StoryEditorOCM
KorčulaKORČULA SE PRIDRŽILA MIRNOM PROSVJEDU

‘Osječki slučaj nije izoliran, a sustav umjesto da štiti žrtvu, zapravo štiti nasilnike i silovatelje‘

Piše Dora Lozica
20. rujna 2024. - 13:50

Korčula se jutros pridružila 14 hrvatskih gradova u mirnom prosvjedu protiv sistema i rukovodećih ljudi koji štite silovatelja u KBC-u Osijek i sve druge silovatelje u RH.

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, okupljanjem su žene diljem Hrvatske pokušale skrenuti pozornost na ozbiljne propuste sustava koji doprinose kontinuiranom nasilju nad ženama.

U osječkoj bolnici radio je liječnik optužen za silovanje pacijentice dok se vodio kazneni postupak protiv njega i više od pola godine nakon prvostupanjske presude. Uklonjen je iz bolnice tek nakon medijskog pritiska uslijed reakcija ženskih organizacija iz Osijeka i nove prijave za napad na još jednu ženu.

Prosvjed u Korčuli održan je u organizaciji feminističkog kolektiva K‘o žena i udruge KAP, a na nacionalnoj razini orgnizatori prosvjeda su čak 44 udruge civilnog društva koje zahtjevaju ostavke ravnatelja KBC-a Osijek Krunoslava Šege, ministra zdravstva Vilija Beroša te odgovornih u Hrvatskoj liječničkoj komori, jer su dopustili da liječnik siluje još jednu ženu 9. rujna.

Ženske udruge traže također izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti koje bi obvezale ravnatelje zdravstvenih ustanova da privremeno suspendiraju osobu protiv koje se vodi kazneni postupak za određena kaznena djela, uključujući kaznena djela protiv spolne slobode, najteža kaznena djela povezana s rodno uvjetovanim nasiljem i kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta. Traže i izmjenu Zakona o liječništvu, uvođenjem odredbe o privremenom oduzimanju odobrenja za samostalni rad liječnicima protiv kojih se vodi kazneni postupak za gore navedena kaznena djela do pravomoćnosti sudske odluke.

Ti su zahtjevi zapravo ništa više nego logika i zdrava pamet koje, kad su žene u pitanju, u Hrvatskoj nema.

Organizirajući ovu akciju pod nazivom Prestanite štititi silovatelje, udruge žele istaknuti kako osječki slučaj nije izoliran te da sustav, umjesto da štiti žrtvu, zapravo štiti nasilnike i silovatelje.

20. rujan 2024 13:50