StoryEditorOCM
KonavleGUSTI OD KOBASICA

Konavle imaju novog šampiona od kobasica! Najbolje kobasice na ovogodišnjim Gustima napravio je Đuro Mujo

Piše PSD.
19. veljače 2024. - 15:01

Šampion u izboru za najbolju domaću kobasicu dubrovačkog kraja na ovogodišnjim Gustima od kobasica je Đuro Mujo. Drugo mjesto osvojio je Ivo Radovac, a treće Ivo Vodopić. 

Guste od kobasica Agroturizam Konavle je organizirao po peti put za redom. Manifestacija je počela prikupljanjem uzoraka domaćih kobasica. U Udrugu je pristiglo 22 uzorka, uglavnom iz Konavala, ali su pristigle kobasice i s Mljeta, Župe dubrovačke i Dubrovačkog primorja. U subotu navečer je Stručno povjerenstvo koristivši međunarodnu metodologiju ocijenilo pristigle uzorke.

Jučer, u nedjelju 18. veljače 2024. g., je u franjevačkom samostanu u Pridvorju održan drugi dio Gusta. Događaj je započeo prezentacijom "Kvalitetna proizvodnja suhomesnatih proizvoda za ugostiteljstvo" predavača dr. sc. Maria Bratulića, koji je u sklopu prezentacije i organizirao vođeno kušanje pristiglih uzoraka. Tako su svi prisutni mogli kušati većinu uzoraka uz komentar struke. Kušali su se i uzorci istarskih kobasica, ali i najbolje kobasice iz prvog pogona za proizvodnju suhomesnatih proizvoda OPG-a Đivanović iz Ljute. Budući je za izradu dobrih suhomesnatih proizvoda izuzetno važna kvalitetna sirovina, organizator je pozvao kao goste Agro-klaster Vukovarsko Srijemske županije. Zdenko Podolar, direktor Agro-klastera je predstavio proizvodne kapacitete i projekte iz njihove županije u okviru klastera, a Dobromir  Čović predsjednik udruge svinjogojaca ponudio suradnju u nabavi vrhunske sirovine od pasmina pogodnih za preradu. 

Upravo takvo vrhunsko meso jučer su svi imali priliku i kušati, a ovo je bila prilika da se demonstrira i izrada domaćih kobasica od toga mesa. Ekipe iz Istre, Slavonije i Konavala su vješto, po tradicijskim recepturama radili kobasice koje su se odmah pekle i kušale. Preostala količina je prosljeđena na zrenje u kontroliranim uvjetima te će se koristiti za ovogodišnje manifestacije Udruge. 

Tijekom programa su dodjeljene brončane, srebrene i zlatne diplome sudionicima natjecanja te su proglašeni pobjednici.

"Kvaliteta suhomesnatih proizvoda u ovom kraju iz godine u godinu stalno raste. To je rezultat kontinuirane edukacije i primjene suvremenih tehnoloških načela i kontroliranih uvjeta u proizvodnji" - istaknuo je dr. Bratulić, ujedno i predsjednik Stručnog ocjenjivačkog povjerenstva.

Gusti od kobasica organiziraju se uz potporu Dubrovačko-neretvanske županije i Ministarstva turizma i sporta RH u okviru projekta Nova generacija 2.

Već prekosutra, u srijedu 21. veljače, Agroturizam nastavlja s novom edukacijom "Kružna ekonomija i digitalna transformacija u agroturizmu" predavači su dr. sc. Ana Portolan i Marino Stanković mag.oec sa Sveučilišta u Dubrovniku. Ova zanimljiva i itekako primjenjiva tema počet će u 18 sati u Samostanu sv. Vlaha. Ulaz je besplatan, a prethodne prijave nisu potrebne, javljaju iz Agroturizma Konavle.

04. svibanj 2024 01:07