StoryEditorOCM
DubrovnikDA SE NE ZABORAVI

Večeras se predstavlja nova monografija Suada Ahmetovića »Iz opkoljenog Dubrovnika za Vjesnik u Zagrebu«

Piše PSD.
5. prosinca 2023. - 14:18

U okviru programa obiježavanja Dana dubrovačkih branitelja novinar i publicist Suad Ahmetović večeras, 8. prosinca, u dvorani pape Ivana Pavla II na  Poljani Paska Miličevića 4,  u 18 sati predstavlja svoju novu monografiju »Iz opkoljenog Dubrovnika za Vjesnik u Zagrebu«.

Monografija je posvećena braniteljima Dubrovnika koji su sačuvali slobodu Grada, a recenzenti su dr.sc. Jakša Raguž,  povjesničar s Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebui ratni general HVa Veselko Gabričević koji je bio zapovjednik obrane Dubrovnika i zapovjednik 163. Dubrovačke brigade HV-a.

image

Knjiga Suada Ahmetovića

Monografija sadrži izbor novinarskih tekstova koje je Suad Ahmetović, kao jedini stalni dubrovački dopisnik Vjesnika, pisao i objavljivao iz dana u dan od 1991. do 1995. godine i u razdoblju poslijeratne obnove (izvješća, osvrte, intervjue, komentare i reportaže). Tekstovi su pretipkani u monografiju bez ikakvih naknadnih izmjena i dopuna, a poredani po datumima omogućuju čitateljima da se podsjete gdje su bili onoga dana kad su opisana ratna zbivanja objavljena u Vjesniku.

image

Suad Ahmetović, dugogodišnji novinar i publicist

Tonći Plazibat/cropix/

U recenziji dr. sc. Jakše Raguža, znanstvenika s Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu, uz ostalo se ističe: »Ti tekstovi čine važno svjedočanstvo o stradanju desetina tisuća stanovnika tadašnje dubrovačke općine i razaranju materijalnih dobara, posebice kulturno-povijesne baštine svjetskog značaja, te su autentično dokumentarno gradivo koje omogućuje detaljnije spoznaje o presudnim povijesnim zbivanjima u stvarnom vremenu. Djelo je namijenjeno cjelokupnoj hrvatskoj (i međunarodnoj) čitalačkoj publici, a nadasve znanstvenim istraživačima povjesnice Domovinskog rata i općenito suvremene povijesti. Također svima onima koji su zainteresirani za međudržavne interese na jugoistoku Europe od kraja XX. stoljeća do danas. Postupkom i prezentacijom obrađivane teme, ovo je djelo svakako značajan doprimos na području društveno-humanističkih znanosti, a poglavito unutar disciplina povijesti i novinarstva, te ga sukladno tome i valja osobito vrednovati.«

 

26. travanj 2024 09:21