StoryEditorOCM
DubrovnikDOGOVORI IZA KAMERA

Zbog čega su vijećnici Srđ je Grad glasali protiv Kristića? Mostovac tvrdi da nije u dogovoru s HDZ-om

Piše Silvia Rudinović
15. lipnja 2021. - 14:33

Troje vijećnika Srđ je Grad, druge stranke u Gradskom vijeću Grada Dubrovnika po broju osvojenih glasova na lokalnim izborima, glasanjem na današnjoj konstituirajućoj sjednici su potvrdili kako ostaju tvrda oporba. Podržali su Ivanu Medo Bogdanović u imenovanju za još jedan mandat na čelu Dubrovačkih ljetnih igara, no glasali su protiv svih kandidata za pozicije u Gradskom vijeću.

Kad se ugasi kamera

Đuro Capor, Nikša Selmani i Petra Marčinko bili su protiv izbora Marka Potrebice (HDZ) za predsjednika Gradskog vijeća, kao i protiv izabranih potpredsjednika, Jasmina Derakovića (DDS) i Mara Kristića (MOST). Inače, Kristić je 2015. bio gradonačelnički kandidat i nositelj KLGB Srđ je Grad.

image
Gradski vijećnici Grada Dubrovnika
Božo Radić/cropix

- Na Odbor za izbor i imenovanja, koji se sastao tijekom konstituirajuće sjednice, HDZ je došao s odlukom o povlačenju svog prijedloga da mjesto potpredsjednika Gradskog vijeća pripadne vodećoj opozicijskoj skupini – Srđ je Grad, jer se nismo pokazali konstruktivnima oko izbora Marka Potrebice za predsjednika. Predložili su da mjesto drugog potpredsjednika pripadne konstruktivnom članu oporbe Maru Kristiću – kaže Đuro Capor iz Srđ je Grad.

image
Gradski vijećnici Grada Dubrovnika
Božo Radić/cropix

Na izborima u svibnju, od Mostove liste samo su Platforma Dubrovnik-naš Grad Andra Vlahušića i Domovinski pokret osvojili manje glasova. Maro Kristić je bio spreman odustati od mjesta potpredsjednika da je netko drugi iz oporbe htio istaknuti kandidaturu, no, kako je izbor već bio očigledan, oporba se povukla.

- Pitali su Nikšu Selmanija imamo li svoj prijedlog, ali u ovakvoj konstelaciji i trgovini ne želimo sudjelovati – kaže Capor.

Pritom je i Pero Vićan zatražio mjesto potpredsjednika, na što su iz HDZ-a odgovorili kako je takvu ponudu već odbio, no predsjednik Dubrovačkog demokratskog sabora je uzvratio kako se odbijenica odnosila na njegov  osobni izbor, ali ne i izbor člana njegove stranke Jasmina Derakovića.

image
Gradski vijećnici Grada Dubrovnika
Božo Radić/cropix

Nisam u dogovoru s HDZ-om

Maro Kristić tvrdi kako nije u dogovoru s HDZ-om i njegovim partnerima, iako je danas podržao sve njihove prijedloge.

- Mi jedini čitavo vrijeme transparentno i otvoreno komuniciramo kako je čin konstituiranja Gradskog vijeća pitanje političke kulture i dobre političke prakse. S većinom vijećnika podržali smo konstituiranje i zahvaljujem na povjerenju koje mi je iskazano kao potpredsjedniku Gradskog vijeća koji inače u praksi dolazi iz redova oporbe. Nastavljamo djelovati kao i dosad, konstruktivno i s puno inicijativa. Očekujemo međusobno uvažavanje, dijalog i da će se odluke, kao i dosad, donositi u 70 posto slučajeva konsenzusom – kaže Maro Kristić.

Za glasovanja o njegovom izboru, ostao je suzdržan smatrajući kako je to primjeren odabir. Pritom osjeća potrebu zahvaliti dvojici vijećnika Nezavisne liste Ivice Roka, ali odgovorio je i na pitanje o negativnom stavu nekadašnjih partnera iz Srđ je Grad.

- Mislim da su srđevci bili jedna od glavnih političkih opcija u prošlom sazivu koja je zagovarala dijalog na mnogo većoj razini i princip djelovanja po načelu od odluke do odluke, bez većine i manjine. Ova njihova današnja reakcija u potpunoj je suprotnosti od onoga što su zagovarali u prošlom mandatu – odgovara Kristić.

image
Gradski vijećnici Grada Dubrovnika
Božo Radić/cropix

Iako je bilo najavljeno imenovanje članova odborâ za financije i proračun te za statut i poslovnik, dogovor na stranačkoj koordinaciji, izvan javnog prijenosa sjednice, nije postignut.

Umrla ideja o suradnji

- Dogovorili smo se da ćemo sve odbore koji su nam ostali, sukladno afinitetima vijećnika i proklamiranom stavu kojeg smo danas deklarirali na konstituirajućoj sjednici a to je želja da postignemo konsenzus u radu i iskoristimo potencijale svakog pojedinog vijećnika, sagledat ćemo sve odbore u cijelosti. Nismo postigli međustranački dogovor oko sastava Odbora za statut i poslovnik te Odbora za proračun i financije, pa ćemo na sljedećoj sjednici imenovati sve odbore, a prethodno napraviti dodatne konzultacije – rekao je predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica i pritom obećao kako će se „voditi računa o volji sugrađana i rezultatima izbora“.

Naime, HDZ je na toj međustranačkoj koordinaciji sa svojim koalicijskim partnerima iznio srđevcima neprihvatljiv prijedlog po kojem im nijedno mjesto u tim odborima nije ponuđeno, iako su druga stranka po snazi.

- Želimo raditi i nema smisla da oni sami sjede u tim odborima. HDZ je odbio naš prijedlog da ti odbori imaju sedam članova i da svaki klub vijećnika ili skupina koja je izašle na izbore, sudjeluje u njihovom radu. Donesena je odluka o povlačenju tih točaka dnevnog reda. Tako će se na sljedećoj sjednici naći rebalans proračuna, a mi još nemamo Odbor za proračun i financije jer će se formirati. Očito je danas umrla ideja o suradnji svih klubova – komentira Đuro Capor.

16. lipanj 2024 20:24