StoryEditorOCM
DubrovnikU završnoj fazi

Preuređuje se Spomen soba dubrovačkih branitelja u Sponzi, pogledajte kako sad izgleda

Piše L. V.
28. ožujka 2024. - 12:25

Radovi na preuređenju i opremanju Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u palači Sponza ulaze u završnu fazu, javljaju iz Grada Dubrovnika. 

Spomen soba preuređuje se na način da na dostojan način komemorira izgubljene živote hrabrih dubrovačkih branitelja te da obuhvati cjelovitu priču ratnog stradanja Grada i njegovih stanovnika, a prema arhitektonskom projektu autorice Nikoline Jelavić Mitrović, dizajnerice interijera, autorice nagrađivanih muzejskih postava i izložbi.

Izveden je sloj podne obloge od čeličnog lima s prikazom Dubrovnika i naznačenim agresorskim pogocima. Na središnjem dijelu sobe ugrađene su tri stijene koje su izrađene od bronce i povezane čeličnim gredama. Na stijenama su ugrađeni limovi s imenima branitelja te se na njih ugrađuju drvene pločice s fotografijama branitelja i kratkim biografskim tekstovima. Na lim se ugrađuje i satinirano staklo iza kojeg se nalazi svjetiljka koja podsjeća na svjetlost svijeće.

Na svakoj stijeni se nalazi 60 pozicija za branitelje sa 180 pozicija na sve tri stijene. Ukupno je prikazano 160 poginulih dubrovačkih branitelja s reguliranim statusom pri Ministarstvu branitelja Republike Hrvatske, a 20 je praznih pozicija za eventualne nadopune u budućnosti.

Također, izvode se zapadna i istočna zidna obloga od ploča patiniranog brončanog lima za interaktivni video zid s fotografijama i biografijama branitelja, informacijama o Domovinskom ratu, razaranju i o obnovi Grada, filmovima te animacijom.

Provedene su sve potrebne instalacije, a planiran je i početak ugradnje rasvjete i multimedijske opreme. Soba je prilagođena za osobe s invaliditetom, za gluhe, nagluhe i slijepe odnosno slabovidne sobe.

Sukladno ugovorenom roku, očekivani završetak radova na uređenju Spomen sobe je prva polovica travnja. Uređenje spomen sobe podudara se i s dvadesetom godišnjicom otvaranja Spomen sobe u današnjem prostoru unutar palače Sponza.

24. travanj 2024 00:35