StoryEditorOCM
NeretvaKRONOLOGIJA SLUČAJA

Mlađi brat ubio je starijeg pred očima nesretne majke u Borovcima: ‘Bosonoga je banula susjedi: Srećko mi je u komi!‘

Piše Stanislav Soldo
18. siječnja 2024. - 13:54

Stravičan zločin potresao je dolinu Neretve. U mjestu Borovci u Općini Kula Norinska, smještenom nedaleko od državne ceste Metković - Vrgorac, Robert Krstičević (47) ubio je svojeg brata Srećka (51).

Zločin se dogodio u trošnoj obiteljskoj kući u kojoj su braća živjela s majkom.

- Policijski službenici Službe kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske i Policijske postaje Metković, u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom, dovršili su kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena osnovana sumnja da je muškarac u dobi od 46 godina počinio kazneno djelo ubojstva 51-godišnjaka s kojim je usko obiteljski povezan - službeno je priopćila policija.

image

Susjedi su šokirani stravičnim događajem

Ivo Ravlic /Cropix

Na mjestu događaja obavljen je očevid kojim je rukovodio zamjenik županijskog državnog odvjetnika, a kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičeni 47-godišnjak u večernjim satima srijede, 17. siječnja, u obiteljskoj kući hladnim oružjem usmrtio 51-godišnjaka zadavši mu dvije ubodne rane u području abdomena.

- Na temelju naloga Županijskog državnog odvjetništva tijelo usmrćenog muškarca je prevezeno na Odjel patologije dubrovačke bolnice, gdje će se provesti obdukcija - dodali su iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Bratoubilački čin potresao je cijelu dolinu Neretve, od Metkovića do Ploča gdje su nesretna braća živjela prije doseljenja u Borovce. I ubijeni kao i ubojica od ranije su poznati policiji. 

image
Ivo Ravlic /Cropix

- Bilo je tu svašta! I droge i alkohola - rekli su nam rijetki stanovnici mjesta skrivenog među brdima na zapadnom rubu neretvanskog kraja u kojem stalno boravi tek dvadesetak ljudi.

Vikendima se naselje popuni, ali tijekom radnih dana je pusto i prazno. Svi su šokirani događajem iako su znali da je obitelj problematična.

- Ma vjerujte mi, uvijek me bilo strah da će se nešto loše s njima dogoditi. Često se iz te njihove kuće čula vika i galama.

Braća su se sukobljavala međusobno. Ovaj mlađi je često tjerao iz kuće starijega. Na kraju ga je i ubio.

image
Ivo Ravlic /Cropix

A jadna majka nije tu mogla ništa učiniti niti je to mogla spriječiti, premda je više puta davala za pravo mlađemu koji je bio i problematičniji. Eto, vidite, na kraju je ubio brata - rekli su nam u Borovcima.

Zločin se dogodio u srijedu navečer oko 22.15 sati kada su u selu čuli majčino zapomaganje. Kišilo je, a nesretna žena je bosonoga banula susjedima na vrata.

Izbezumljeno je tražila pomoć i ponavljala: "Srećko je u komi, Srećko je u komi". Kad je susjeda ušla u kuću strave svjedočila je jezivom prizoru bratoubojstva.

Nesretni Srećko je bio uboden nekoliko puta nožem u trbuh od čega je najvjerojatnije preminuo na mjestu događaja. Pozvala je policiju i hitnu pomoć, ali nesretnom 51-godišnjaku nije bilo pomoći.

image

Policajci i ekipa iz DORH-a obavili su očevid u Borovcima

Ivo Ravlic /Cropix

- Dvojica braće živjela su u trošnoj kućici od tridesetak kvadrata zarasloj u žbunje. Starija sestra im je udana u Beogradu i ovdje je rijetko dolazila. Susjedi su je jedva dobili na telefon da joj priopće stravične vijesti.

Jedan brat živi im u Pločama. Nikad nije dolazio u posjetu majci, potpuno se od njih otuđio. A da sve bude još tragičnije, dvojica braće su im umrla ne tako davno. 

Mlađi brat, Mate, preminuo je neposredno prije korone, krajem 2019. godine. Bio je strašno iscrpljen, nije se želio liječiti u bolnici došao kući i umro, drugi se predozirao u Pločama, našli ga mrtvoga - prepričali su nam mještani tužnu sudbinu  Krstičevića.

Obitelj je bila u evidneciji Centra za socijalnu skrb.

- Neku naknadu su i primali, ali nisu novcem znali upravljati. Sve se trošilo za drogu i alkohol - ogorčeni su u Borovcima.

Suseljani se prisjećaju da im je Ministarstvo branitelja ne tako davno na račun ubijenog Srećka koji je imao status hrvatskog branitelja dalo 10 tisuća kuna da naprave kupaonicu i sanitarni čvor, ali oni su taj iznos potrošili na svoje ovisnosti, a ne za ono što im je potrebno za normalan život.

image
Ivo Ravlic /Cropix

Dok im je otac bio živ, nekako su funkcionirali, ali kad je on umro, sve je pošlo naopako. Otac im je radio u "Luci Ploče", davali su im stan čak dvaput, ali nisu ga otkupili niti su plaćali račune pa su se morali iseliti.

Onda su se vratili ovdje u staru kuću u Borovcima. Tu su zadnjih dvadesetak godina živjeli u potleušici u kojoj je sada ostala sama majka ubojice i ubijenoga. I nju su policajci tijekom kriminalističke obrade detaljno ispitivali kao relevantnog svjedoka stravičnog ubojstva.

Nakon što je očevid završio, vratili su je u kuću gdje se dogodio zločin. Ona će u njoj morati nastaviti živjeti. Nakon ovog zločina ostaje činjenica da je nadživjela dvojicu sinova, a treći bi mogao zatvršiti u zatvoru.

- Nečuveno je što se dogodilo u ovom malom selu - poluglasno su komentirali u Borovcima, mjestu koje je posljednjih desetljeća poznata široj javnosti po terapijskoj zajednici za liječenje ovisnika u sklopu udruge "Zajednica Pape Ivana XXIII.".

Nažalost, obitelji Krstičević nije bio pomoći.

- Ubijeni Srećko je imao braniteljski status, pa se nadamo da će mu dostojanstven pogreb platiti Ministarstvo branitelja. Na to ima pravo po zakonu - kazali su nam na odlasku iz Borovaca.

image

Metkovic, 180124
Borovci, Kula Norinska.
Popriste ubojstva u mjestu Borovci u opcini Kula Norinska kod Metkovica.
Na fotografiji: skretanje za Borovce.
Foto: Ivo Ravlic/CROPIX

Ivo Ravlic /Cropix
27. travanj 2024 11:34