StoryEditorOCM
DubrovnikOD SUTRA JE I SLUŽBENO

ZRAČNA LUKA RUĐER BOŠKOVIĆ: Bijesni ili ne, i susjedi će nam slijetati na dubrovački aerodrom nazvan po hrvatskom velikanu

Piše DV
1. studenog 2023. - 12:42

Od sutra, 2. studenog, Zračna luka Dubrovnik nosi novo ime: od četvrtka će tako svi avioputnici slijetati u Zračnu luku Ruđer Bošković.

Izmjena imena stupa na snagu sa sutrašnjim datumom, a službena odluku o tome kako će se u budućnosti zvati Zračna luka Dubrovnik donesena je u lipnju ove godine na sjednici održanoj u Zagrebu.

Ondje je inicijativa o dodavanju imena znanstvenika nazivu zračne luke dobila podršku članova skupštine te je izglasana i službena odluka. Inače, radi se o inicijativi koju je pokrenuo župan Nikola Dobroslavić u vrijeme obilježavanja 300. obljetnice rođenja velikog znanstvenika, a revitalizirana je kad su joj podršku dale i jedinice lokalne samouprave.

Vijest da će dubrovački aerodrom nositi ime jednog od najvećih matematičara svog vremena, Ruđera Boškovića, izazvala je u svibnju bijes u istočnoj Hercegovini jer su srpske vlasti potajno namjeravale ovo ime dati velebnom aerodromu kojeg namjeravaju izgraditi odmah uz hrvatsku granicu. Potsjetimo, aerodrom na samo 20-tak minuta vožnje od Dubrovnika trebala bi graditi Aerodromi Srbije. Radi se o državnoj tvrtki, gubitašu, čiji aerodromi u Kruševu, Kraljevu, Užicama i Nišu na mjesečnoj razini nemaju promet zrakoplova kojeg Zračna luka Dubrovnik ima dnevno, pisao je Dubrovački u svibnju.

 

28. travanj 2024 16:00