StoryEditorOCM
DubrovnikDANAS U GOSPINU POLJU

Posjetitelji se mogu na zabavan način informirati o katastrofama uzrokovanim prirodnim prijetnjama i kako se s njima nositi

Piše DV
29. studenog 2023. - 09:24

Katastrofe povezane s prirodnim pojavama i različitim tehničko-tehnološkim procesima su veliko društveno i gospodarsko opterećenje kako za svijet, tako i Hrvatsku. Zbog potrebe smanjenja rizika od katastrofa od iznimne je važnosti upoznati javnost o mogućnostima smanjenja rizika, načinima prilagodbe i ublažavanja mogućih posljedica.

Ravnateljstvo civilne zaštite provodi projekt "Na putu do smanjenja rizika od katastrofa" u sklopu kojeg se provodi edukacija i podiže se svijest djece i mladih o potrebi smanjenja rizika od katastrofa. Nositelj projekta je Ravnateljstvo Civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova, s Agencijom za odgoj i obrazovanje kao projektnim partnerom. Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Kohezijskog fonda kroz Operativni program konkurentnost i kohezija.

Predstavljanje projekta u Dubrovniku zakazano je za 29. studenog 2023. na košarkaškom terenu pored Sportske dvorane u Gospinom polju. Posjetitelji će imati priliku na zabavan i poučan način biti informirani o katastrofama uzrokovanim prirodnim prijetnjama i kako se s njima nositi. Cilj projekta je jačanje otpornosti zajednica na katastrofe. Uključivanjem djece i mladih, odgojno-obrazovnih i znanstvenih institucija u aktivnosti smanjenja rizika od katastrofa stvaraju se temelji za daljnji razvoj i integraciju smanjenja rizika u sve dijelove društva. Ali, ne treba zaboraviti - smanjenje rizika od katastrofa nije samo posao državnih, regionalnih i lokalnih institucija, već je to posao svakog građanina.

Očekivani rezultati projekta već su većim dijelom ostvareni: - Izrađeni su i distribuirani edukacijski materijali o smanjenju rizika uključujući a priručnik za odgojno-obrazovne radnike u provedbi obrazovanja osnovnoškolske djece u području smanjenja rizika od katastrofa je pred tiskanjem. - Nabavljeno je edukacijsko vozilo i edukacijski modeli simulacije katastrofe za aktivnosti jačanja svijesti učitelja, učenika i opće javnosti. - Provedena je edukacija učitelja odabranih pilot škola koje su opremljene modelima katastrofa te su testirale priručnik i educirale svoje učenike u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu. - U sklopu projekta, organizirana je i nacionalna kampanju "Usvoji znanja da šteta bude manja" koja se upravo provodi diljem zemlje. Cilj kampanje je svima predstaviti alate pribavljene kroz Projekt te javnost potaknuti na upoznavanje s prijetnjama u okruženju. Sve što se nauči o prijetnjama, ublažavanju negativnih posljedica i postupcima tijekom katastrofa čini nas sve sigurnijima i otpornijima na katastrofe te pomaže da opasni događaji ne prerastu u katastrofe. Smanjimo rizike i osjećajmo se sigurnije u svome domu i svojoj zajednici!

29. travanj 2024 07:21