StoryEditorOCM
DubrovnikVAKULA, POMOZI

FOTO: Radovi na parkiralištu Gradac neće biti gotovi ni do kraja ožujka, jer je u Dubrovniku 20 dana padala kiša!

Piše Silvia Rudinović
16. ožujka 2021. - 20:03

Radovi na uređenju platoa Gradac neće biti gotovi do kraja mjeseca, kako je bilo predviđeno. Ugovor o izvođenju radova direktor Sanitata Tomislav Tabak i direktor tvrtke koja izvodi radove, Texo Molior d.o.o. Antonio Deranja, potpisali su početkom studenog prošle godine. Ugovoreni rok bio je 120 dana od uvođenja izvođača u radove. Razlog probijanja tog roka pripisuje se vremenskim prilikama.

- Imali smo preko 20 kišnih dana u veljači i ožujku, rok za završetak radova pomaknut je na 15. travnja. Važno je napomenuti da su postavljeni rubnjaci, cjelokupna donja instalacija, sustav za rast korijena, a neke stvari, kao nabijanje podloge, ne mogu se obaviti ukoliko to vrijeme ne dopušta. Kroz desetak dana dolazi beton, tako da je sve zapravo u završnoj fazi. Čeka se izvođenje podloge i postavljanje hortikulture. Zasad nema prekoračenja troškovnika, a vidjet ćemo hoće li ga biti u završnoj fazi jer je naknadno postavljena još neka armatura radi pojačanja podloge – kaže Tomislav Tabak, direktor Sanitata Dubrovnik.

image
.
Božo Radić/HANZA MEDIA

Ugovorena vrijednost radova je 4,2 milijuna kuna. Projektom je predviđeno uređenje javnog parkirališta uz hortikulturnu revitalizaciju i ozelenjivanje čitavog platoa Gradac na 2.400 četvornih metara. Uz smjernice Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, glavni projekt izradila je tvrtka Proto-Arch. Javnosti je rečeno kako će plato biti prekriven dekorativnim betonom uz adekvatno niveliranje, po sredini platoa je predviđen zeleni otok s autohtonim vrstama i drvoredom hrasta i česvine, a parkiralište će dobiti i rasvjetu. Troškove uređenja platoa snosi gradsko društvo Sanitat kojem su upravo prihodi od naplate parkiranja na javnim površinama najznačajniji izvor financiranja.

- Nakon uređenja parkirališta ostat će otprilike jednak broj parkirališnih mjesta, oko 90. Neće se kao prije moći parkirati na nelegalnim mjestima, gdje su neki priječili kretanje drugih vozila. Gradac i dalje ostaje parkiralište pod istim uvjetima, samo za naše građane odnosno one koji imaju plaćenu povlaštenu kartu – najavljuje Tomislav Tabak.

image
.
Božo Radić/HANZA MEDIA

Inače, gradsko društvo Sanitat priprema odluku o smanjenju astronomskih cijena parkiranja na dvama parkiralištima u blizini spomeničke jezgre gdje se smiju parkirati oni koji nemaju njihovu povlaštenu kartu. O tome će u konačnici  odlučiti Gradsko vijeće grada Dubrovnika, a prijedlog je da se cijena sata parkiranja na malom parkiralištu iza nekadašnje Atlasove zgrade na Pilama snizi sa 75 na 50 kuna. Predlažu da parkiranje ispod žičare bude 30 umjesto 50 kuna po satu, kolika je uobičajena cijena od početka svibnja do kraja rujna. Time se Sanitat, kako kaže Tabak, i ove godine prilagođava uvjetima života u pandemiji koronavirusa. Inače, u ožujku je cijena sata parkiranja na Pilama 20 kuna, ispod žičare 10 kuna, a u travnju se ti iznosi udvostručuju. 

24. travanj 2024 17:34