StoryEditorOCM
KonavleLIJEPE OBLJETNICE

KUD Čilipi slavi 70 godina KUD-a i 40 godina Klape Čilipi, dok Zavičajni muzej obilježava pola stoljeća rada, a velika proslava je u četvrtak

Piše D. V.
13. kolovoza 2024. - 12:29

Ove godine KUD Čilipi slavi dvije velike godišnjice: 70 godina KUD-a i 40 godina Klape Čilipi, dok Zavičajni muzej slavi svojih prvih pola stoljeća.

image
KUD Čilipi

KUD Čilipi osnovan je davne 1954.godine kao Kulturno prosvjetno društvo Vladimir Nazor. Temelji osnivanja KUD-a datiraju početkom 20 st. kada je učitelj Niko Skurić učenjem tradicijskih pjesama i plesova svojih učenika, a kasnije i mještana, te brojnim suradnjama i poticanjima na osnivanja školskih folklornih sekcija I osnivanjem prvog tamburaškog sastava sustavno njegovao folklornu baštinu te tako ostavio neizbrisiv pečat na razvoj tradicijskog plesa. To je bilo vrijeme kad su se na gumnima sastajali tamburaši i balarini kako bi obilježili prisluge, krsna imena i slična događanja. S otvaranjem zračne luke, dolaskom struje, gradnjom Jadranske magistrale i hotela u Cavtatu počeo se razvijati i turizam. Tada vodeća agencija Atlas,  s ciljem proširenja svoje izletničke ponude predložila je ideju o organizaciji nedjeljnih folklornih priredbi.Prvi nastup Precrkvom u Čilipima održan je davne 1967. godine na makadamu bez tribina, no ubrzo je folklorni izlet postao neizostavna ponuda svih dubrovačkih turističkih agencija.

image

KUD Čilipi

KUD Čilipi

To je otvorilo sasvim novu stranicu u životu Čilipa, pretvarajući ih u mjesto koje je tradiciju Konavala promoviralo tisućama i tisućama turista iz cijeloga svijeta. Nema kuće u Čilipima koja u ovih 70 godina, na ovaj ili onaj način, nije bila dijelom ove folklorne priče Konavala.  Bilo je godina, posebno ratnih 90-ih, kada je u agresiji stradao veliki dio nošnji, vezova i uspomena, međutim nedjeljne folklorne manifestacije nastavljene su već 1993. kad se plesalo bez obzira ima li ljudi u publici ili ne, mlađe žene po selu učile su šiti dijelove nošnje pa je kroz godine dobar dio uništenog folklornog blaga obnovljen - svaka kuća je svojim malim doprinosom dovela do zajedničke pobjede u kojoj danas uživaju sve generacije. Od onih najmlađih do najstarijih, svima je čast biti dijelom ove priče. A to dokazuje i činjenica KUD Čilipi  sada broji preko 100 aktivnih članova podijeljenih u 3 sekcije malih balarina, 2 sekcije malih tamburaša i prvi sastav.

image
KUD Čilipi

KUD je živio Čilipe, Čilipi su živjeli KUD pa su se tako od prihoda od nastupa obnovio cijeli trg Precrkve, kuća Katićan, Zavičajna kuća Konavala, Dječji vrtić Katićan, Dom kulture i još mnogo toga.

Ove obljetnice priča su o ljubavi Čilipljana prema onome što su naslijedili od svojih starih i što će i dalje nastaviti prenositi generacijama koje dolaze.

image
KUD Čilipi
image
KUD Čilipi

U slavljeničkoj večeri koja će se održati na Veliku Gospu u Čilipima s početkom u 20 sati nastupit će sve generacije KUD-a Čilipi, Klapa Čilipi, KUD Stjepan Radić, KUD Marko Marojica i FA Linđo.

19. rujan 2024 18:45