StoryEditorOCM
NeretvaPoštujte naše znakove

Policija će pojačano nadzirati promet u blizini škola, a kontrolirat će i školske autobuse koji prevoze djecu

Piše S. S.
8. rujna 2024. - 19:00

Od prošlogodišnje akcije Poštujte naše znakove pa do dana do danas na prometnicama Policijske uprave dubrovačko-neretvanske nije bilo smrtno stradale djece, 6 ih je teže, a 45 lakše ozlijeđeno, priopćila je PU Dubrovačko-neretvanska.  

-Svjesni činjenice da prometni odgoj i obrazovanje djece u poznavanju prometnih propisa ima veliku ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa, kao i podizanju prometne kulture općenito, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske već niz godina poduzima razne preventivno-represivne mjere i provodi aktivnosti s ciljem zaštite djece u prometu.

image

poštujte naše znakove

Svakako najpoznatija od ovih aktivnosti je akcija „Poštujte naše znakove“. Da je ova akcija, koja se provodi kontinuirano još od 1995. godine, pokazala svoju punu opravdanost govori podatak da se broj smrtno stradale i ozlijeđene djece na hrvatskim prometnicama od tada znatno smanjio, ističu u PU Dubrovačko-neretvanskoj.

Djeca se nepropisno prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koja ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti. Nerijetko ih odrasli, najčešće roditelji, prevoze na motociklima (mlađe od 12 godina), četverociklima, osobnim prijevoznim sredstvima. Osim što zakon to ne dozvoljava, izuzetno je opasno po život djece. To je problem na koji će se, između ostalog, i dalje usmjeravati preventivno i represivno djelovanje policije.

Kako bi se ovakvo kršenje zakona spriječilo te pojačala sigurnost djece u prometu djelatnici policije će s predstavnicima tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave nadležnim za promet te poduzeća nadležnih za održavanje prometnica pregledane su prometnice i prometne signalizacije u blizini škola te je zahtijevano otklanjanje uočenih nedostataka.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Tijekom jesenskih mjeseci, policijski službenici održat će dvadesetominutna predavanja i razgovor u svim prvim razredima osnovnih škola i upoznavati djecu s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu, tijekom održavanja predavanja ili naknadno, učenicima će se podijeliti prigodni promidžbeni materijal - reflektirajući okovratnici. Osim toga, policijski službenici će biti nazočni na prvom roditeljskom sastanku učenika prvih razreda kako bi roditeljima u kratkom izlaganju izložili najvažnije poruke o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu. Tijekom rujna, svakoga dana, posebice u vrijeme početka i završetka nastave, pojačano će se operativno-preventivno nadzirati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz škole. Temeljna zadaća policijskih službenika, koji će obavljati nadzor nad odvijanjem prometa, a po potrebi i upravljati prometom, je omogućiti siguran prijelaz djece preko kolnika. Također će poduzimati sve zakonom propisane mjere prema nediscipliniranim vozačima, odnosno prema vozačima koji ne poštuju prednost prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu. Jednako tako, policijski službenici će sankcionirati i sva nepropisno parkirana i zaustavljena vozila u zonama škola,

Također će se pojačano  kontrolirati brzine kretanja vozila na prometnicama u zonama škola radi represivnog djelovanja na vozače koji ne poštuju ograničenja brzine. U vrijeme trajanja akcije u zonama škola radit će i pripadnici prometne jedinice mladeži. Njihova zadaća je upravljati prometom pješaka na jednom pješačkom prijelazu u blizini škole, u vrijeme dolaska i odlaska djece. U ostalom vremenu upozoravat će vozače koji nepropisno parkiraju vozila. U školama u kojima su oformljene na obilježenim pješačkim prijelazima radit će i pripadnici školskih prometnih jedinica, dok će policija  samostalno, ali i u suradnji s Inspekcijom cestovnog prometa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, provoditi nadzor autobusa kojima se organizirano prevoze djeca, priopćila je PU Dubrovačko-neretvanska.  

19. rujan 2024 12:46