StoryEditorOCM
DubrovnikRasprava Gradskog vjeća o proračunu

SJG o svom amandmanu: ‘Nemamo prostor kotara Grad, a Respect the City služi samo peglanju imidža gradonačelnika‘. Franković uzvratio: ‘Valjda je važnije napraviti školu u zidinama i stanove za obitelji, vi samo udarate packe...‘

Piše DV
12. srpnja 2023. - 10:50
Dubrovnik, 090418. 10. sjednica Gradskog vijeca grada Dubrovnika. Na fotografiji: Mato Frankovic.Tonci Plazibat/Cropix

Objedinjena je rasprava o točkama Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Grada Dubrovnika za 2023. godinu i Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o izvršavanju Proračuna Grada Dubrovnika za 2023. godinu. Sredstva za vrtiće, komunalnu infrastrukturu, pomoć obitelji koja živi na nedostupnom dijelu Šipana, igralište na Šipanu, energetska obnova ljetnikovca Crijević-Pucić, spomen obilježje poginulom vatrogascu, azil za životinje, dom umirovljenika, park Pile i park Platana samo su neke od stavki proračuna koje je najavio gradonačelnik Mato Franković.

Osim plaća djelatnicima Dječjih vrtića Dubrovnik, najavio je i kako su zaposlenicima Grada plaće povećane za 5 posto. 400 tisuća eura stajat će rekonstrukcija spomen sobe braniteljima. Za uređenje tri stana u povijesnoj jezgri za dodjelu obiteljima s više djece kao populacijska mjera također su, istaknuo je gradonačelnik, bitni za napomenuti iz proračuna.

Srđ je Grad uputio je dva amandmana, zbog tehničke neispravnosti o jednomu se neće raspravljati, najavio je predsjednik Gradskog vijeća. Iznio ga je vijećnik Đuro Capor.

-Predlažemo smanjenje prijedloga proračuna u projektu Respect the City, planira se povećanje za oko milijun kuna, a mjesto gdje bi rebalansirali iznos je u provedbi plana upravljanja provedbom jezgrom kakvog smo usvojili. Izvorno je bilo planirano samo 13 tisuća eura što je više nego smiješno, plaća za gospođu Šuicu doseže 30 tisuća eura mjesečno. Ukoliko stvarno provodimo Plan upravljanja to se mora vidjeti nu proračunu. Popis stanovništva se ne događa zato što za to nema sredstava. Ni prostor kotara Grad još ne postoji, nije predviđen iznos za adaptaciju nekog prostora a Planom upravljanja predviđeno je da to bude mjesto zajednice. Ukoliko respektiramo građane hajdemo početi provoditi plan upravljanja, a ne projekt koji služi peglanju imidža gradonačelnika, uvjeravanju građana da su svi problemi turizma riješeni, tome Respect the City služi - rekao je Capor.

-Ne prihvaćam navedeni amandman zbog iznesenim neistinama. Konstantno kako Plan upravljanja nije jedna stavka u proračunu nego više njih i kontinuirano se realiziraju u zadnjih godinu dana, a na osnovu dobivenih zadataka. Reći da smo u proračunu usvojili 13 tisuća eura je neistina i vi to znate pa ipak ponavljate. Projekt Respect the City je projekt održivog turizma. Znanstveno je dokazano na osnovu egzaktnih podataka kako je itekako donio određeni napredak u upravljanju turizmom. Je li to riješilo sve naše probleme nije, a hoće li - hoće u budućnosti. A priča kako je to peglanje mog imidža je samo jal. Umjesto da budete sretni sa svima kad nas je ističe kao pozitivan primjer, vi ćete učiniti sve da se taj isti grad oblati. To je tužno. Ne morate me voljeti ni poštovati, ali istovremeno kad je nešto krivo ili vi smatrate krivim ne treba napadat Grad, mene napadnite. Održivost turizma je interes svih nas. Kroz Plan upravljanja napravljen je cijeli niz aktivnosti. U pravu ste za kotar Grad, napravit ćemo ga. Istovremeno kotar Ploče ima poviše Lazareta prostor, je li problem dok ne napravimo svoj prostor, je li problem poći tamo? Veći je prioritet što radimo školu unutar zidina, imati jednosmjensku nastavu. Vi samo udarate packe..."- zaključio je Franković.

04. svibanj 2024 23:20