StoryEditorOCM
DubrovnikFESTIVALSKI ŠUŠUR PRIJE IGARA

Ulični performansi, akrobacije, ples na svili i pop-up iznenađenja diljem grada prije 74. Igara. Provjerite kada i na kojim lokacijama

Piše dv
5. srpnja 2023. - 09:22

 Dubrovačke ljetne igre pripremile su poseban festivalski pretprogram koji će prezentirati uličnu umjetnost, suvremeni cirkus i ulični teatar, formu koja je trenutno u velikom razvoju u Hrvatskoj i Europi, a kojoj festival želi dati posebnu vidljivost. Program počinje 7. srpnja, a činit će ga raznovrsne izvedbe uličnih performansa, akrobacija, plesa na svili, klaunerije i teatra objekta koje će se odvijati na različitim gradskim lokacijama.

Prvi na rasporedu je Susret izvedbene umjetnice Nikoline Komljenović i glazbenika Žarka Dragojevića, koji će se kao dio konceptualnog projekta Ako zaigram novu igru… održati na otoku Lokrumu, u petak, 7. srpnja u 11 i 18 sati te u subotu, 8. srpnja u 18 sati. Riječ je o performansu tijela u zraku i multimedije, u kojem tijelo improvizira na dvjema trakama materijala stremeći u zrak i kreirajući vlastite pokretne stepenice podmećući ih pod udove s velikim fizičkim naporom. Improvizacijski pokret zadan je uzajamnim osluškivanjem i praćenjem svih sudionika izvedbe - zvuka, svjetla, vremena, prostora i svih prisutnih. Umjetnica suvremenog plesa i cirkusa, koreografkinja i akrobatkinja Nikolina Komljenović, magistra je povijesti umjetnosti i komparativne književnosti koja se bavi idejom performativnosti tijela kao subjekta. Ona istražuje pojmove kao što su podsvijest, pokret, pogled, glas, prisutnost, prostor, vrijeme i odnos na staničnoj, iskustvenoj i relacijskoj razini kroz samostvaranje. Bavi se tijelom i tijelom u zraku kroz razne medijske forme. Dubrovački glazbenik Žarko Dragojević više od 15 godina aktivno djeluje na kulturno-umjetničkoj sceni, a od 2016. počinje skladati glazbu za film i kazalište. Glazbeni put započinje 2008. godine kao frontmen benda Embassy 516 i na svojim albumima autorski hrabro progovara o današnjem društvu. Kao zaposlenik Kazališta Marina Držića u proteklom desetljeću radio je na više od 80 produkcija s većinom najznačajnijih domaćih i regionalnih redatelja. Osim toga, potpisuje originalnu glazbu za niz televizijskih, radijskih i multimedijalnih projekata.

Renomirani francuski akrobatski kolektiv Un loup pour l’homme i lokalne cirkuske organizacije Cirkorama i Cirkusfera, nakon uspješne suradnje kroz projekt Ride and Camp, nastavljaju djelovanje u regiji kroz rad na projektu kojim ohrabruju i podržavaju lokalne umjetnike da nastave koračati prema profesionalnoj cirkuskoj karijeri. Kroz koprodukciju na predstavi Duel u subotu, 8. srpnja u 20 sati te u nedjelju, 9. srpnja u dva termina, u 18 i 20 sati na Držićevoj poljani, četvero akrobata suočit će se međusobno pred festivalskom publikom, ponekad igrajući jedan protiv drugog, a ponekad igrajući zajedno. Izvođači naglašavaju da neposredan i direktan odnos s publikom suvremeni cirkus čini jednom od najpristupačnijih umjetničkih formi koja se uvelike razvila u odnosu na neko ranije poimanje klasičnog cirkusa iz njihova djetinjstva.

Ponajbolja hrvatska klaunica Nikolina Majdak u suradnji s umjetničkom organizacijom CIRKPOZOR pripremila je programe Okupacija i Pošaljite na njih klaunove, koji će se kao pop-up događaj na različitim gradskim lokacijama izvoditi od 9. do 11. srpnja. Programe će činiti niz klaunovskih, žonglerskih i objektnih točki namijenjenih otvorenom prostoru, te u kabaretskom obliku igranje idejom uvrnutog, zavrnutog i uglatog tijela: kofer s nogama, krava operna diva, usamljeni kentaur, bradata žena te čovjek s padajućom glavom. Nikolina Majdak je izvedbena umjetnica i glumica koja se bavi kazalištem i filmom u raznim njihovim oblicima, istražujući i učeći prije svega kroz korištenje tijela i pokreta, te na polju fizičke komedije i klauna, crpeći inspiraciju iz estetike cirkusa i neposrednosti uličnog kazališta, no uvijek imajući kao bazu i politički mišljeno kazalište te rubnost nezavisne kulturne scene s koje potječe. Cirkusom Inspirirano Rubno Kazalište POZOR je fiktivni prostor u kojem osnivači spajaju svoje najveće ljubavi u umjetnosti: kazalište, film, vizualnu umjetnost i cirkus, s obaveznim začinom njihove najveće strasti: ulice.

27. travanj 2024 11:09