StoryEditorOCM
DubrovnikU KNEŽEVU DVORU U STONU

<strong>Izložba dječijih radova o katastrofama i ublažavanju njihovih posljedica</strong>

9. lipnja 2017. - 21:10

Područni ured za zaštitu i spašavanje Dubrovnik uz pokroviteljstvo Općine Ston organizirao je jutros u Kneževu dvoru u Stonu, izložbu radova djece i mladih iz cijele Dubrovačko-neretvanske županije pristiglih na Natječaj za likovne, literarne i foto radove djece i mladih na temu katastrofa i snaga sustava civilne zaštite.

Natječaj već sedmu godinu provodi Državna uprava za zaštitu i spašavanje s ciljem podizanja svijesti učenika o postojanju rizika od katastrofa. Teme radova bile su vezane za prirodne i tehničko - tehnološke nesreće i katastrofe u Hrvatskoj i u svijetu, te djelovanje snaga sustava civilne zaštite i žurnih službi.

Uz otvorenje izložbe upriličena je svečana dodjela priznanja najboljim radovima na županijskoj razini.
Nagrađeni najmlađi sudionici natječaja su mališani županijskih vrtića Lora Kukuljica (vrtić Škatulica), Nikola Bulum (DV Metković) i Patricija Dropulić (područni vrtić Staševica). U kategoriji likovnih radova učenika do četvrtog razreda osnovnih škola pobjednici su Maroje Mašković iz Osnovne škole Župa dubrovačka, Petra Cvjetanović i OŠ Ston i Petra Milošević područne OŠ Montovjerna, dok su među starijim učenicima osnovnih škola nagrađeni Ivana Tolj iz Osnovne kole Orebić te Marija Penjak i Vito Favro iz korčulanske OŠ Petra Kanavelića.

U kategoriji literarnih radova učenika nižih razreda osnovnih škola nagrađeni su Nika Alamat, Marina Aletić i Bruna Bukvić za koje valja reći da su svi učenici četvrtog razreda Područne osnovne škole Montovjerna. U kategoriji literarnih radova učenikla završnih razreda osnovnih škola nagrađeni su Nika Matana iz OŠ Lapad, Ilia Letunić iz OŠ Gruda i Martina Radić iz OŠ Ston.

Nažalost, ove godine srednjoškolci nisu sudjelovali u kategoriji fotografskih radova, a nije bilo ni literarnih radova učenika škola s posebnim obrazovnim potrebama. No, između brojnih likovnih radova učenika s posebnim obrazovnim potrebama nagrađeni su Frane Markota iz metkovske OŠ Don Mihovila Pavlinovića te Ana Vatrić i Tomislav Đuraš iz OŠ Gruda.

U prigodi otvaranja izložbe, čiji su autori najmlađi uzrasta od starije predškolske dobi do završnih razreda osnovnih i srednjih škola škola, više je rekla pročelnica Područnog Ureda za zaštitu i spašavanje Dubrovačko- neretvanske županije Ana Miličić.

- Hvala općini Ston kao pokrovitelju izložbe i prigodne svečanosti, a jednako tako hvala svim sudionicima natječaja koji nam svake godine šalju sve više radova. I ove smo godine imali vrlo težak zadatak izabrati najbolje od ukupno 247 pristiglih likovnih i literarnih radova. Ali, nije tajna da je izbor bio nezahvalan jer nam je svaki rad bio lijep na poseban način te stoga na području naše županije i organiziramo završne izložbe kako bi široj javnosti predstavili bogatstvo izričaja naših mladih sugađana - rekla je Miličić.

26. travanj 2024 07:24