StoryEditor
KonavleVRUĆA PREDŠKOLSKA TEMA |

NAČELNIK BOŽO LASIĆ O CIJENAMA DJEČJIH VRTIĆA U KONAVLIMA Poskupljenje neće biti drastično, dio korisnika potpuno ćemo osloboditi plaćanja

Piše DV
14. rujna 2021. - 13:31
Načelnik Općine Konavle Božo LasićVlaho Car

Nakon rasprave o izglednom poskupljenju cijena dječjih vrtića koja se povela među Konavljanima i na društvenim mrežama, konavoski načelnik Božo Lasić o toj se temi očitovao na svom Facebook profilu:

- U ovom slučaju riječ je o Odluci koju ću predložiti Općinskom vijeću, a koja će ukoliko bude usvojena, u konačnici značiti korekciju cijena vrtića. Nikad se nisam skrivao iza ničega pa neću ni sada te mogu samo reći kako povećanje neće biti drastično, dok će pojedinim korisnicima biti besplatno sukladno njihovom socijalnom statusu npr. djeca samohranih roditelja, djeca sa teškoćama u razvoju, djeca korisnika socijalnog minimuma itd. Napominjem kako Općina godišnje za potrebe vrtića izdvaja 12 milijuna kuna (dvanaest milijuna kuna), jer u ekonomskoj cijeni vrtića sudjeluje s oko 70 posto.

Čvrsto stojim pri stavu da nije mudro donositi populističke odluke koje kratkoročno izazivaju odobravanje, a dugoročno štete zajednici. Povećanje cijene vrtića nije popularna mjera, a i to povećanje nedostatno je da pokrije troškove između ekonomske cijene i cijene koju plaćaju roditelji. No jednostavno moramo napraviti ono što možemo i uštedjeti gdje možemo.

O razlozima ovakve odluke mogu nažalost nadugo i naširoko, no umjesto da vam govorim o brojnim projektima koje provodimo, komunalnom i drugim standardima koje smo postigli i održavamo usprkos krizi, reći ću samo da nam je izvorni prihod u posljednje tri godine pao skoro 45 posto. Dakle 2018. bio je 60 milijuna kuna, prošle godine 34 milijuna.

Općina mora opstati i sukladno tome smo odmah kada je krenulo zatvaranje gospodarstva zbog koronavirusa, prvo u Općini smanjili plaće za 30 posto i do danas ih nismo vratili. Plaće su smanjene i odgojiteljicama u vrtićima, ali i drugim djelatnicima i djelatnicama naših ustanova i tvrtki. To me neopisivo rastužuje, ali tako mora biti. Zasad.

Stojim pred vama uvjeren da donosim pravu odluku. Mrzim što sam ja taj koji je mora predložiti, ali niste me birali da Vam povlađujem nego da radim najbolje što znam za Konavle.

To ću i napraviti, a kada okolnosti i gospodarstvo dopuste, nitko sretniji od mene da se stvari na koje smo naviknuli, vrate na staro. Do tada, postoje potezi koje moram, a koje ne želim povući. Ovo je jedan od njih - poručio je sumještanima načelnik Božo Lasić.

item - id = 1127194
related id = 0 -> 1131646
related id = 1 -> 1128975
14. listopad 2021 14:00