StoryEditorOCM
DubrovnikTestiranje školske djece

Ravnatelji dubrovačkih škola još uvijek nisu dobili upute ni datum: Ne mogu znati tko je testirao svoje dijete, a tko nije. Čitav je život temeljen na moralnosti i odgovornom stavu prema životu, ali znate kakvi smo mi

Piše Silvia Rudinović
1. veljače 2022. - 20:02

Redovito tjedno testiranje školske djece krenut će čim testovi budu distribuirani po svim školama u Hrvatskoj, najavio je ministar obrazovanja Radovan Fuchs, a od ponedjeljka je krenula online peticija „Odbijamo testiranja na COVID-19 školske djece u Hrvatskoj“.

„Odgovorni smo roditelji i ne šaljemo bolesnu djecu u školu. Kao odgovorni roditelji naše pravo i dužnost (sukladno čl. 92. st.1. Obiteljskog zakona) je zaštititi osobna prava naše djece na zdravlje, razvoj, njegu, zaštitu, odgoj i obrazovanje. Naša savjest nam nalaže da jasno izrazimo protivljenje najavljenom testiranju školske djece na kovid-19. Imajući na umu dobrobit naše djece ODBIJAMO preuzeti "kit za testiranje" školske djece, ODBIJAMO dati svoju privolu za testiranje djece u školi ili izvan nje i ODBIJAMO testiranje naše djece na kovid-19 kao preduvjet pohađanja nastave u školi sada ili u budućnosti“, piše u tekstu peticije.

image
Prosvjed protiv koronamjera i testiranja djece u Zagrebu
Zeljko Puhovski/Cropix

Testiranje će, prema dosad dostupnim podacima, biti dobrovoljno pa roditelji nisu obvezni preuzeti testove. U slučaju bliskog kontakta sa zaraženom osobom, dijete koje se ne testira ići će u samoizolaciju, a učenici s negativnim testom uredno će pohađati nastavu u školi. U ponedjeljak su se organizirali i prosvjedi pred zavodima za javno zdravstvo s porukom „Odje*ite od naše djece!".

- Protesti pred Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo u Zagrebu i drugim zavodima za javno zdravstvo u ostalim dijelovima Hrvatske samo su još jedan neartikulirani pritisak na zdravstvene djelatnike i epidemiološku struku u ovoj epidemiji COVID-19. Nepotpisani i nedeklarirani organizatori skupova hine skrb o djeci, brinu tobože o zaštiti njihova zdravlja, a već samim pozivom pokazuju da su im, zapravo, djeca zadnja briga i samo instrument za ostvarivanje nekih drugih, njima važnih ciljeva – odgovorili su iz HZJZ-a.

image
Prosvjed protiv koronamjera i testiranja djece u Zadru
Luka Gerlanc/Cropix

Država kreće s testiranjem djece kako bi ona što rjeđe išla u samoizolaciju i na online nastavu te da se utvrdi broj zaraženih, osobito asimptomatskih slučajeva. Ravnateljice dubrovačkih škola kažu kako još uvijek nisu dobili upute ni datum od kojeg se kreće s testiranjem.

- Ne mogu ulaziti u tuđe stanove ni znati tko je testirao svoje dijete a tko nije. Čitav je život temeljen na moralnosti i odgovornom stavu prema životu, a znate kakvi smo mi. Odgovoran roditelj će testirati dijete, a neodgovoran će baciti test kojeg je netko platio. Roditelji su dosad bili vrlo odgovorni u provođenju uputa. Bilo je nekih koji su bulikanali da im djeca neće nositi maske, ali što se može. Uvijek postoje oni koji su protiv - kaže Zrinka Capor, ravnateljica OŠ Marina Držića u kojoj  su tri razredna odjela u samoizolaciji, a deset zaposlenika na bolovanju.

image
Ilustracija
Luka Gerlanc/Cropix

Silvana Bjelovučić, potpredsjednica Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola i ravnateljica OŠ Marina Getaldića, kaže kako je nužno međusobno povjerenje između škole i roditelja, tako i u slučaju testiranja djece.

- Veći broj učenika naše škole u protekla dva tjedna je bilo u izolaciji ili samoizolaciji. Dio učenika je prebolio COVID-19 u studenom, što je unutar 120 dana pa nisu morali u samoizolaciju, neki su cijepljeni. Dosad smo imali zbilja izvrsnu suradnju s roditeljima. Samo zajednički možemo uspjeti u toj nakani da djeca budu što više na nastavi uživo u školi – kaže ravnateljica škole s 305 učenika.

Za djecu u izolaciji, kaže Bjelovučić, uglavnom se organizira praćenje online nastave u realnom vremenu.

- U odnosu na proteklo razdoblje kad je broj bio između 30 i 40 posto učenika koji su u izolaciji ili samoizolaciji, danas je broj u padu oko 18 posto. Nastava se održava uživo, a za učenike koji su u samoizolaciji kombinira se online nastava i slanje zadataka ovisno o broju oboljelih učenika i učitelja. Stručne zamjene su ionako veliki problem, a sad u ovoj situaciji predstavljaju zaista veliki izazov - ističe Vedrana Elez, ravnateljica OŠ Ivana Gundulića.

Elez kaže kako su roditelji odgovorni i u stalnoj komunikaciji s razrednicima, da često testiraju djecu kod kuće i pravovremeno reagiraju u slučaju pozitivnog nalaza. Prvog dana veljače, 79 učenika ove škole je bilo u samoizolaciji, 35 u izolaciji, a 30 u pasivnoj izolaciji. U izolaciji je troje učitelja i dvoje pomoćnika u nastavi te troje zaposlenika administrativnog, tehničkog i pomoćnog osoblja.

- Škola još nije dobila nikakve službene upute što se tiče testiranja učenika, međutim, smatram da je to jedna od mjera da što više učenika bude na nastavi, da se pravovremeno reagira kako se zaraza ne bi proširila u razredu, što nam je svima u interesu - poručuje ravnateljica gruške škole.

U tijeku su predupisi u prvi razred osnovne škole. Sugovornice napominju kako je i prethodnih godina većina roditelja potrebnu dokumentaciju slala elektroničkom poštom. Nije, dakle, nužno ići u školu, a upis je potrebno obaviti najkasnije do 15. veljače.

05. svibanj 2024 05:51