StoryEditorOCM
NeretvaSMOTRA FOLKLORA |

NA NERETVU MISEČINA PALA Mati rodila za linđo gojila

Piše D.V.
16. listopada 2021. - 07:40

Otvorenjem izložbe fotografija ‘Mati rodila, za linđu gojila’ te predstavljanjem folklorno-etnološke studije ‘Kolo, poskočica linđo’ večeras je u Galeriji GKS-a započeo program 36. Smotre folklora jadranske Hrvatske ‘Na Neretvu misečina pala’.

Okupljene je na početku programa pozdravio organizacijski tajnik Smotre folklora te tajnik KUD-a Metković Zdravko Obradović, a izložbu i monografiju su predstavili autori, piše Metkovic.hr

Kako su večerašnji govornici istaknuli, izložba i monografija dio su projekta ‘Kolo, poskočica, linđo – Kolo linđo i njegove suvrstice kao odraz lokalnih identiteta na području Dubrovačko-neretvanske županije’ koji se provodio 2019. godine. Rezultat projekta je znanstvena monografija, dok je brojna fotografska građa koju su na terenu snimili Marica Vlahinić, Tajana Kera i Ivica Kipre predstavljena kroz izložbu.

Autori izložbe su etnolozi Ivica Kipe i Marica Vlahinić, a osim crno-bijelih fotografija s terena na kojima se prikazuje život kola linđo u sadašnjem trenutku, kroz izložbu se predstavlja i 13 kulturno-umjetničkih društava s područja DNŽ te povijesni kontekst nastanka i razvoja našega tradicionalnoga plesa.

Autor i urednik etnološko-folklorističke i znanstvene studije ‘Kolo, linđo, poskočica’ je također etnolog i viši kustos Ivica Kipre, dok je Folklorni ansambl ‘Linđo’ nakladnik. Osim autora, o studiji su večeras govorili prof. Vido Bagur koji je sudjelovao u njezinu nastanku te Vlaho Kljunak, ravnatelj Javne ustanove u kulturi Folklorni ansambl Linđo.

Knjiga je podijeljena u nekoliko naslova koji obrađuju povijesni, kulturološki, antropološki, socijalni, folkloristički, kereološki i glazbeni kontekst nastanka i razvoja kola linđo i njegovih suvrstica te je jedinstven primjer cjelovite obrade takve teme. U knjizi je predstavljen rad 11 kulturno-umjetničkih društava od Konavala do Metkovića, a za potrebe projekta izrađeni su videosnimci plesnih izvedbi tih društava koja se mogu pogledati putem mobilnih uređaja, skeniranjem QR koda na kraju knjige.

Svojim stručnim i znanstvenim prilozima knjigu su oplemenili etnolog i kulturni antropolog Ivica Kipre, folklorist Vido Bagur, etnomuzikolog, glazbeni pedagog i dirigent Joško Ćaleta te glazbenik Vicko Dragojević koji je na samome kraju knjige dobio notaciju audiozapisa 13 autentičnih izvedbi kola, poskočica ili linđa na lijerici snimljenih na terenu. Recezenti knjige su dr. sc. Tvrtko Zebec i dr. sc. Lidija Bajuk, a za grafičko oblikovanje zaslužna je Ivana Putica. Video uratke izradila je tvrtka LMT Studio i Toni Miletić, za fotografije koje prate tekstove zaslužni su Marica Vlahinić, Tajana Kera i Ivica Kipre, a za koordinaciju projekta na terenu Dubravka Sarić.

18. travanj 2024 19:40