StoryEditorOCM
KorčulaDRAŽEN MATKOVIĆ |

SEZONAC IZ SLAVONIJE KOJI JE POSTAO PRAVI VIZIONAR Tužna priča neodvojiva od korčulanskog restorana koji je dobio Michelin zvjezdicu

Piše Silvana Uzinić/SD
28. veljače 2020. - 21:45
Baš sam sjedila s gospodinom Michaelom kad je naš chef Marko Gajski došao ushićen i rekao nam da smo dobili Michelin zvjezdicu – govori presretna Ivana Pačić Unković, direktorica marketinga hotela Lešić Dimitri Palace čiji gourmet restoran se uvrstio u društvo najprestižnijih, prenosi Slobodna Dalmacija

Osim njih, među šest do sada odabranih hrvatskih restorana, ovoga puta uvrstio se i paški Boškinac. Priča o restoranu Lešić Dimitri razveselila je i sve Korčulane, jer to je dodatni poticaj turistima da ih posjete, ali nitko nam od njih nije preskočio ispričati i tužnu priču koja je neodvojiva od restorana.

- Ma nedavno je tragično preminuo Dražen Matković koji je bio Michaelova desna ruka od početka u svemu. On je, inače, Slavonac koji je prije više godina došao u Korčulu kao sezonski radnik, ali je s vremenom postao naš sugrađanin i prometnuo se u pravog vizionara na području ugostiteljstva. Bio je jedan od osnivača udruge Korčulanske pjatance te vrsni sommelier.

Poginuo je u automobilskoj nesreći 21. prosinca prošle godine što nas je sve užasno potreslo – ispričali su nam Korčulani, a to nam je potvrdila i Pačić Unković.

Ona dodaje da se Dražen davnih dana udomaćio na otoku i postao, što se ono kaže, veći Korčulanin od njih samih.

- Utkao je sebe u Palaču i radio je zajedno s nama nekolicinom da postanemo prepoznatljiv brend.

I dok se još na otoku, ali ni u Palači Lešić Dimitri nisu oporavili od tog nemilog događaja, stigla je vijest o velikom uspjehu.

- Mi smo inače članovi poznatog svjetskog hotelskog udruženja Relais & Chateaux koje broji oko 600 boutique hotela s gourmet restoranima. A to udruženje okuplja oko četiri stotine restorana upravo s Michelinovim zvjezdicama. Sada ćemo i mi s našom zvjezdicom biti dodatno globalno prepoznatljivi – ponosna je Ivana.

- Inače, vrsni kuhar Marko Gajski pridružio nam se 2017. godine i uspio nam nadograditi image za koji su zaslužni i svi njegovi prethodnici – ističe Pačić Unković. Ponuda u restoranu je, dakako, mediteranska i tradicionalna, ali tajna Markove kuhinje je u pripremi jela sa svježim i sezonskim namirnicama.

- Presretni smo što je naš tim na čelu s chefom Markom Gajskim za izvanredan trud uložen u ponudu našeg restorana nagrađen Michelinovom zvjezdicom. U mislima smo s našim tragično i prerano preminulim kolegom Draženom Matkovićem koji bi bio izuzetno ponosan na ovo najznačajnije ugostiteljsko priznanje - kazao je za "Slobodnu" Michael Unsworth, vlasnik Palače Lešić Dimitri.

- Vrhunsko mjesto, s vrhunskim timom u pravom trenutku rezultiralo je ovom prestižnom nagradom kojoj smo stremili od samog početka poslovanja LD Restorana, a koju smo predanim radom i jasnom vizijom u konačnici i ostvarili - zadovoljan je chef Marko Gajski, kojemu čestitke stižu sa svih strana.

Inače, Korčulani su jednako sretni zbog prestižne zvjezdice jer, kako kažu, restoran Lešić je skup, ali uvijek je bio izuzetno fer prema domaćim gostima koji su redovito imali popuste. Zahvalni su im i za inicijativu Korčulanske pjatance koja, kažu nam, dodatno promovira Koručulu kao gastrodestinaciju, a u predsezoni privlači goste.

- Ove godine manifestacija Korčulanske pjatance održat će se od 7. do 10. svibnja, a u pripremi je i bogat popratni program - poručuje Pačić Unković, piše Slobodna Dalmacija.

Vezane vijesti:

Najprestižnija kulinarska oznaka stigla na otok
15. studeni 2024 22:48