StoryEditorOCM
KorčulaSasvim drugačiji

Male Korčulane je umjesto TikTok manije zarazila sasvim drugačija ‘pandemija‘

Piše Dora Lozica
24. prosinca 2023. - 19:52

Nešto više od šest mjeseci bilo je potrebno da se virus šaha proširi po cijelom otoku Korčuli i to među djecom! U vremenima kad je razina koncentracije kod najmlađih svedena na dužinu Tik-Tok videa, mali otočani rasturaju šah, a među Korčulanima najbolji je Špiro Batistić.

Tiho je bilo nedavno u Gradskoj knjižnici Ivan Vidali iz Korčule tijekom Šahovskog turnira za početnike na kojem se natjecalo šest malih šahista Šahovskog kluba Vela Luka protiv šestorice najboljih učenika mentora Joška Rađe. Iako se radi o djeci od 7 do 12 godina, turnir je odigran strogo po šahovskim pravilima, računalno uparivanje, tempo igre 10 minuta po igraču, pobjednik prijavljuje rezultat, poraženi slažu ploče, a suci podešavaju satove...

Pobijedili Velolučani

Napetost se mogla rezati nožem, ukupnu pobjednu odnijeli su mali Velolučani, a najbolji pojedinačni rezultat ostvario je Špiro Batistić iz Lumbarde. Ma to mi se posrećilo, dobacio je nasmijani devetogodišnjak, no svoj je talent za šah dokazao i prošlog vikenda kad je na revanšu u Veloj Luci osvojio četvrto mjesto kao najbolji šahist iz Korčule. Ozbiljne borbe na šahovskim pločama popratila je i pokoja suza, a osvajač glavne nagrade, šahovske ploče s figurama, ovog je puta Nikola Tabain u tijesnom pripetavanju sa samoukom Vesnom Prižmić. Da bi svi kući otišli s osmijehom na licu pobrinula se Jakica Pecotić koja je ispekla veliku tortu na šahovsku ploču.

image

Šahovski revanš u Veloj Luci

Priča o šahu na otoku započinje prije tri godine kad je Maja Franulović, šahovsko čudo od djeteta, na Državnom prvenstvu u Poreču ostvarila devet pobjeda u devet kola. Maja nam kaže da je kao dijete gledala svog oca Marjana Franulovića dok je igrao šah, a kako bi je podržao, njen otac s Duškom Cvjetkovićem osniva veloluški klub ne nadajući se pretjeranom odazivu.

“Ne znam što je djeci, svi su zaljubljeni u šah! Pričaju mi sumještani da na trafici svakodnevno pitaju imaju li za prodati šah. Je li šah težak? A što danas nije teško? Ipak, šah prisiljava djecu da budu koncentrirana na duže vrijeme, to su budući kapetani, piloti o kojima će ovisiti naši životi. Zamislite da imaju koncentraciju od tridesetak sekunda? Osim toga, šah pomaže u učenju, ali i u druženju, a izgleda da je i u modi”, zadovoljno je zaključio Marjan.

Pažljivo s figurama

Veloluški je klub u tri godine organizirao niz aktivnosti, od natjecanja, simultanki do posjeta velemajstora, a Marjan se natječe i u 5. Hrvatskoj šahovskoj ligi jug u kojoj, priznaje nam uz smijeh, nema neke rezultate, ali zato odlične partije bilježi njegov kolega i prijatelj, Korčulanin Joško Rađa koji za veloluški klub nastupa već dugih 40 godina.

Jošku je prije nekoliko godina dijagnosticirana ozbiljna i teška bolest s kojom se hrabro bori unatoč prognozama. Umjesto da očajava, svoju ljubav prema šahu odlučio je ostaviti u nasljeđe korčulanskoj djeci, ideju o besplatnim radionicama predložio je Milojki Skokandić, ravnateljici Gradske knjižnice Ivan Vidali, od koje je, kaže, dobio samo razumijevanje i potporu kao i od ostalih djelatnica.

image

Mali Špiro je šahovska perjanica istočnog dijela otoka

Radionice šaha pune su već šest mjeseci, interes je toliki da nisu uspjeli napraviti ni ljetnu pauzu. Svi znaju da su Korčulanima dragi vaterpolo i moreška, no pokazalo se da ima još interesa.

“Radionice su prerasle naše zamišljene okvire, a ljetna pauza koje nije bilo donijela nam je kontinuitet i na koncu bolju igru. Nakon šest mjeseci mukotrpnog rada na turnirima su nastupili Hrvoje Bakarić, Mate Anzulović, Nikol Cvitanović, Damjan Fabris, Matij Sessa i pobjednik Špiro Batistić. Prvi put su se susreli sa šahovskim satom i mogu reći da sam prezadovoljan kako su igrali, mudro zaključuje čovjek zaslužan za šahovsku renesansu na istočnom dijelu otoka pozivajući djecu da im se pridruže svakog utorka i četvrta poslijepodne u knjižnici.

Joško je u šahovskoj ligi ove godine u 9 kola ostvario zavidne 4 i pol pobjede, a djeca ga obožavaju, a jedan od njegovih najboljih učenika je Špiro.

29. travanj 2024 21:53