StoryEditorOCM
NeretvaPo gorivo u Hercegovinu

Najveća razlika na dizelu

Piše Stanislav Soldo
7. listopada 2021. - 07:04

Bosna i Hercegovina još uvijek nije povećala cijene goriva. No, da kada će se naftni derivati prodavati po postojećim cijenama u Hercegovini neizvjesno je prognozirati, jer su sve zemlje u okruženju podigle cijene a dizel je na hrvatskim crpkama premašio 11 kuna. To je  nagnalo brojne Neretvane da spremnike svojih limenih ljubimaca napune na nekoj od benzinskih crpki preko granice u Hercegovini.   

  Najtraženiji eurosuper 95 u Hercegovini se prodaje po cijeni od 2.26-2.36 KM (8,58-8,9 kune), dok se njegove cijene u Hrvatskoj kreću u rasponu od 11-11,20 kuna.  

Euro super plus 98 u Hercegovini je 2,30-2,40 KM, (8.75-9,12 kuna) dok je kod nas njemu najbliži Euro super 100, 11.69-11.83 kune.  

  Ipak i dalje je najveća razlika ostala na dizelu zbog koga se itekako isplati otići u Hercegovinu i tankirati. Cijena dizelskog goriva u BIH je od najnižih 2,16 KM-a (8,20 kuna) koliko košta na ininim benzinskim crpkama pa do 2,26 KM ( 8,58 kuna). Istovremeno cijena dizela u Hrvatskoj je u rasponu od 11,02-11,27 kuna pa je dizelsko gorivo i najtraženije sa druge strane granice a ušteda na spremniku od pedeset litara može biti oko 130 kuna, ovisno na kojoj benzinskoj se tankira. Naime, crpke uz granicu imaju nešto veće cijene od onih u unutrašnjosti, no i takve cijene su povoljnije od onih u Dalmaciji.  

   Kako su nam kazali prodavači na hercegovački crpkama najviše se tražio eurosuper 95 i dizel. Trenutačno, nema značajnijih gužvi na benzinskim postajama u pograničnom pojasu na kojima kupci iz Dalmacije inače tradicionalno tankiraju gorivo.  

  - Bilo je nešto više posla jer se ljudi pribojavaju da će poskupjeti gorivo kod nas. Ne dolaze samo kupci iz Hrvatske, gorivo toče i naši. Ali evo vidite, oni koji su mislili točiti gorivo to su uradili jučer-rekla nam je prodavačica na benzinskoj. 

   Čini se da jeftino gorivo u BIH broji svoje zadnje dane. Naftni derivati i tamo bi mogli poskupjeti, procjenjuje se oko 10-15 pfeninga ( oko 30 lipa) po litri. No bez obzira, ako se to i ostvari opet je vozačima povoljnija opcija kupovina goriva preko granice. Neslužbeno doznajemo, da je Federalno Ministarstvo trgovine dobilo brojne zahtjeve tamošnjih naftnih kompanija za poskupljenje cijena goriva i povećanje trgovačke marže i samo je pitanja trenutka kad će se službeno donijeti odluka o poskupljenju.  

19. travanj 2024 09:19