StoryEditorOCM
DubrovnikOtorinolaringolozi u Dubrovniku

Priznatog stručnjaka pitali smo nedostaje li i njima specijalističkog kadra, iznenadio nas je njegov odgovor...

Piše Kristina Filičić
12. travnja 2024. - 16:06

U dubrovačkom Studentskom domu održava se skup Akademije Konfederacije europskih društava za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata.

Skup krovne organizacije europskih otorinolaringologa održava se pod vodstvom doajena prof. dr. Tomislava Baudoina, specijalista otorinolaringologije i kirurgije glave i vrata, Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice Zagreb.

- Tečaj je smišljen s ciljem da promiče znanje i vještine među mladim liječnicima, specijalizantima i specijalistima otorincima s unapređivanjem tog znanja u skladu sa europskim standardima i svjetskim modernim smjernicama i isto tako da ih priprema za njihove ispite, nacionalne i međunarodne i da okuplja ljude iz cijelog svijeta i Europe kako bi se družili i stvarali ideju o pripadanju europskoj zajednici otorinolaringologa i kirurga glave i vrata – kaže prof.dr. Baudoin.

U Hrvatskoj je, ističe, po pitanju broja otorinolaringologa po glavi stanovnika situacija bolja nego ikada.

- Imamo visoki standard. Ta naša struka nije u nedostatku specijalističkog kadra. U Hrvatskoj trenutno ima 250 specijalista i oko 80 specijalizanata što nije nikad bilo – kaže sugovornik i dodaje:

- Stručnog kadra ne nedostaje a i po pitanju opreme, tehničkih i prostornih resursa situacija nikad nije bila bolja. Zahvaljujući tome što smo u EU uz te razne potpore koje smo dobili, danas imamo zbilja visok standard u okviru i primarne zaštite i bolnica. Ne može se reći da išta nedostaje u Hrvatskoj što ima u Europi ili da je taj standard slabiji od onog u Europi.

Konfederacija europskih društava za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata (CEORLHNS) okuplja 42 nacionalna otorinolaringološka europska društva, 15 europskih subspecijalističkih društava. Konfederacija se brine o europskom kurikulu specijalizacije otorinolaringologije i subspecijalizacija, pravima i obavezana članova sve do razine Europske komisije te Povjerenstva za europski ispit iz otorinolaringologije i kirurgije glave i vrata. U Europi trenutno radi oko 40 tisuća otorinolaringologa, od toga je 30 tisuća specijalista i 10 tisuća specijalizanata.

Misija Konfederacije je unapređenje i ujednačavanje standarda dijagnostičko terapijskih pristupa u otorinolaringologiji i kirurgiji glave i vrata u skladu s europskim standardima, poticanje znanstvenih istraživanja i organiziranje i pomaganje edukacije europskih specijalizanata i specijalista. Na tragu toga je pokrenuta Akademija koja se brine o edukaciji mladih specijalista i specijalizanata te organizira tečajeve na kojima se na bazi „problemskog učenja“ prolazi kroz slučajeve iz otorinolaringološke prakse te ih polaznici Akademije sa svojim moderatorima interaktivno u skladu s modernim smjernicama rješavaju. U Dubrovniku se okupilo 75 specijalizanata i mladih specijalista liječnika otorinolaringologa iz 22 različite europske zemlje. Tečaj vodi 15 moderatora iz 11 različitih zemalja, a 3 su iz Hrvatske iz KBC Sestre milosrdnice iz Zagreba.

24. travanj 2024 13:33