StoryEditorOCM
DubrovnikU ATELJEU U ZIDINAMA |

SESTRE VIOLIĆ I NJIHOVA TRI MALA ASISTENTA SVAKO JAJE PRETVORE U UMJETNIČKO DJELO Zarez, točkica, vosak ili listić petrusina - eto ti uskrsnog čuda

Piše Kristina Filičić
3. travnja 2021. - 13:12

Jaje, vosak, penica, dosta strpljenja, mirna ruka, dobar bokun volje i zeru mota. Recept je to za uskrsne pisanice ili, kako bi Dubrovčani rekli, pengana jaja. Red točkica, red zareza, pokoja simpatična poruka poput one 'malo jaje palo s neba baš u ruke kome treba', i u rukama sestara Violić nastaju prava umjetnička djela. Cijeli dizajn je sastavljen od zareza i točkica, do 500 puta treba umočiti penicu u vosak, odnosno iza svakog poteza po jaju, kako bi na kraju imali savršeno primorsko jaje kažu nam Marijana i Tina koje jaja pengaju:

- Otkad smo bile male djevojčice naučile smo, od majke i none, plesti pomice i pengati jaja. U nas se u familiji to oduvijek radi. Sad kad su nam dječica stasala i njih učimo. Sve ih zanima, a uvijek se pridruže njihovi prijatelji – kaže nam arhitektica Marijana Sparavalo Violić.

image
Tom, Ema, Ira, Tina i Marijana ispred svog umjetničkog ateljea u Čubranovićevoj u povijesnoj jezgri
 
Bozo Radic/Cropix

Simpatičnu ekipu zatekli smo u Čubranovićevoj ulici u povijesnoj jezgri, točnije ispred kuće. Dva stola i na njima ljepota uskrsnih običaja, tradicija koju ova familija vjerno drži na životu. Prapranono je bio iz Dola, sela Dubrovačkog primorja, pa su primorska pengana jaja običaj koji se u njihovoj obitelji prenosi kroz generacije. 

- Nastojimo i te starinske tehnike očuvati poput bojanja jaja u lučini što je ekološki i zdravo jer nema umjetnih boja pa jaje nije samo ukras – ističe Marijana pa će kako se jaja u lučini mogu ukrasiti i otiscima nekog zanimljivog lista, a 'petrusin je tu klasika'.

image
Marijana Sparavalo Violić
 
Bozo Radic/Cropix

- Mogu i listići djeteline, jaje se ubaci u hulahopku, veže gropić i kuha se u dosta koncentrirani uvarak od ljuske luka. Netko misli da samo crveni luk daje crvenu boju ali čak i žuti daje lijepu crvenu. Što je više ljuski to će boja biti intenzivnija. Ljuska je nutritivno zdrava, boja prodire kroz ljusku tako da je takvo pengano jaje još i zdravije.

Otkrivaju nam još kako se tradicionalno primorska jaja kuhaju u broću, odnosno korijenu te biljke koji ima veliku koncentraciju crvenih pigmenata.

- Još je bolje preko noći ih pokišati tako da budu još intenzivnija jer vosak se topi na oko 60, 65 stupnjeva pa kad ga stavimo kuhati za par minuta će se vosak otopiti i jaje neće poprimiti tu jaku boju. To su mali trikovi, treba ih znati  - kažu nam majstorice u penganju jaja.

image
Bozo Radic/Cropix

Dok doznajemo sve o tehnikama penganja na stolu pored vrijedne ručice Eme, Ire i Toma neumorno penicom nanose vosak na jaja. 

- Radim pengana jaja, bojam ih sa voskom, pravim voskom – ponosno će Tom, a Ira i Ema se pridružuju razgovoru pa otkrivaju kako su ih tome naučile mama i tetka i kako 'malo treba za opengat' jaje.

Pokazuju nam vosak, košaricu s jajima i pancetu na pjatu. Zašto panceta?

- To je kora od pancete za laštit jaja da budu sjajna – otkriva nam Tom koji, doznali smo i to, jede puno jaja a najviše ih voli sa žućenicom.

Imaju oni puno prijatelja, koji ih stalno pitaju kad će nešto zanimljivo raditi.

image
Bozo Radic/Cropix

- Baš nas ovo zabavlja. Bolje je od igrica. Puno bolje. Ni'ko ne gleda mobitel, ugasimo ih. Svih igara se igramo: Crna kraljica jen, dva tri, Između dvije vatre, Skrivice, imamo i lastiku, i na frnja se igramo... – nabrajaju nam ove dubrovačke trojke a osmijeh im ne silazi s lica. Penganje ih toliko zabavlja da, kažu zadovoljno Tina i Marijana, one čak uspiju odmoriti i popiti kavu.

Mama ponosnih prvašića akademska slikarica Tina Violić pojašnjava kako njihova neprofitna udruga 'Tina Atelier' organizira radionice i projekte za male i veće sugrađane.  Sve prigode tijekom godine nastoje popratiti zanimljivom radionicom i doprinijeti očuvanju starih običaja. Nakon radionice pletenja pomi, na redu je i radionica penganja jaja na vanjskoj taraci Gradske kavane. U skladu s epidemiološkim mjerama sudionike će podijeliti u dvije grupe, a svi bi kroz sat vremena trebali savladati osnove umijeća penganja jaja na starinski način.

image
Bozo Radic/Cropix

- Strašno veliki je odaziv, djeca nas sama zovu ili zovu mame pa pitaju kad će nešto sljedeće biti. Već su pitali hoćemo li raditi predstave, baš stalno nešto radimo. Kad završi jedno, počinje drugo. Ideja ne fali, djeca ih sama daju i guštaju, baš se vidi da im je to uživancija. Potiču nas, govore 'hoćemo li nešto činit, zovi nam prijatelje iz škole' – kaže nam Tina pa još dodaje:

- Sad kad su stariji puno je lakše prije to baš nije bilo izvedivo. Umjetnički atelje Tina je radio godinama ali kad su došle trojke nije bilo lako s njima to sve kombinirati. Sad pomalo krećem ponovno, uskoro ćemo i atelje otvoriti – najavljuje dubrovačka slikarica.

image
Redakcija Dubrovačkog vjesnika dobila je personalizirano uskrsno jaje
Bozo Radic/Cropix

Petorka iz Čubranovićeve uz želje za sretan Uskrs ima i savjet kod penganja: ako ne možete nabaviti broć u kojem bi trebalo kuhati jaje ocrtano voskom, skuhano jaje može se pokišati u kupovne boje. Čim vosak ispliva na površinu jaje treba izvaditi i prebrisati jer će se u protivnom šare obojati.

image
Bozo Radic/Cropix
Batočkom po jaju

- Penicom, netko to zove batočka, ustvari to je grančica od loze ili lovorike u koju se stavi glavičasta igla, nanosi se vosak na jaje. Jaje bi trebalo biti sobne temperature ne smije biti hladno jer se vosak neće primiti, a još je bolje ako ga stavimo malo u toplu vodu da bude toplo – savjetuje Marijana Sparavalo Violić i otkriva još jedan detalj koji može biti od velike pomoći kod penganja:

- Vosak se može malo pougljeniti na svijeći da pocrni ili dodati malo ugljena tako da se lakše vidi kad se crta po jaju, radi dezena. Jer boja prirodnog voska je žućkasta kao jaje pa se kod nanošenja slabije vidi.

18. travanj 2024 01:11