StoryEditorOCM
KonavleO OČEKIVANJIMA U NOVOJ 2022.

Konavoski načelnik Božo Lasić: Zalažem se da se općinama i gradovima da mogućnost provedbe poreza na neiskorištene nekretnine, pa bivši Hotel Makedonija ne bi bio ruglo

Piše Gabrijela Bijelić
4. siječnja 2022. - 20:39

Kakvom biste ocijenili 2021., kako se Konavle nose s pandemijom?

Iako se nitko u svijetu i Hrvatskoj nije mogao pripremiti na ovo što nam je pandemija napravila, mislim da je Općina Konavle bila jedna od lokalnih samouprava koja je reagirala pravovremeno i ispravno. Još prošle godine donijeli smo niz odluka kako bismo smanjili troškove poslovanje, izašli smo ususret svim našim poduzetnicima kako god smo mogli i općenito smo racionalizirali potrošnju kako bi se posvetili našem prvenstvenom cilju – opstanku Općine.

Uz sve to nismo odustali od naših najvažnijih projekata, a kako bi im osigurali financiranje oslanjamo se prvenstveno na EU fondove kao i nacionalna sredstva. I to radimo veoma uspješno. Baš nedavno sam bio u Zagrebu gdje nam je dodijeljen ugovor za nastavak produljenog boravka u vrtićima, a potpisan je i ugovor težak više od 15 milijuna kuna za radove na izgradnji Kanalizacijskog sustava Molunat. Tu je i Vatrogasni dom na Grudi, ali i brojni drugi projekti koje smo uspjeli nastaviti odgovornim upravljanjem općinskom imovinom i sredstvima.

Svjesni opasnosti koje pandemija predstavlja za zdravlje organizirali smo i nekoliko javnih cijepljenja na Grudi za što je, sa veseljm mogu reći, bio veliki interes.

Nova škola u Cavtatu? Jesmo li bliže početku izgradnje?

Praktički nijedan projekt u Konavlima ne potiče toliko interesa kao Osnovna škola Cavtat i to sa potpunim pravom. Nitko ne bi bio sretniji od mene da je ta zgrada već izgrađena, ali nažalost mi smo potrošili sedam godina na rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

U suradnji s resornim Ministarstvom znanosti i obrazovanja, te županijom se nadamo osigurati sredstva za izgradnju škole, a trenutno smo u fazi ishođenja lokacijske dozvole i to očekujemo u siječnju 2022. godine. Paraleleno s time priprema se potrebna dokumentacija za neophodno izmještanje električne infrastrukture i moram naglasiti kako imamo jako dobru suradnju sa Ministarstvom, Dubrovačko-neretvanskom županijom, HEP-om kao i ostalim sudionicima projekta.

U posljednjih nekoliko dana na Rajkovom dolu se radi čišćenje terena kao i geofizička sondiranja kao priprema za provedbu projekta.

image
Zapušteni okoliš Hotela Albatros ljuti načelnika Lasića
Cropix

Dječji vrtići su neizbježna tema. Djece je sve više, stoji li primjedba dijela roditelja da je usluga preskupa?

Ja sam izabran da donosim odluke koje su u interesu svih Konavoka i Konavljana, a ne odluka koje su popularne. Oko te izmjene cijena vrtića se digla velika buka, no suština priče je da je to minimalna korekcija i da bi ona u osnovi trebala biti i viša s obzirom na našu situaciju.

Mi servisiramo vrtiće na sedam različitih lokacija. Kada bi to bila jedna lokacija, kao npr. u Župi dubrovačkoj koja ima isto stanovnika kao i mi, onda bi troškovi bili znatno manji. U posljednjih godinu dana poskupili su svi energenti, praktički sve namirnice, stoga je i ekonomska cijena vrtića danas daleko viša od one utvrđene. Razumijem roditelje i iskreno se suosjećam, ali nažalost morali smo donijeti tu nepopularnu mjeru na sebe sam preuzeo svu odgovornost, osobno mislim kako treba govoriti istinu te ljude ne muljati to sam isticao od početka krize i sada to govorim. Bojim se i nadolazeće inflacije i svih onih problema koji slijede no ipak u budućnost treba gledati s optimizmom i vjerovati kako ćemo prebroditi sve teškoće.

Na području Cavtata još miruje gradilište Aman Resorta, što je s Croatiom?

Nažalost lokalna samouoprava nema puno ovlasti po tom pitaju. Bivši Hotel Makedonija je jedno ruglo koje stoji kao trn u oku svima nama, a nemoćni smo napraviti ništa po tom pitanju. Upravo stoga se zalažem da se općinama i gradovima da mogućnost provedbe poreza na neiskorištene nekretnine ili nešto slično tome kako bi se natjeralo mešetare da privedu objekt svrsi ili ga prodaju nekome tko će to napraviti. Od toga bi korist imali prvenstveno naši sugrađani, odnosno svi mi.

S Hotelom Croatia mi dugo vremena imamo vrlo korektan odnos i oni su radili i zapošljavali i ove godine. Suprotno tome imamo primjerice Hotele Albatros i Epidaurus koji nisu radili ove godine i još su otpuštali ljude. To nas ne ohrabruje i to nije odnos kakav Općina Konavle želi s poduzetnicima koji djeluju na našem prostoru.

image
U blizini Zračne luke Dubrovnik uskoro će niknuti nova gospodarska zona
Tonci Plazibat/Cropix
Gospodarska zona Čilipi

Kako ide s odazivom na poziv ulagačima u novu gospodarsku zonu Čilipi?


Poduzetnička zona u Čilipima je naša budućnost i jedan od projekata koji će promijeniti sliku Konavala na bolje. Potencijal tog prostora je neizmjeran, a interes ulagača je velik. Mi smo u pregovorima sa više velikih tvrtki iz Hrvatske, a iako je prerano za otkrivanje detalja, mogu reći da je riječ o raznim vrstama gospodarskih djelatnosti – od trgovine do proizvodnje itd. Trenutno pripremamo izmjene UPU Zračne luke i ne želimo donositi odluke naprečac.

20. travanj 2024 07:05