StoryEditorOCM
KonavleSVEČANO I EMOTIVNO

Velika festa ispred ispred crkve sv. Nikole u Čilipima. KUD Čilipi proslavilo je dvije velike obljetnice. Pogledajte atmosferu u velikoj fotogaleriji

Piše r. r.
15. kolovoza 2024. - 23:16
Dubrovnik, 150824. Proslava 70 godina KUD-a Cilipi i 40 godina klape Cilipi ispred crkve sv. Nikole.Tonci Plazibat/Cropix

Svečano je u četvrtak navečer bilo ispred crkve sv. Nikole u Čilipima. KUD Čilipi proslavilo je dvije velike obljetnice, 70 godina od osnutka Kulturno umjetničko društva i 40 godina Klape Čilipi. Slavio je i Zavičajni muzej Konavala i to svojih prvih 50 godina.

Pred crkvom, na blagdan Velike Gospe upriličila se slavljenička večer, u kojoj su članovi KUD-a, a bilo ih je oko stotinu, predstavili raskoš običaja konavoskog kraja.

KUD Čilipi osnovan je davne 1954.godine kao Kulturno prosvjetno društvo Vladimir Nazor. Tada vodeća putnička agencija Atlas, kako bi proširila svoju izletničku ponudu, predložila je organizaciju nedjeljnih folklornih priredbi.

Prvi nastup čilipskih folkloraša pred crkvom bio je 1967. godine. Vremenom su postali dio tradicije i mjesta i KUD-a. Primjerice, od prihoda od nastupa obnovio se cijeli trg Precrkve, kuća Katićan, Zavičajna kuća Konavala, Dječji vrtić Katićan, Dom kulture i još mnogo toga. Svake nedjelje u 11 i 15 ispred crkve zabalaju folkloraši iz Čilipa, zapjeva i klapa Čilipi, a Konavoke nude svojih vrijednih ruku djelo - tradicionalno konavosko vezivo.

Atmosferu pogledajte u fotogaleriji.

14. rujan 2024 19:38