StoryEditorOCM
DubrovnikMilijuni povratne ambalaže

Trgovac ne prihvaća boce jer je potrošio vreće? Evo što kažu u Fondu, smije li se to

Piše Silvia Rudinović
4. srpnja 2024. - 18:45
Na području Dubrovačko-neretvanske županije tijekom 2022. godine prikupljeno je 33.591.816 komada ambalažnih jedinicaNiksa Stipanicev/Cropix

Na području Dubrovačko-neretvanske županije u 2022. godini prikupljeno je 33,5 milijuna komada boca i ostale povratne ambalaže. U Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kažu da se u dva ljetna mjesecu, srpnju i kolovozu, prikupi ambalaže koliko u prvih pet mjeseci u godini.

Trgovine koje prodaju pića, a čiji je prodajni prostor veći od 200 četvornih metara, obveznice su sudjelovanja u sustavu povratne naknade. Mogu li te trgovine ograničiti broj boca koje kupac smije vratiti jednokratno? Svojedobno je jedna trgovina u Dubrovniku dnevno prihvaćala samo deset boca.

Pravilnikom o ambalaži i otpadnoj ambalaži, plastičnim proizvodima za jednokratnu uporabu i ribolovnom alatu koji sadržava plastiku propisano je da su prodavatelj pića i osoba koja upravlja reciklažnim dvorištem obvezni od posjednika preuzimati otpadnu ambalažu od pića u okviru svog prodajnog objekta ili unutar reciklažnog dvorišta tijekom cijelog radnog vremena, i to u količini do 80 otpadnih ambalažnih jedinica dnevno po pojedinom posjedniku, s time da smiju preuzeti i veću količinu ako tako odluče, navode iz Fonda.

image
Duje Klaric/Cropix/Cropix

Koliko puta se dogodilo da ‘poljubite‘ vrata na mjestima gdje maloprodajne trgovine preuzimaju povratnu ambalažu, dočeka vas natpis da ne prihvaćaju boce ni limenke taj dan prevelike prikupljene količine ili nedostatka vreća za najčešće staklenu ambalažu? Imaju li prodavatelji pravo privremeno obustaviti prihvat povratne ambalaže?

- Fond naručuje spremnike, vezice i naljepnice od dobavljača te isporučuje na ekonomat prodavatelja, dok je mikrodistribucija spremnika/sigurnosnih vezica i sigurnosnih naljepnica između prodajnog mjesta pojedinog prodavatelja isključiva odgovornost prodavatelja.

U slučaju da je prodavatelj iskoristio sve namjenske spremnike (vreće), dužan je organizirati prihvat otpadne ambalaže u nenamjenskim spremnicima (vrećama) – jasan je odgovor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Inače, otpadna ambalaža od pića prilikom povrata mora biti ispražnjena, ne smije biti zgnječena ili uništena te GTIN oznaka i oznaka sustava povratne naknade moraju biti jasno vidljive i čitljive.

04. srpanj 2024 18:46