StoryEditorOCM
KorčulaOtočane dočekao mini bager i razbijeni asfalt

Što se to radi u središtu Korčule? Dok gradonačelnica najavljuje novi, moderni sadržaj, Korčulani negoduju jer su izgubili parkirna mjesta

Piše Dora Lozica
25. studenog 2023. - 10:42

Prije nekoliko dana Korčulane su iznenadili radovi na Puntinu u središtu grada. Gdje je nekad bio parking podno gradskih zidina, sad je mini bager i razbijen asfalt na kojem će za samo četrdesetak dana izniknuti nova zelena površina.

Kako doznajemo od gradonačelnice Korčule Nike Silić Maroević, glavni cilj projekta uređenja Puntin je od neugledne površine u središtu grada dobiti zelenu površinu koja će funkcionalno biti nastavak plaže.

image
Vinka Damjanović, Grad Korčula

- Projekt će posebno razveseliti kupače na gradskoj plaži pokraj lukobrana jer će sad imati i hladovinu, a o estetici javnog prostora da ne govorimo. Posadit ćemo borove, po pravilima struke borovi se sidre kako bi se prilagodili udarima vjetra u prvim godinama. Radi se i pješačka staza za pristup moru, a postavit ćemo i dodatnu opremu, klupe, tuševe... Dobit ćemo novi, zeleni i moderni sadržaj uklopljen u tradicionalne elemente starogradske jezgre, naravno, sve uz nadzor konzervatora, objasnila je gradonačelnica.

Ukupna vrijednost radova je nešto veća od 85 tisuća eura, a sufinanciran je sredstvima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 50 i pol tisuća eura, ostatak će se financirati iz gradskog proračuna. Izvođači radova su lokalna tvrtka Probik za građevinske radove te obrt Anemona za hortikulturalna rješenja. Rok izvođenja je 45 dana pa će Puntin vjerojatno 2024. godinu dočekati u novom ruhu.

image
Vinka Damjanović, Grad Korčula

Trenutna gradska vlast očito inzistira na poboljšanju infrastrukture i estetike javnog prostora zapadne rive. Prije dvije godine završena je rekonstrukcija lukobrana Puntin, projekta teškog 10 i pol milijuna kuna kojeg je vodila ŽLU Korčula uz pomoć EU fondova i državnog proračuna, a onda je prošle godine gradonačelnica Silić Maroević napokon sanirala ispust Puntin zbog kojeg je Korčula punila naslovnice fotografijama fekalija na morskoj površini usred turističke sezone.

Sporna cijev ispusta, u suradnji s KTD-om Hober i NPKLM Vodovodom, produžena je do dubine veće od 24 metra, radove je izvela tvrtka Krka Sub Maris iz Splita specijalizirana za podmorske radove, a to nas je zadovoljstvo košta 100 tisuća eura plus PDV. Tih 100 tisuća eura troškova međusobno su podijelili Grad Korčule, KTD Hober i NPKLM Vodovod, 50 posto platio je Grad Korčula, 25 posto Hober te 25 posto Vodovod pri preuzimanju odvodnje.

Osim projekta uređenja Puntina i nove zelene površine u gradu, zapadnu rivu sljedeće godine očekuju novi kozmetički zahvati. Nedavno je raspisan javni natječaj putem kojeg Grad Korčula traži idejno rješenje za izgradnju Spomenika hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata. Radi se o prijedlogu udruge Hrvatski ratni veterani Korčula, a Ministarstvo branitelja Korčuli je odobrilo 30 tisuća eura za provedbu javnog natječaja. Spomenik braniteljima bit će nasuprot zapadnog ulaza u stari grad, kolokvijalno rečeno nasuprot "žabe", a osim Spomenika osmislit će se i pješačka zona i park, odnosno javni prostor s dodatnom arhitektonskom i urbanističkom vrijednosti, poručili su iz Grada Korčule.

image
Vinka Damjanović, Grad Korčula

Ono što nas posebno čudi su komentari Korčulana na društvenim mrežama. Iako se radi o prijeko potrebnim zahvatima tog dijela središta grada kojem će se uskoro pridružiti i obnova Spomenika, odnosno Trga pomirenja slavnog arhitekta Bernardija, građane ipak smeta tih nekoliko parkirnih mjesta koje su izgubili na Puntinu u korist zelene površine. Činjenica jest da se Korčula i dalje bori s prometom u gradskom centru te da je to gorući problem grada, no pitamo se kad će Korčulani shvatiti da će parkiranje ispod gradskih zidina polako, ali sigurno, biti povijest?

28. travanj 2024 01:51