Skoro će mnogima najljepše doba godine, uskoro starta Dubrovački zimski festival, Stradun poprima blagdanske obrise, a poznati su već i zakupci blagdanskih kućica, njih 19. Čudno zvuči u vrijeme dok se temperatura zraka mjeri brojkom iznad 20 stupnjeva Celzijevih. No, globalno zatopljenje ne utječe na kalendar a kalendarski, vrijeme Adventa je pred vratima.
Na Stradunu će, uobičajeno je, biti deset blagdanskih kućica. Interes je, spomenimo, bio tri puta veći. Među sretnih deset je tvrtka Neverin kojoj će ovo biti druga godina na kućicama pa znaju na što se trebaju usmjeriti u predstojećem blagdanskom vremenu, kaže nam Petar Perić i nastavlja:
- Lani su nam odlično išle dnevne marende tako da ćemo taj dio ponude obogatiti dodatnim novim jelima. Uz standardnu, u ponudu ćemo uključiti i naše tradicionalne dubrovačke i dalmatinske kolače.
Od dnevnih marendi otkriva tek neke: zelena menestra, grah sa suhim mesom, kiseli kupus s kobasicama, pašticada s palentom... A vino?
- Naravno, kuhano! Lani su ljudi baš bili zadovoljni našim kuhanim vinom, bit će ga i ove godine.
Zbog dobrog programa Dubrovačkog zimskog festivala, najavljenih koncerata i glazbenih imena na Stradunu, očekuje bolju posjećenost i uspješniji festival od lanjskog. A i epidemiološke mjere bi nas, nada se, ovog Adventa trebale zaobići.
Cijene će sličiti lanjskima, ‘ponuda će biti cjenovno pristupačna svima‘.
- Možda će u nekim stvarima ići lagana prilagodba tržištu ali uglavnom je to tu negdje kao i lani. Mislim da će se ove godine festival pokazati u punom sjaju – zaključuje Perić.
Ah, ti kilovati!
Na Gundulićevoj poljani četiri su blagdanske kućice. Ove godine, a stoji im to i u ugovoru, mogu staviti suncobrane, što mnogo znači za kišnog vremena.
Ugostitelj Marko Bautović iz tvrtke Guloso razmišljao je prijaviti se za kućicu na Stradunu s obzirom na dobar program festivala, no odabir je pao – podno Gundulića, kao i lani.
- Opet ćemo u ponudi imati ‘Santa Claus‘ i ‘Grinch‘, crveni i zeleni burger jer su se pokazali jako uspješni i traženi. Nadodat ćemo u ponudu i ‘sliderse‘, tri mala ali različita burgera. Imat ćemo premium kobasice, s istarskim tartufom i orahom, od istarskog boškarina..., uglavnom neće biti klasične kao dosad.
Kuhanog vina će biti sigurno a za kuhani džin još će procijeniti jer ‘problem su kilovati struje na kućici koji nisu dovoljni za fritezu, dva kuhala, frižidere, pa treba kalkulirati‘.
- Kad bi kućice dimenzijom bile veće puno bi se bolja, kvalitetnija i raznovrsnija hrana mogla isporučiti a ovako ste zbog prostora ograničeni i ponudom menija, na kraju krajeva i kvalitetom.
Unatoč tome što lani Grad nije dozvolio da kućice s poljane o svom trošku organiziraju nastupe dubrovačkih bendova, probat će to ostvariti ove godine ako bude sluha kod nadležnih. Nada se i dobro vremenu jer lani je bilo 16 dana kiše, što je ‘poremetilo i nama posao i građanima uživanje u Adventu‘.
Prijenos Prvenstva
- Čuli smo da je predviđen video zid na Stradunu za utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva pa se nadamo kako će se Grad sjetiti da i nama na poljani omogući prijenos - predlaže Bautović.
Cijene će i na ovoj kućici biti slične lanjskima, iako ih još nisu definirali s obzirom na povećanja troškova.
Na dubrovački Advent, točnije na Pile odnosno Brsalje, iz susjedne općine, ravno preko Dupca, stižu Župljani. I tako već šestu godinu. Đurđica Kapor i ekipa iz Župaha pripremaju se za tu ‘avanturu‘ već dva mjeseca.
- Napravit ćemo zaokret, inovaciju u dubrovačkoj adventskoj ponudi.
Iako će o detaljima pred samo otvaranje kućica, daje naslutiti o čemu je riječ:
Sticky i sweet
- Jednoj vrsti street fooda, o bao bunsima, glaziranim sticky krilcima, sweet potatoes, parmezanu... Ići ćemo sa slasticama od Stonske torte do germknedli s umakom od pudinga. Pokušat ćemo brojne inovacije i na kućicu koliko god to prostor i aparatura dopuste – kaže nam sugovornica.
Od ponude izdvaja tri vrste dnevnih marendi po pristupačnim cijenama te neizostavan meni adventskih kućica – kobasice.
- Pokušat ćemo ih oplemeniti na nama svojstven način. Imat ćemo preko devet vrsta domaćih kobasica: vepar, srna, Velebitska, čak i domaće pileće hrenovke.
Što je drugačije od prošle godine?
- Više se ne bojimo korone. Nadam se da možemo staviti točku na ‘i‘, da ćemo ove godine odradit bez pretjeranih mjera, da se ljudi u potpunosti opuste. Očekujemo mnogo zabave, Župaho će se jako pobrinuti za to jer pored hrane imamo i program koji ćemo iskomunicirati u suradnji s Dubrovačkim zimskim festivalom. Svakog vikenda ćemo imati muziku, ovaj put ćemo malo jače ‘udarit‘ jer ove godine smo pametniji pa znamo gdje smo griješili, što treba ispravit – poručuje Đurđica a na pitanje što očekuje od predstojećeg Adventa odgovara:
- Malo je reć ‘wow‘, očekujemo da će biti i ‘bum‘ i ‘wow‘ u istoj rečenici. Jako se radujemo ovome, željno iskreno iščekujemo da više krene. Dugo godina imamo isto osoblje i kad smo dobili kućicu to je bila euforija ko da smo dobili na lutriji. Eto koliko nas to sve skupa veseli.
Spomenimo, nakon raspisanog Javnog poziva za prikupljanje ponuda za zakup kućica za obavljanje ugostiteljske djelatnosti za vrijeme održavanja manifestacije ‘Dubrovački zimski festival‘ te razmatranja ponuda odlučeno je koji su najpovoljniji ponuditelji. Za kućice na Stradunu zakupci su: Prekala, Good Life Services, Magnanimus, Neverin, Okusi Slavonije, Dubrovnik Premium, Lithos, Gils, Proprie i Exeter. Na Gundulićevoj poljani je njih četvero: Vam, Guloso, Ana te Prijevoz Vukasinović, a toliko ih je i na Brsaljama: Župaho, Lokalno, Deft projekt i Stopover. I Mokošica će imati jednu kućicu, zakupac je Udruga mladih ‘Sveti Ivan Pavao II.‘. Za blagdansku kućicu u Lapadu i Gružu nije bilo zainteresiranih. Blagdanske kućice daju se u zakup u vremenu od 26. studenog 2022. do 6. siječnja 2023. godine.