StoryEditorOCM
DubrovnikVAKCINACIJSKI TURIZAM

Više od tisuću stranaca dosad se protiv korone cijepilo u Dubrovniku, a prevladava jedna nacija

Piše Silvia Rudinović
2. studenog 2021. - 12:58

Otkako je i strancima omogućeno cijepljenje u Hrvatskoj, na dubrovačkom punktu se cijepilo preko tisuću državljana drugih zemalja, kaže ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik Branko Bazdan.

- Krenuli smo još prije početka turističke sezone cijepljenjem posada brodova, a to su u najvećem broju bili Filipinci. U sezoni su se kod nas cijepili turisti svih mogućih nacija, a sad u posezoni su daleko najbrojniji Rusi - kaže Bazdan.

image
Tonci Plazibat/Cropix

Dr. Mato Lakić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije kaže kako je ovog ljeta, po javnom pozivu, u terminima određenima za cijepljenje stranaca na dubrovačkom punktu u Studentskom domu dolazilo 50 do 100 tjedno inozemnih državljana, a nekad čak i više.

- Uglavnom bi došlo stotinjak stranaca, nekad i više od toga. Dolazili su državljani BiH i Crne Gore, ali u najvećem broju se radilo o turistima, i to prije svega iz Rusije. Imali smo slučajeva koji su već bili cijepljenji njihovim, ruskim cjepivom. Rusi žele imati COVID potvrdu za putovanja pa dođu na cijepljenje, uglavnom na Johnson&Johnson koji se prima u samo jednoj dozi. U roku 15 dana imaju potvrdu i mogu putovati Europom - kaže dr. Lakić.

image
Dr. Mato Lakić cijepio je na dubrovačkim punkktovima
Bozo Radic/Cropix

Kad je krenulo cijepljenje stranaca, u Metkoviću je cijepljen veliki broj ljudi iz Bosne i Hercegovine, navodi ravnatelj Zavoda, a Bazdan ukazuje i na slučajeve gdje su se Rusi vraćali po drugu dozu Pfizera u Dubrovnik.

25. travanj 2024 14:59