StoryEditorOCM
Korčulasjajni, inovativni

Veliki uspjeh Korčulana na Županijskoj smorti LiDraNo!

Piše Dora Lozica FOTO: Tereza Tasovac, Danijela Lovričević
2. ožujka 2024. - 18:36
Dva dramsko-scenska nastupa s otoka Korčule oduševila publiku i kritiku na Županijskoj smotri LiDraNo 2024. te su predložena za Državnu smotru krajem travnja u VodicamaTereza Tasovac, Danijela Lovričević/Tereza Tasovac, Danijela Lovričević

Dva dramsko-scenska nastupa s otoka Korčule oduševila su u četvrtak, 29. veljače, publiku u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića na Županijskoj smotri LiDraNo te su predložena za Državnu smotru krajem travnja u Vodicama. Predložena je predstava "Ruke", učenika 3.b razreda Osnovne škole Vela Luka s mentoricom Mirelom Maričić, te predstava More, učenika 4. razreda Područne škole Čara (OŠ Smokvica), mentorice Marine Šego.

Hoće li se ove dvije predstave zaista izvesti u Vodicama na Državnoj smotri, znat ćemo za desetak dana. Naime, Dubrovačko-neretvanska i Splitsko-dalmatinska županija pripadaju VII. Izbornom području, stručno povjerenstvo za dramsko-scensko stvaralaštvo izdvojilo je po tri predstave iz svake županije, ukupno šest. Od tih šest u narednim danima odabrat će koje tri će nastupiti u Vodicama. Ipak, to ne umanjuje uspjeh Velolučana i Čarana, dapače, od šest scenskih nastupa na tako velikom području kao što je DNŽ i SDŽ, činjenica da čak dvije predstave dolaze s otoka Korčule jest uspjeh sam po sebi!

image

Predstavu "Ruke" osmislila je učiteljica razredne nastave Mirela Maričić iz Osnovne škole Vela Luka

Tereza Tasovac, Danijela Lovričević/Tereza Tasovac, Danijela Lovričević

Predstavu "Ruke" osmislila je učiteljica razredne nastave Mirela Maričić iz Osnovne škole Vela Luka. Priznaje nam da se na Lidranu zadnju put natjecala prije više od 15 godina, a ideju za vrlo zanimljivu predstavu dala joj je prijateljica. Mali su Velolučani, obučeni u jednostavnu crnu odjeću, u prvi plan stavili vlastite ruke s pomoću kojih su publici približili brojne emocije pa smo imali priliku upoznati ruke koje pomažu, ruke koje vole, hrabre ruke i ljubavne ruke, male i velike ruke, ruke za samokontrolu, ruke koje su različite, ruke koje se mole... Posebno je zanimljivo kako je u predstavi sudjelovalo dijete s poteškoćama u govoru. Djetetov osmijeh i radost ono je što motivira učiteljicu Mirelu.

"Osmijeh i sreća tog djeteta, ali i druge djece, to je nešto neopisivo. Nikakav odlazak na Županijsku ili Državnu smotru ne mogu to zamijeniti. Djeca nas uče koliko nam male stvari znače", poručila je učiteljica Mirela priznajući kroz smijeh da će se na Lidrano prijaviti i dogodine kad je već ovako dobro krenulo.

Predstavu izvorno izvodi 16 učenika, odnosno cijeli razred, redom Patricija Andreis, Ivan Bačić, Leon Batistić, Tiana Cetinić, Mateo Dragojević, Mihael Dragojević, Dora Karanušić, Josip Lovričević, Andrija Maroević, Romea Matas, Vesna Prižmić, Ella Šeparović, Ana Tabain, Ivo Žuvela, Toma Žuvela, Ante Tulić. Učiteljica Mirela je zbog nelogičnih propozicija Agencije za odgoj i obrazovanje na Županijskoj smotri u Dubrovniku nastupila s deset đaka, što je najveći dopušteni broj učenika na pozornici.

Predstavu "More" osmislila je učiteljica razredne nastave Marina Šego iz Područne škole Čara koja pripada matičnoj Osnovnoj školi Smokvica. Radi se o jedinstvenoj i dramaturški vrlo ozbiljnoj scenskoj igri koja, bez suvišnih rekvizita, na pozornicu donosi okus i miris mora, duboku povezanost otočana s morem, pogotovo djece te zvukove valova koje je učiteljica Marina spretno osmislila trljanjem šljunka na sceni. Domišljato je u unikatan kolaž povezala niz izabranih djela s temom mora, ali i uspješnica mainstream kulture pa je tako predstava sastavljena od pjesama More, Ljubice Balog, More, Josipa Pupačića, Cvrčak, Vladimira Nazora, A more ne mora, Enesa Kiševića, Sušac Blues, Daleka Obala i Marjan Ban i Valovi, Daleka Obala i Marjan Ban.

image

Predstavu "More" osmislila je učiteljica razredne nastave Marina Šego iz Područne škole Čara koja pripada matičnoj Osnovnoj školi Smokvica

Tereza Tasovac, Danijela Lovričević/Tereza Tasovac, Danijela Lovričević

Učiteljica Marina vrlo je skromno odbila komentirati veliki uspjeh male čarske škole, kaže da će pričekati konačnu odluku stručnog povjerenstva, no otkrila nam je da su članovi povjerenstva za Županijsku smotru pohvalili predstavu kao inovativnu i primjer na koji način se učenici dramskim izrazom trebaju predstaviti na pozornici u sklopu Lidrana. To nas ne čudi budući da učiteljica Marina broji gotovo 30 godina rada s djecom, a autorica je i Smotre dramskog stvaralaštva učenika osnovnih škola otoka Korčule Čarokaz.

Učenici koji su oduševili publiku i kritiku su redom Nina Krajančić, Kristijan Laus, Lea Tomić, Neno Šain, Šimun Tomić i Petar Tasovac.

Na Državnu smotru LiDraNo plasirala se i Karmen Skokandić s literarnim radom, pjesmom "Zima", iz Osnovne škole Ante Curać-Pinjac iz Žrnova, mentorice Anamarije Radovanović. Ista mentorica i ista škola zaslužni su i za radijsku emisiju "Legenda o vilama iz Kočja", autorica Ivane Šegedin i Karmen Skokandić, također predloženu na Državnu smotru. U Vodice će i dvije Kate, Katarina Skokandić i Kata Silić iz Srednje škole Petar Šegedin iz Korčule, također s radijskom emisijom naziva "Kolap", a s njima će i mentorica Gloria Petković.

29. travanj 2024 06:02