StoryEditorOCM
DubrovnikSVAŠTA IMA NA REDDITU

Što stranci pitaju o Dubrovniku? Jedan je tražio vegetarijansko jelo, drugi jeftini najam barke... Odgovori su više nego urnebesni!

Piše Silvia Rudinović
26. ožujka 2024. - 07:32

Turisti danas preko različitih platforma, s lakoćom i munjevitom brzinom, dolaze do informacija o odredištima na koja putuju. Odgovori nisu uvijek točni ni pristojni, a pitati se može svašta.

U jednom od posljednjih upita na Redditu, netko traži savjet kako ocu ovoga ljeta prirediti rođendansko iznenađenje u Dubrovniku. Kajaci ili izlet brodom u suton te večera na Srđu. To su jedini odgovori. I stvarno je potrebna dobra doza kreativnosti za osmisliti kakav dobar plan za jedinstven doživljaj, rođendan kakav ne može doživjeti drugdje.

image

Uploviti u suton, ima li boljih ideja?

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Među najčešća pitanja stranaca ubrajaju se ona o prijevozu do zračne luke i uopće o javnom prijevozu i najmu vozila. Evo, naprimjer, jednoga: Je li do dubrovačke zračne luke lakše doći iz Dubrovnika ili iz Cavtata? Pritom je stranac svjestan razlike u udaljenosti, nije informatički nepismen, ali ga muči, kojim prijevozom se iz Cavtata uopće može doći do aerodroma u ranu zoru, prije leta? Nije našao podatak je li uber dostupan i može li se naručiti vožnja u svako doba.

Stranci su osobito zahvalni i vrlo korisnim smatraju savjet da što manje dolaze i po gradu koriste automobile, jer bez Sanitatove povlaštene karte, koju mogu platiti samo građani Dubrovnika, teško mogu naći parkirališno mjesto ili će ih skupo stajati. Jeftinije je i štedi vrijeme, navode savjetodavci, platiti kartu javnog gradskog prijevoza ili taksi. 

Netko je podijelio svoje fantastično iskustvo jednotjednog putovanja po Hrvatskoj, ali primjećuje kako po restoranima prevladavaju mesna jela, dok nedostaje vegetarijanskih.

„I to je sasvim uredu, ali bih baš volio probati autentičnu hrvatsku hranu pa se pitam ima li neko vegetarijansko jelo ili restoran za preporuku?”, navodi autor na putovanju po Hrvatskoj, prije odlaska u Zadar i Dubrovnik. “Možete jesti travu pored ceste, besplatna je”, našao se šaljivac i dobio odgovor vegetarijanca: „Nije dovoljno začinjena za moj ukus”, pa je šaljivac poentirao: „Dodaj malo vegete”.

image

Stranci žele probati hrvatska bezmesna jela

Niksa Stipanicev/Cropix

Englez piše o predivnom medenom mjesecu kojeg je sa suprugom proveo u Zadru, Splitu i Dubrovniku pa je baš na ovoj posljednjoj destinaciji, oduševljen arhitekturom i tradicionalnom gradnjom, osjetio potrebu pitati: Zbog čega vlasti koje daju dozvole dopuštaju gradnju velikih, kvadratnih zgrada ravnih krovova, s mnogo crnog i ostalog stakla, osobito uz plaže i samu obalu?

Netko je tražio prijedlog za jeftin najam barke. Sve što je našao na internetu je bilo preskupo za njegov džep. Dobio je ove odgovore: “Dubrovnik i jeftino ne idu u istu rečenicu” i „Kupi Explorer u Konzuma”!

23. travanj 2024 10:51