StoryEditorOCM
DubrovnikŠTO DONOSI NOVI GUP? |

Uvest će se red u prostor, građevinska zemljišta će pojeftiniti, poskupjet će stambeni kvadrati, a 22 metra će biti prenisko za poslovnu zgradu!

Piše Ahmet Kalajdžić
30. ožujka 2021. - 18:55

Na sjednici Gradskog vijeća Dubrovnika u ponedjeljak su, nakon brojnih najava i dugog očekivanja, usvojene izmjene GUP-a nastalog 2005. . On je otad više puta dorađivan, prvi put već 2007. godine. Neke od najvažnijih izmjena su manja izgrađenost parcela, niži objekti i veća udaljenost među njima. Naglasak je na širenju grada prema Pobrežju i Osojniku, a najčešće primjedbe se odnose na limitiranu nadogradnju obiteljskih kuća i stanogradnje za mlade obitelji.

O svemu su se koplja lomila i na Gradskom vijeću, a možda najupečatljivija primjedba odnosila se na to da je ista projektantska tvrtka, ovisno o većini u Gradskom vijeću, donijela različiti GUP te "ispada da struka nacrta ono što politika kaže". Bio je to povod da pitamo građevinare i projektante što misle o usvojenim izmjenama GUP-a. Jedan od stručnjaka čije stavove respektiraju vlasti, investitori i graditelji, ovlašteni arhitekt Romano Duić podsjeća da je inicijativa za izmjene i dopune GUP došla od gradske uprave nakon suočavanja s, proteklih godina nizom vrlo problematičnih realizacija kod kojih je evidentno odsustvo respekta prema pojmu mjerila, primjerenoj tipologiji i odnosu prema okolnom prostoru i prostoru uopće.

image
Arhitekt Romano Duić
Dubrovacki Vjesnik

- Zanimljivo je da su sve te realizacije uglavnom plod zakonskih mogućnosti koje je pružao aktualni GUP! To su problemi koji su unutar struke već prilično dugo prepoznati te ih se nastoji javno problematizirati. Aktualne izmjene i dopune GUP-a zamišljene su kao nužni međukorak, vatrogasna mjera kojom se pokušava barem donekle zaustaviti bespoštedna potrošnja dragocjenog prostora do cjelovitih i sveobuhvatnih izmjena, zapravo novog GUP-a, za koji gradska uprava već započinje pripreme. Na inicijativu gradonačelnika, Društvo arhitekata Dubrovnika u ovom je procesu imalo savjetodavnu ulogu. U dobroj smo vjeri dali doprinos i smatramo da je suradnja gradske uprave i struke pozitivan iskorak. Ali, uvjeren sam da je najveći iskorak posvještenje problema i od vlasti i od struke koja je, otvoreno govoreći i sama dala obol neredu u prostoru- priznaje Duić koji smatra da je novim izmjenama barem dijelom smanjena mogućnost bespoštednih devastacija. Radi se o međukoraku i pomaku, koji ne zadire u strateška i koncepcijska pitanja plana, ali manjim, privremenim koracima pokazuje intenciju novog odnosa prema prostoru. Povećavanje udaljenosti novih gradnji od ruba parcela i prometnica, smanjenje visinskih gabarita zgrada, inzistiranje na određenom postotku zelenih površina na parcelama, ukidanje namjenske apartmanizacije i slično svakako će donekle smanjiti devastaciju. S druge strane, dio odgovornosti zbog bujanja prostornih devastacija, posebno kad se radi o nezakonitim, bespravnim gradnjama, leži i na Inspekciji. Ali, od nečega se mora krenuti te je i najmanji pozitivni pomak bolji od statusa quo.

Na upit kako će gradska uprava izdržati između nužnosti širenja i zahtjeva investitora, Duić kaže:- To je političko pitanje u koje kao struka ne bismo ulazili. Naglašavam da nužnost širenja ne postoji. To je jedna od zabluda, koja razvoj gotovo isključivo postovjećuje s agresivnom građevinskom ekspanzijom. Ali, mogućnosti suvremenog, ekološki osviještenog višesmjernog gospodarskog i tehnološkog razvoja svakako neće počivati na bespoštednoj potrošnji jedinog fizičkog resursa koji nam je preostao.

image
Mato Butijer iz Alfaplan građenje
Dubrovacki Vjesnik

Direktor tvrtke Alfaplan građenje Mato Butijer ističe da će se izglasane izmjene i dopune GUP-a sigurno odraziti na tržište stambenih kvadrata jer su restriktivnije u odnosu na ranije:- Netko tko je već kupio građevinsku parcelu i po “starim” odredbama mogao izgraditi zgradu određene kvadrature pa prema tome i računao na takvu ekonomsku isplativost, sad će prema ovim izmjenama moći izgraditi, u većini slučajeva, znatno manju zgradu. To znači da bi stambeni kvadrati mogli poskupjeti. Elitne lokacije i izgradnja elitnih vila ne bi trebale doživjeti poskupljenja, s obzirom da se ovim izmjenama pokušava “dovesti u red” odnosno povećati kvalitetu građevina. Povećane su minimalne udaljenosti, postotak obveznog hortikulturnog uređenja i drugo, a takve građevine to i traže.

image
Maksimalna visina od 22 metra neće biti dovoljna za ozbiljnu poslovnu zgradu
Dubrovacki Vjesnik

Kao zamjerku ističem smanjenje visine građevina, pa i u poslovnim dijelovima grada na maksimalno 22 metra, što je za bilo kakvu ozbiljniju poslovnu građevinu definitivno preniska gradnja. Izmjene GUP-a jesu iskorak u odnosu na stanje zadnjeg desetljeća, a u kojoj mjeri, to ćemo tek vidjeti kada se počnu primjenjivati. Činjenica je da će proći određeno vrijeme dok građevinske dozvole prema novim izmjenama budu izdane i konzumirane. Zasad je još uvijek dosta projekata u proceduri izdavanja građevinskih dozvola tako da se taj efekt ne može osjetiti odmah - tvrdi Butijer, dok direktor tvrtke PGM Ragusa Ivan Kralj dodaje:

image
.
Tonci Plazibat/Cropix

-Zvuči paradoksalno, ali da bi se uopće gradilo, izmjene GUP-a i smanjenje izgrađenosti parcela dovest će do prilagodbe tržišta na način da će građevinske parcele pojeftiniti, a cijena kvadrata stana nezadrživo rasti! Najteže je vlasnicima obiteljskih kuća: na pretežno kosom terenu dosad su mogli graditi podzemnu garažu, suteren, prizemlje, dva kata i visoko potkrovlje, a sada samo prizemlje i kat, bez poslovno-stambene kombinacije! Proizilazi da tko se nije "na vrijeme rodio, djeca su mu zakinuta"! Šteta je što nisu izglasali veću visinu objekata u poslovnom centru, gdje to nikome ne bi smetalo a visinu su, primjerice, ostavili u Uvali Lapad!

01. svibanj 2024 10:17