo napraviti samo sa novim ljudima - poručuje Giljača.

26. travanj 2024 22:33