StoryEditorOCM
Korčula‘THE CROW‘ |

KORČULANSKI UMJETNIK JAKŠA DENOBLE OBJAVIO NOVU PJESMU ‘Na salatu‘ je hit na YouTubeu, skupio je više od 5 tisuća pregleda

Piše Dora Lozica
20. ožujka 2021. - 19:38

Iako su mogli puno više, neki umjetnici ostanu u okvirima lokalne zajednice u kojoj su rođeni, ali tamo ostave veliki trag. Jedan od njih je Korčulanin Jakša Denoble, osebujni umjetnik, glazbenik, performer poznat pod pseudonimom 'The Crow', odnosno Vrana. Jakša je miljenik korčulanske publike koja željno očekuje njegove hitove, a baš nedavno, na Dan žena, 'izbacio' je svoju najnoviju pjesmu 'Na salatu' koja je u samo dva sata na YouTubeu pogledana više od dvije tisuća puta.

Hoću je na salatu!

'Racija', 'Hrabri Đorđe', 'Djevojka s plakata', 'Šunka i sir'... Samo su neki od brojnih hitova Jakše Denoblea uz pratnju benda 'Plodovi mozga', odnosno 'Frutti di brain' koje malo tko ne zna u Korčuli. Više je desetljeća prošlo otkad je Jakša počeo pisati tekstove, snimati pjesme i nastupe, a danas je nezaobilazni dio korčulanske urbane, pop kulture. Komercijalni uspjeh nije nikad bio Jakšin cilj, njegova umjetnost je oduvijek bila vlastita borba sa životom, dijagnozama, odrastanjem, prezentirana onakva kakva jest, iskrena, sirova i realna.

image
'Plodovi mozga i 'The Crow' na koncertu u Pupnatskoj luci
Dora Lozica

Nekad mistične performanse u maskama i solističke koncerte zamijenile su kvalitetne suradnje s lokalnim glazbenicima, bend 'Plodovi mozga' već nekoliko godina čine gitaristi Milan Biočić i Saša Murtić Killer, bubnjar Franko Silić, basist Sretko Silić i vokal Mirej Botica. Uigrana i kreativna ekipa na čelu s Jakšom izbaci tek jedan hit godišnje, a dugo očekivana premijera nove pjesme 'Na salatu' na Međunarodni dan žena premašila je sva očekivanja. Kao i sve Jakšine pjesme, i ova je nastala spontano.

- Pjesma je nastala jedno poslijepodne, naletio sam slučajno na Jakšu, išao sam osekat barku, i ja mu govorin kakav lijepi dan, idemo ulovit koju hobotnicu. Pričali smo na barci o djevojci kojoj je dao ime Jabuka i tamo negdje kraj KPK, u jednom je trenutku rekao – hoću je na salatu! - prisjetio se Saša Murtić Killer kako je nastao najnoviji korčulanski hit. Na probama benda u prostorijama Korčulanske udruge mladih, priča nam Jakša, brusili su se stihovi za nadolazeći hit.

Slijedi 'Mladi pupoljak'

Nakon tri mjeseca, pjesma je objavljena, a autori su Jakša, Milan Biočić i Saša Murtić Killer, aranžman i produkciju potpisuje Milan Biočić, bas gitaru odsvirao je Sretko Silić Sreja, gitare Milan i Killer, bubnjeve Franko Silić, a novost su back vokali. Na dosadašnjim pjesmama gostovala je Mirej Botica, poznati vokal korčulanske rock scene, a sad je dobila pojačanje još dva izvanredna ženska vokala, Tee Milić i Neli Georgijevske Šestanović.

Za pjesmu je snimljen zanimljivi i dinamičan spot kojeg je snimio i montirao Stefan Simović, a posebni gost u spotu je još jedan Jakša i to Kriletić Jordes, odnedavno novi vokal popularnog benda 'Daleka obala', inače također otočanin. Anegdote sa snimanja ispričala nam je Mirej.

- Nas žene doveli su doslovno pred gotov čin, došle smo u prostorije KUM-a i čule pjesmu, morale smo odmah tu, u tom trenu, osmisliti back vokale - ispričala je Mirej.

image
"Vrana" sa svojim back vokalima: Mirej, Tea i Neli
Dora Lozica

Jakša strpljivo čeka svoj kreativni uzlet, ne razmišlja trenutno o albumu budući da izbaci svake godine jedan hit. Nakon 'Šunke i sira', 'Zvijezde padalice' i 'Na salatu', sljedeća je na redu' Mladi pupoljak', hit star više od 20 godina koji će doživjeti remake. Snimit će je dogodine, kaže Jakša, ako preživimo svjetsku pandemiju.

- Kad radimo na pjesmi, svi dajemo svoj doprinos, pišemo i brišemo i ne znamo kakav će bit finalni proizvod. Pjesma je jedna, ali svatko je doživljava na svoj način. Glazba je ljekovita, moja sestra Luči kaže da moji neputi plešu i uživaju u mojim pjesmama, a to mi je najvažnije. Hvala svima koji nas slušate - poručuje Jakša.

26. travanj 2024 00:13