StoryEditorOCM
KonavleNačelnik Božo Lasić uoči Dana Općine Konavle

Turizam nam se vratio unatoč negativnim napisima!

Piše Gabrijela Bijelić
20. listopada 2023. - 11:53

Prije nekoliko dana Konavlima je stigao najljepši dar za Dan Općine. Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodijelilo je 14 milijuna eura bespovratnih sredstava za novu OŠ Cavtat na Rajkovu dolu...

 

Istina, već dugo traje rješavanje problema gradnje OŠ Cavtat. Naišli smo na bezbrojne prepreke u rješavanju toga projekta. Godinama je trajalo rješavanje imovinsko-pravnih problema, pa potom projektiranje i dobivanje građevinske dozvole. Međutim, sve se to isplatilo i što je teže nešto realizirati, to je konačni uspjeh radosniji i zadovoljstvo je veće. Na koncu se isplatilo truditi jer iznos od 14, 5 milijuna eura nije mali iznos. Sad je pred nama novi izazov raspisivanja natječaja za gradnju i početak gradnje.

 

image

Cavtat i uvala Tiha

Tonci Plazibat/Cropix

 

Nedostaje kulture povjerenja

Nakon pandemije, turizam se na velika vrata vraća u Konavle. Kako ste zadovoljni sezonom koja još traje?

 

Strahovito sam bio ljut kada su u medijskom prostoru zaredale informacije o navodnoj propasti ove turističke sezone. Bilo je popularno snimiti neki račun i objaviti ga na društvenim mrežama kako bi se dokazalo da smo preskupi i nekonkurentni. Takve vijesti zasigurno nisu pomogle našemu turizmu, ali jesu konkurenciji koja je uredno prenosila takve objave. Ne kažem da kod nas nije bilo objektivnih i subjektivnih problema kao i problema kad su cijene u pitanju. Pohlepa pojedinaca i želja za brzom zaradom štete turizmu, što se može odraziti na buduće turističke sezone.

Bez obzira na takve objave, turistička sezone bila je dobra i rekordna u mnogo čemu te sam se osjećao pozvanim to i javno obznaniti, što sam i učinio putem društvenih mreža i ostalih medija. Turizam je vrlo osjetljiva gospodarska grana i svaka negativna reklama značajno šteti broju dolazaka i noćenja gostiju. Drugo je pitanje zašto volimo pročitati i plasirati negativne vijest i tako svjesno činiti sebi štetu, no na to je teško naći odgovor.

Molim vas, nemojte ovo shvatiti kao moju želju da sve prikazujemo u ružičastim tonovima, no objektivnosti nam zasigurno nedostaje. U ovom kontekstu želim istaknuti da nam nedostaje kultura povjerenja, poštovanja i dijaloga. Naime, političari u želji za vlašću, bilo oni na poziciji ili opoziciji, ne biraju sredstva kako međusobno napakostiti, zanemarujući kolektivni interes koji mora biti u prvom planu. Zaključno, želim da mene poštuju, ali i ja moram poštovati druge.

 

Ne krijete ponos zbog novih infrastrukturnih projekata koji će olakšati svakodnevicu Konavljanima i turistima...

 

Niz je projekta koje je Općina od svoga postanka do danas ostvarila i na koje možemo i moramo biti ponosni. Kada kažem Općina, mislim na cjelokupnu zajednicu. Izgrađene su brojne ceste, vodovodi, kanalizacije i ostali infrastrukturni objekti. Nabrojimo samo neke: vodovod Konavoska brda, kanalizacija Cavtat, Gruda i Molunat, Dom umirovljenika, Vatrogasni dom, zgrada općine u Cavtatu, Zgrada turističke zajednice i knjižnica Cavtat, reciklažno dvorište itd. Kada bih sve nabrojio, zauzelo bi nam poprilično mjesta.

Međutim, želim se osvrnuti na one koje realiziramo ili ćemo ih uskoro započeti realizirati. Uz gradnju nove škole u Cavtatu, istaknuo bih i radove na izgradnji županijske ceste Dubravka – Debeli brijeg, projekt sa županijskom lučkom upravom i nadležnim ministartvom gradnju rive u Cavtatu, projektiranje i gradnju gospodarske zone u Čilipima, gradnju nogostupa u Čilipima, projektiranje vrtića u Cavtatu, Čilipima i Grudi itd.

 

image

Čilipi

Tonci Plazibat/

 

Rješenje za gužve

 

Ovog ljeta ste apelirali na potrebu rješavanja prometnih gužvi zbog kojih se događaju kašnjenja na avione, raste opasnost od prometnih nezgoda...

 

Svi smo svjesni da moramo riješiti problem prometnih gužvi od Zračne luke do Dubrovnika, kao i onih koje nastaju tijekom ljeta na graničnom prijelazu Debeli brijeg. Imamo različita razmišljanja kako to učiniti i kuda provesti trasu buduće brze ceste. Puno je tenzija i povišenih tonova bilo tijekom javne rasprave studije utjecaja na okoliš. Ne želim ovdje docirati kolegama jer je trasa kroz Konavle puno manja pa smo relativno brže došli do dogovora iako i kod nas ima manjih otvorenih pitanja. Međutim, zasigurno moramo što žurnije doći do dogovora u kojem smjeru ići dalje. Inače, sveukupno gledajući, svi moramo odgovoriti na pitanje održivosti takvoga turizma koji je i agregat prometnih gužvi. Ja bih upotrijebio jedan novi termin održivosti života na ovim prostorima. Dakle, nije sve u novcu; postavimo sebi pitanje koliko smo uopće zadovoljni i sretni jer se uspješnost turističke sezone mora mjeriti i po zadovoljstvu ljudi koji žive na ovim prostorima.

Na kraju, svim mojim Konavokama, Konavljanima i ostalim sugrađanima želim čestitati Dan Općine Konavle. Isto tako, želim im zahvaliti na svim postignutim uspjesima jer bez zajedničkih napora, zajedništva i povjerenja, bez obzira na stranačke i ine razlike, ne bismo imali ovakve uspjehe na kojima nam zavide mnoge zajednice. Također, ne smijemo zaboraviti žrtvu naših branitelja, a poglavito onih koji su položili svoje živote na oltar jedine nam domovine Hrvatske.

image

Molunat

Bozo Radic/Cropix

Bravo za KUD-ove, ‘Zavazda Konavle’...

Veliki napori ulažu se u kulturne sadržaje i zaštitu baštine. Koji su, prema vašem mišljenju, najznačajniji pomaci u tom pravcu?

 

Općina Konavle kontinuirano ulaže u kulturu jer je svjesna njezina značaja. Kultura je čimbenik koji integrira zajednicu i međusobno se nadopunjuju. Riječ kultura izvorno znači uzgajati, štiti, poštovati. Mislim da naša ustanova Muzeji i galerije Konavala djeluje upravo u tom smjeru, štiteći našu autohtonu, izvornu konavosku kulturu. Ustanova nije prepoznata samo u našoj Općini nego i šire, ona se u svakom smislu etablirala sa svojom izložbenom i izdavačkom djelatnošću. Svakako na tome moramo zahvaliti gospođi Antoniji Rusković i svim djelatnicama i djelatnicima muzeja. Međutim, zahvalni smo i Društvu prijatelja dubrovačke starine koje je obnovilo kapitalne objekte značajne za Konavle i našu državu: Sokol grad, Knežev dvor i još niz ostalih lokaliteta koji se trenutačno restauriraju, poput tvrđave na Prevlaci. Moram spomenuti gospara Nika Kapetanića i reći kao čovjeka koji je od izuzetnoga značaja za našu konavosku, dubrovačku i hrvatsku historiografiju. Na kraju ističem i rad KUD-ova u Čilipima, Pridvorju, Cavtatu, mažoretkinje, Gradsku glazbu itd. Spomenuo bih i niz pojedinaca koji stvaraju pozitivno ozračje. Tu su i društvene grupe kao što je “Zavazda Konavle” koji su neformalni, ali svakako značajni za kulturno ozračje Konavala.

27. travanj 2024 23:05