StoryEditorOCM
KonavleI OPĆINA ĆE PRUŽITI POMOĆ

Ukrajinska djevojčica upoznala je svoj cavtatski razred, ravnateljica škole ističe: ‘U ratu smo prihvaćali djecu iz Makedonije i Bosne i Hercegovine, zašto bi u slučaju Ukrajinaca bilo prepreka? To nas čini boljim ljudima!‘

Piše Bruno Lucić
10. ožujka 2022. - 07:32

Obitelj Ivane Banac Kralj udomila je šest ukrajinskih izbjeglica, stigla je tako jedna starija i dvije mlađe žene te tri djevojčice stare 11, 8 i 3 godine. Gošće su dobile status izbjeglica, time i zdravstveno osiguranje i dozvolu za rad, a najmlađim Ukrajinkama posredstvom Općine Konavle osigurano je pohađanje nastave u osnovnoj školi te vrtićki program.

image
Konavoski načelnik Božo Lasić 
Cropix

- Jedno dijete je upisano u Osnovnu školu Cavtat, a drugo dijete će pratiti nastavu online iz Ukrajine. Čekamo upute od države kako ćemo s vrtićima i svim ostalim. treba to sve posložiti. Mi ćemo njima kao Općina svakako pomoći materijalno i financijski, nećemo donositi odluke naprečac, ne zato da im ne bismo pomogli nego da imamo zajedničku koordinaciju, da zajedno djelujemo s državom, ističe načelnik Općine Konavle Božo Lasić.

Ravnateljica Osnovne škole Cavtata Kate Kukuljica potvrdila je navode načelnika Lasića.

- U planu je da dvije učenice budu u školi, ali s obzirom da su se tek našle u Konavlima prije dva dana, nisu se još privikle. Ipak, želja je starije djevojčice, ali i njezine majke da dijete krene u školu, vjerujem da ćemo naći lijepi način da je što prije i što jednostavnije prihvatimo, integriramo kako bi ona u našoj instituciji mogla ravnopravno sudjelovati u svemu onome što djeca trebaju, a to je pravo na školovanje. Dakle, jedanaestogodišnjakinja, učenica šestog razreda, bit će naša učenica od četvrtka. Mlađa učenica prati nastavu iz Kijeva, nastava je na daljinu i ona još uvijek taj način nastave prihvaća kao dobar izbor, ali vjerujem da će i ona, kad se malo bolje upozna i kad više puta dođe u školu sa svojom rodicom, poželjeti naći se u nekom od naših razreda, ona je treći razred. Mi ćemo postupiti po uputama i pružit ćemo djeci ono što im pripada, to je dopunska nastava. Takvu nastavu inače u školi osiguravamo za učenike koje su izvan obrazovnog sustava Republike Hrvatske tako da ni s tim nemamo problem, tražit ćemo malo proširenje satnice i sve ono što bude trebalo. Nadamo se da će se istovremeno prema njihovim mogućnostima i sposobnostima uključiti u sve predmete koje su posve slični našim za šesti razred, osim što je to, naravno, ukrajinski jezik, ostali predmeti su isti, objašnjava Kukuljica.

Otkrila je ravnateljica cavtatske škole kako namjeravaju premostiti jezičnu barijeru:

image
Šest Ukrajinki stiglo je početkom tjedna u Konavle
Privatni arhiv

- Imamo profesorice ruskog jezika, dakle, to su profesorice koje su inače profesorice drugih jezika, engleskog odnosno hrvatskog. One su već govorile s odraslim izbjeglicama koje su dovele djecu u pratnju, razumiju se i naravno da će pomoći učenicima na svaki način iako su djeca već učila i engleski jezik, ali možda ne u ovako redovitom obliku kao što ga uče naši učenici od prvog razreda osnovne škole. Međutim, vjerujem da će se djeca opustiti i da će razgovarati na engleskom, a budući da ukrajinski jezik ima dosta razumljivih i sličnih riječi, osim što se u pismu koriste slova koja naše nove generacije ne razumiju, ali vjerujem da će se to sve skupa pomalo posložiti. Mislim da djeca govore samo ukrajinski, ali sporazumijevaju se s učiteljima ruskog jezika, pričale su između sebe. Jedna od učiteljica koja je ujedno učiteljica hrvatskog i ruskog jezika, učenicu iz Ukrajine podučavat će hrvatskom jeziku, govori Kukuljica te nastavlja:

- Dali smo im i određeni slikovni materijal s nekim karticama koje je stručna služba pronašla jer se vrlo brzo uključila populacija učitelja u Hrvatskoj koja zna ukrajinski jezik. Oni su već objavili kurikulume odnosno te kartice koje bi pomogle učenicima u snalaženju tako da slikovne kartice nose tumačenja na ukrajinskom i hrvatskom odnosno engleskom jeziku. Postoji način, uvjereni smo da djeci jezik nije prepreka i da će oni to puno jednostavnije savladati nego mi mislimo. Njihov jezik je jedan iskren i prostodušan, jednostavan i mislim da tu neće biti nikakvih zapreka, to se već osjetilo u šestom razredu kad su danas upoznali učenicu koju dolazi, ističe Kukuljica.

Ukrajinskim izbjeglicama koje u Hrvatskoj budu išle u školu nudit će se dodatna nastava o ukrajinskom jeziku i kulturi.

image
Ravnateljica OŠ Cavtat Kate Kukuljica
Cropix

- S obzirom da smo u vremenu kad nam tehnika omogućuje naprednu komunikaciju, sigurno postoje učitelji povijesti ili ljudi iz Ukrajine koje su bilo gdje u Hrvatskoj ili u Ukrajini te itekako možemo jedni drugima pomoći i djeci pružiti priliku da ne zaborave ono odakle su došli. Važno je pokazati ljubav i interes za njihovu zemlju, a vjerujem da će svaki korak iznad biti napravljen stručno i profesionalno, a da bi se djeci uljepšalo đačko doba, da bi se osjetili prihvaćeni. U ovom trenutku i na ovoj razini na kojoj smo mi to učinili u školi priredivši jednu spontanu dobrodošlicu, to je bilo vrlo jednostavno, jasno i razumljivo, obje strane osjetile su privrženost. Nama učiteljima ovo nije prvi put, mi smo prihvaćali djecu iz Makedonije i Bosne i Hercegovine u ratnom vremenu i sve je to u ono vrijeme išlo jednostavno i lijepo prihvaćeno tako da se nadam da pogotovo danas ne bi trebalo biti zapreka. Vidimo kako cijeli svijet nalazi svaki mogući način za pomoći ukrajinskom narodu, ističe ravnateljica Osnovne škole Cavtat.

U Konavle bi, prema najavama, trebalo stići još dvadesetak ukrajinskih izbjeglica.

- Učitelji su već to pitali: hoće li biti još učenika i jesmo li spremni na to? S obzirom na sve ovo, nema te škole koja u Hrvatskoj neće prihvatiti učenike iz Ukrajine. Mislim da stvarno nema zapreke da djeca dođu u naše škole, koliko god da ih je, sigurna sam da niti jedan učitelj, razrednik, razred ili učenik u razredu ne bi imao nešto protiv da u njihov razred dođe učenik ili učenica iz Ukrajine. To nas svakako činim jačim, boljim ljudima, poručuje Kukuljica.

27. travanj 2024 01:17