StoryEditorOCM
KonavleNAČELNIK KONAVALA

Božo Lasić: Uz komasaciju Konavoskog polja i gradnju nove škole i tri vrtića, ove godine završit ćemo cestu prema Debelom brijegu

Piše Lorita Vierda
11. siječnja 2024. - 18:51

Na prošlu godinu itekako možemo biti ponosni i sretni jer je bila jako uspješna, a isto, ako ne i bolje, očekujemo u Konavlima u ovoj godini – rekao je načelnik Općine Konavle Božo Lasić. Lani su dovršeni ili pak pokrenuti projekti od interesa stanovnika Konavala, a svaki od njih je, dodaje Lasić, bio izazovan, osobito po administrativnom dijelu.

image

Potpisivanje ugovora o financiranju nove zgrade OŠ Cavtat

Tonci Plazibat/Cropix

-Sigurno je najveći uspjeh bilo potpisivanje ugovora za izgradnju nove osnovne škole i 14 milijuna eura koje smo u tu svrhu dobili. Radi se na izuzetno zahtjevnoj dokumentaciji, i u ovom projektu za gradnju nove škole, kao i u svim važnim projektima, administracija je neštozbog čega prođe najviše vremena. To je zaista najzahtjevniji i najdugotrajniji dio svakog projekta,a u protekloj godini bilo ih je dosta. Još jedan važan projekt svakako je komasacija Konavoskog polja za kojega smo dobili oko milijun eura i to je nešto što je trajalo jako dugo – dodaje Lasić.

Komasacija Konavoskog polja

U općini Konavle provest će se proces komasacije 477 hektara zemlje u Konavoskom polju, to je prvo područje u Hrvatskoj od 1990. godine gdje se provodi komasacija, odnosno okrupnjivanje zemljišta u poljoprivredne svrhe. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković nedavno je uručila načelniku Lasiću Odluku o odabiru područja na kojem će se provesti komasacija, a Općina Konavle ide i u natječaj za odabir geodetske tvrtke koja će obraditi ovo područje. Konavosko polje, koje je nekada hranilo cijeli krajnji jug zemlje, već je 30 godina poprilično zapušteno. Komasacija je biti prvi takav projekt u neovisnoj Hrvatskoj. Nimalo lagan zadatak je pred Općinom Konavle – razrješavanje imovinskopravnog čvora i stotinama hektara zemljišta s više od tisuću vlasnika. Ozbiljan projekt i koloplet različitih vlasnika, uz privatne tu je i država, Hrvatske vode i Općina, ima i studiju navodnjavanja s 5 varijanti, a potrebno je osigurati i cestovnu i infrastrukturu za navodnjavanje, u čemu riječ vode Dubrovačko-neretvanska županija i Hrvatske vode. Komasacija je okrupnjivanje zemljišta kako bi privatnici mogli ući u posjed s osiguranom poljoprivrednom infrastrukturom u nadi da će Konavosko polje postati mjesto ozbiljne poljoprivredne proizvodnje.

image

Projekt gradnje Osnovne škole u Cavtatu

Riva i luka Cavtat

-Za nas u Konavlima sve su to kapitalni projekti od javnog interesa, interesa svih stanovnika, a jedan od njih je svakako riva odnosno luka u Cavtatu. Gradnja rive je pri kraju, planirali smo je dovršiti u tri godine, a završit ćemo je za u godinu dana. I sve to zahvaljujući stanovnicima i ugostiteljima koji su imali strpljenja i razumijevanja za radove. Da je sad nismo započeli, u idućih 7 -8 godina ne bismo je više ni imali. Ljudi brzo zaborave kad je nešto završeno, a ovdje moram zahvaliti i stanovnicima i ugostiteljima, ali i Županiji koja je nositelj projekta, Županijskoj lučkoj upravi i ministarstvu te gosparu Banovcu, jer su svi shvatili važnost ovog projekta." - rekao je Lasić.

U ožujku  prošle godine Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture donijelo je odluku o dodjeli sredstava za izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju objekata u lukama otvorenim za javni promet, te je za sanaciju dijela obale i izgradnje gata u luci Cavtat dodijeljeno milijun i 160 tisuća eura, novom odlukom i preraspodjelom sredstava za ovaj vrijedan projekt osigurano je dodatnih milijun i 394 tisuće eura. Ukupno financiranje projekta od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u ovoj godini tako iznosi dva milijuna i 554 tisuće eura. Projekt obuhvaća sanaciju dijela cavtatske rive, gradnju novog obalnog zida i ojačanje nosivog tla.

Turistička sezona

Uspješna turistička sezona posebno veseli i stanovnike Konavala, a sve veći broj letova i turističkih dolazaka nešto je na čemu nam mnogi mogu i zavidjeti.

-Točka na i prošle godine svakako je iznimno uspješna turistička sezona u Općini Konavle. Sretni smo, nakon svih i globalnih ali i nacionalnih i lokalnih izazova, što su nam brojke stigle famoznu 2019. godinu, a ove se nadamo ponovnom rastu, kako da ta 2019. više ne bi bila referentna kad su u pitanju turističke brojke i rekordi" - dodaje načelnik Lasić.

image

Simulacija budućeg izgleda rekonstruirane cavtatske rive

Općina Konavle/

U svjetlu svih negativnih okolnosti koje su pratile i prošlu turističku godinu, ostvareni rezultat je odličan, posebno kada znamo da nisu bili otvoreni svi hoteli, a oni koji su poslovali počeli su s radom tek u lipnju ili početkom srpnja. Najveći broj noćenja ostvarili su turisti iz Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Poljske i Hrvatske i ‘pomeli‘ sve apokaliptične prognoze. Zadovoljni su i OPG-ovci i vlasnici kuća i vila za odmor gotovo jednako kao i vlasnici malog privatnog smještaja, Zračna luka Ruđer Bošković po brojkama govori kako je želja za putovanjem kod turista unatoč svemu bila dovoljno jaka pa su i posezonske brojke u Konavlima odlične.

Planovi i želje 

Završen je i projekt kanalizacije i vodoopskrbe u Moluntu, gradnja vatrogasnog doma na Grudi, obavljen je, dodaje Lasić, i tehnički prijem, završeni su brojni projekti komunalne infrastrukture, a tu su i brojna dječja igrališta po Konavlima. Sve je lako gdje ima znanja, stručnosti volje i novaca, no i dalje je najveći izazov i prepreka s kojom se u Općini susreću onaj s kojim se bore i u cijeloj Europskoj uniji – administracija.

-Administracija je najveća prepreka, i to uvijek. Svi projekti su bili zahtjevni, mislim da je čak i taj segment upravljanja projektima prilično birokratiziran i s tim se treba suočiti nekako nositi. Nemamo neku konzistentnu administraciju ni politiku, pa kad mislite da je nešto završeno, opet nešto iskoči. Moje je mišljenje također da u svemu tome, u cijeloj toj administraciji, vlada i jedan strah, strah da će se nešto pogriješiti i da se neće napraviti dobro. Sve to projekte usporava. Jasno je da ima razloga za svo to administriranje, ali sve je čini mi se pretjerano. Danas jedan seljak koji ima svoj OPG, ako se ne zna nositi s papirologijom zapravo je propao. Cijeli je sustav jako birokratiziran, ne samo u Konavlima i Hrvatskoj, nego i u cijeloj Europskoj uniji i to je zaista jedan sociološki fenomen." - dodaje načelnik Konavala Božo Lasić.

image

Simulacija budućeg izgleda rekonstruirane cavtatske rive

Općina Konavle/

Ova godina bit će također izazovna u Konavlima. Osim komasacije i gradnje nove osnovne škole, Općina ima još planova i projekata.

-Svakako planiramo završiti cestu prema Debelom brijegu, gradnju škole, i moramo završiti gradnju triju vrtića – Cavtat, Gruda i Čilipi. Tu moramo i kupiti zemljište, a još jedan važan projekt za nas je gradnja sportske dvorane u Dubravci, planirana za ovu i iduću godinu." Velika općina može se pohvaliti i lijepim brojem stanovnika koji su odlučili živjeti i raditi u Konavlima ili zamijeniti mirom onaj gradski ubrzani ritam, osobito u sezoni. I načelnik Lasić, ima skromne želje u ovoj godini. -Najvažnije je zdravlje, na to se sve svede, pa svima, i stanovnicima Konavala, i Dubrovčanima i Župljanima.

28. travanj 2024 03:11