Pregršt je razloga za posjet Moluntu, krajnjem mjestu Konavala i juga Hrvatske. Ovaj maleni mediteranski kutak oduvijek je privlačio goste željne odmora, mira, tišine i jedinstvene prirode. Tko želi i izniman gastro užitak, otići će u restoran Lancana koja polako prerasta u brend ovog pitomog priobalnog naselja mjesta. Vlasnik restorana Domagoj Antun Pušić priča nam o početku nove konavoske gastro priče.
Sam naziv restorana nosi simboliku mjesta jer lancana je debeli brodski konop, što je idealna poveznica za ovo ribarsko mjesto.
- U restoranu smo orijentirani na lokalne namirnice, trudimo se izvući maksimum iz ponude domaćih proizvoda kako bi naša jela predstavili na najbolji mogući način, onako kako smo ih zamislili u našoj viziji. Vinska ponuda također je bazirana na lokalne proizvođače - priča nam vlasnik Domagoj Antun Pušić, ujedno i glavni kuhar.
Gosti ih hvale
Za njima je dobra turistička sezona, posjećenost objekta je bila iznimna, a posebno raduje što je među gostima restorana veliki udio upravo domaćih ljudi. Kako kaže naš domaćin, to im je najbolja potvrda da su na dobrom putu i da rade dobro.
U Lancani kombiniraju mesna i riblja jela, a naglasak je na ribljim specijalitetima budući da su na samom moru. No, mesna jela podjednako su ukusna, a o kvaliteti restorana najbolje govore pohvale na društvenim mrežama i Tripadvisoru.
- Imamo doista dobre ocjene, gosti nas hvale ne samo radi hrane nego i kompletne usluge. Raduje nas i što smo osigurali odličan kadar.
Kao i u restorani diljem Jadrana, i u Lancani su imali problema s pronalaskom radne snage. Dio djelatnika s njima je već nekoliko sezona, djelatnici iz Makedonije koji su radili u restoranu prošle turističke sezone, vratili su se i ove godine zbog dobrih radnih uvjeta.
O ugostiteljskoj ponudi Konavala, vlasnik Lancane kaže kako je recept jednostavan, trebalo se držati domaćeg i plasirati u restoranima sve što dolazi iz lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.
- Bilo bi to idealno, a vjerujem da se može. Iako je domaća namirnica malo skuplja od uvozne, ali kvaliteta domaće je neupitna. Za potrebe našeg restorana surađujemo s ribarima iz Konavala i ribu kupujemo od lokalnih stanovnika. Tako je i sa ostalim namirnicama – dodaje Pušić.
Naglasak na domaćem
Nakon prelaska na euro, ove godine puno se kritiziralo cijene u našim restoranima i ugostiteljskim objektima.
- Iskreno nisam čuo niti jedan komentar da smo mi skupi. Kod nas, barem ja tako mislim, odnos cijene i kvalitete je u redu. Nitko ne gleda cijenu kad je kvaliteta u pitanju. Mi se trudimo dati najbolju moguću kvalitetu – kaže vlasnik restorana u Moluntu.
Zbog kvalitete i usluge, sve češće ljubitelji dobre hrane sa šireg dubrovačkog područja ‘potegnu’ do Konavala.
- To nam puno znači, ljudi odasvud dolaze i nije im problem doći bilo gdje pa i u Molunat ako znaju da će uživati u kvalitetnim jelima. Veseli me da je tako, radimo i trudimo se iz dana u dan biti bolji i stalno podizati ljestvicu kvalitete. Naš restoran nudi nevjerojatno gastronomsko iskustvo, inspirirano lokalnim okolišem i temeljeno na visokokvalitetnim namirnicama – poručuje Domagoj Antun Pušić iz Lancane, mjesta gdje se tradicija i okoliš stapaju u savršen sklad. Proteklog tjedna zatvorili su restoran za ovogodišnju turističku sezonu, a da je pred njima još niz uspješnih ne sumnjamo.