Članovi Agroturizma Konavle bili su na studijskom putovanju u Francusku i Njemačku. Ova četverodnevna edukacija uključivala je raznovrsne sadržaje u pokrajinama Pfalz i Alsace prilagođene interesima sudionika putovanja. Tako su se posjetile dvije vinarije i gospodarstva koja pripremaju tradicijska jela, proizvođač octa, sirana, destilerija i craft pivovara. Obilazak je uključivao i posjete božićnim sajmovima i kulturno-povijesnim spomenicima te je završio turom u Strasbourgu.
Vinarija Frank John je bila prva postaja na putovanju. Mladi Sebastian je prezentaciju započeo u vinogradu gdje je pokazao metode biodinamičkog uzgoja, a završio u kušaonici s degustacijom vina i pjenušaca s Demeter certifikatom. Ponosni na svoja vina su bili i u vinariji Jean Batist Adam u Alsace-u. Uz proizvodne pogone pokazali su i podrume gdje svoje pinoe čuvaju u bačvama iz 19 stoljeća koje su prava remek djela. Sam podrum je, u ovoj regiji obilježenoj čestim sukobima Francuza i Njemaca, služio i kao sklonište.
Posebno zanimljivu prezentaciju svojih proizvoda su pripremili u Doktorenhofu. Ovaj obiteljski proizvođač octa ima široku paletu vinskih octa koja dobiva malceracijom octa i sušenog voća, ljekovitih trava, meda i smole. Oni tako ocat pretvatraju u aperitiv, začin i lijek koji u kombinaciji s kostimiranim obilaskom mračnih podruma postaje vrhunski komercijalni proizvod.
Dobra prezentacija i srdačni doček su obilježili i posjet obiteljske sirane Hexaire koja proizvodi tradicijski sir Munster. Siranu su uredili da je moguće pratiti cijeli proces proizvodnje sira, a da se ne ulazi u pogon. Tura siranom je završila u prodajnom paviljonu koji je ostao poprilično prazan nakon odlaska grupe iz Konavala.
Destilerija Miclo i craft pivovra Welche u dolini Kaysersberg su prvenstveno proizvođači kvalitetnih proizvoda, a turizam je samo nadogradnja. Treba priznati da u segmentu proizvodnje Konavle trebaju značajan napredak, ali u dijelu prezentacije, ljubaznosti i komunikacija s gostima agroturistički proizvod Konavala je itekako konkurentan.
Originalnost u pripremanju i predstavljanju tradicijskih jela je bila tema posjeta gospodarstvu La Bouton d‘Or u brdskom dijelu Vogeza, koji osim restorana ima i mali obiteljski hotel.
Premda je mjesec dana do Božića u Alsace-u su proteklog vikenda otvoreni Božićni sajmovi koji su privukli mnoštvo posjetitelja pa tako i malu delegaciju iz Konavala. U Colmaru i Riquewihru, po mnogima najljepšem Francuskom malom gradu i selu, na sajmovima se moglo vidjeti svo bogatstvo božićnih ukrasa, tradicijskih i poljoprivrednih proizvoda te ulične hrane.
Putovanje je osim edukativnog dijela imalo i kulturne i zabavne sadržaje. Tako je programom bio uključen i posjet dvorcu Koeingsbourg, te tura od Europskog parlamenta do Katedrale Notre-Dame u centru Strasbourga. Kako je u proteklom vikendu bio i blagdan svete Katarine, u tradicijskom restoranu La Halle Aux Bless u Obernaiu upriličena je proslava jer je u studijskoj grupi bilo četiri slavljenice, ali i zdravičar Ilija Kesovija. Ilija je u svom stilu konavoski nazdravio na čuđenje i oduševljenje Francuza koji su zajedno s Konavljanima uzvikivali "Amen dabogda!"
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....