StoryEditorOCM
DubrovnikUSLAST!

Što nam ‘papaju‘ župan, općinari i gradonačelnici? Imaju pravo na topli obrok, a provjerili smo kolike su im naknade za prehranu i na što ih troše

Piše Gabrijela Bijelić
15. studenog 2023. - 07:27

Naknada za dnevnu prehranu lokalnih dužnosnika ovih dana zaokuplja pozornost javnosti koja ne gleda baš blagonaklono na povlastice poput službenog automobila i mobitela, domjenaka i sličnih izdataka koji redovito padaju na trošak poreznih obveznika.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji pravila za dodjelu naknada za topli obrok županu, gradonačelnicima i općinskim načelnicima nisu ujednačena, neki ih isplaćuju, drugi priznaju da su tek nedavno čuli da takav privilegij uopće postoji. U toj je kategoriji mljetski načelnik Đivo Market koji prilično blagonaklono gleda na ovaj dodatak:

image

Mljetski načlenik Đivo Market priznaje da imaju problema s prijamom signala

Cropix/

- Plaće naših općinara su ispodprosječne, pa bi svaki euro dobro došao. Načelnik sam deset godina i nikad se nije razmišljalo o posebno plaćenom toplom obroku. Osobno se snađem za marendu, često to ne bude topli obrok, nego nešto na razini mortadele, ali uvijek se nešto nađe, ne gladujemo – govori Market.

image

 Vedran Antunica, nacelnik opcine Ston.
 

Bozo Radic/Cropix

Konzultacija s računovodstvom

Njegov stonski kolega Vedran Antunica nije se mogao na prvu sjetiti dobiva li unutar plaće i dodatak za topli obrok, pa se konzultirao s računovodstvom:

- Iznos je 53 eura, svi zaposleni u općini ga dobivaju. Mi nemamo kantinu, tijekom radnog vremena uzimaju se marendice, kome je blizu kuća, pođe doma na objed – kazao nam je Antunica.

Načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić ističe kako kao načelnik dobiva samo čistu plaću, bez regresa, darova za djecu, božićnica, uskrsnica...

image

Načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić

Božo Radić/cropix/Božo Radić/cropix

- Za topli obrok se pobrinem sam, uglavnom to bude kakav sendvič da dočekam popodne i ručak doma – otkriva Knežić.

A kako je u većim sredinama? Prva adresa bio nam je Grad Dubrovnik gdje nam potvrđuju kako sukladno dopisu Ministarstva pravosuđa i uprave od 28. studenog 2022. godine lokalni dužnosnici imaju pravo na naknadu troškova prijevoza na posao i s posla te naknadu za podmirenje troškova prehrane. S primjenom se krenulo s plaćom za siječanj 2023.

- Gradonačelnik Franković se svakodnevno koristi privatnim osobnim automobilom, a još od početka mandata obnašanja dužnosti gradonačelnika odbio je voziti službeni automobil na koji ima pravo. Od siječnja 2023. isplaćuje mu se naknada troškova prijevoza na posao i s posla, s obzirom da za tu svrhu privatan automobil, te naknada za podmirenje troškova prehrane, a zamjenici gradonačelnika Jelki Tepšić naknada za podmirenje troškova prehrane. Zamjenica gradonačelnika nema pravo na naknadu troškova prijevoza na posao i s posla budući da koristi službeni automobil u te svrhe.

image

Gradonačelnik Mato Franković

Bozo Radic/Cropix

U Županiji 66,36 eura

Iznos naknade za troškove prijevoza na posao i s posla je 46,45 eura, a naknada za podmirenje troškova prehrane iznosi 55,08 eura – kažu iz dubrovačke gradske uprave.

I u Dubrovačko-neretvanskoj županiji kažu kako sukladno zakonskim odrednicama i preporukama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, svi službenici, namještenici, kao i dužnosnici imaju određena prava na primitke.

image

Dan Dubrovačko-neretvanske županije, 12. svibnja 2023

- Dužnosnici Županije dubrovačko-neretvanske imaju pravo na primitke koji ne predstavljaju dodatnu naknadu za obnašanje dužnosti čiji bi primitak bio protivan propisima o sprječavanju sukoba interesa. Jedno od tih prava odnosi se i na podmirenje troškova prehrane koji su isti za sve zaposlenike Županije i iznose 66,36 eura mjesečno – ističu iz županijske uprave.

26. travanj 2024 04:28