StoryEditorOCM
KonavleDonacija zaljubljenika u baštinu

Niko Kapetanić darovao Općini Konavle vrijedan arheološki nalaz

Piše DV
30. kolovoza 2023. - 08:44

Konavoski načelnik Božo Lasić primio je u utorak vrijednu donaciju od gospara. Nika Kapetanića, poznatog kolekcionara,čuvara kulturne baštine na ovim prostorima i povjesničara poznatog po brojnim objavljenim knjigama na temu Konavala, ali i po brojnim djelima na temu Dubrovačke Republike.

Radi se o natpisu u kamenu koji je publiciran u najnovijoj knjizi gospara Kapetanića pod nazivom “Ćirilica u Konavlima” koju je izdao u koautorstvu s akademikom Žagarom, a nakon objave autor je odlučio kamen sa ćiriličnim natpisom pokloniti Općini Konavle.

image

Vrijedni artefakt darovao je Niko Kapetanić Općini Konavle

Općina Konavle/

Prema riječima gospara Kapetanića ovaj vrijedni artefakt s ćirilićnim natpisom pronađen je u Crnjegovini, a datira vjerojatno iz 12. ili 13. stoljeća, a sadrži vrlo zanimljiv Kristov monogram za kojeg pretpostavlja da se radi o Jota-Eta monogramu, pisanom na grčkom pismu, koji završava s dosta neobičnom zmijom obavijenom oko gornjeg dijela križa.

Treba naglasiti da je nakon što je već ranije pronašao glagoljski natpis ispod Sokol grada u Dunavama (do sada jedini poznati takav natpis), ovo novo veliko Kapetanićevo otkriće, jer se radi o do sada najstarijem ćirilićnom zapisu pronađenom u Konavlima (12. ili 13. st.).

Ovom prilikom se općinski načelnik Božo Lasić zahvalio gosparu Niku Kapetaniću na ovoj vrijednoj donaciji, te pritom podsjetio kako je gospar Kapetanić već ranije darovao Muzejima i galerijama Konavala brojne vrijedne artefakte koji su pohranjeni u Arheološkom muzeju u Pridvorju te u Sokol gradu u Dunavama.

29. travanj 2024 12:35